В момента чета... 97

• 34 248
  • 521
  •   5
Отговори
# 270
Прочетох "Да бди над нея " от Жан-Батист Андреа. Дадох и безапелационни 5 звезди в ГР.
„Да бди над нея“  е тих, дълбок и изненадващо човечен роман за любовта, паметта и онези избори, които оформят целия ни живот, дори когато ги правим несъзнателно. Книгата се чете бавно, не защото е трудна, а защото иска внимание- към думите, към емоциите, към паузите между тях.
Историята проследява живота на един скулптор и жената, която става негова съдба, муза и рана.
Авторът използва реалистичен исторически и културен фон, както и теми, вдъхновени от реалния живот (изкуство, общество, война, човешки съдби), което може да създаде усещането, че историята е „истинска“.
Андреа пише с финес и нежност, без излишна патетика, но с много дълбочина. Любовта тук не е идеализирана-тя е сложна, понякога болезнена, понякога неизказана, но винаги истинска. Романът умело преплита личната история с по-широкия исторически и социален контекст, като показва как времето и обществото влияят на най-интимните човешки решения.
Най-силното качество на книгата за мен е атмосферата - меланхолична, топла и леко тъжна. „Да бди над нея“ е роман за това какво означава да обичаш дълго, да помниш и да пазиш, било то човек, чувство или спомен. Това е книга, която не търси да впечатли на всяка цена, но четенето и доставя удоволствие и остава с читателя дълго след последната страница.

# 271
Императрицата ме отегчи и издразни.
Едвам я избутах

Чакам да пристигне "Златният храм" на Ю.Мишима.
Чела съм само "Морякът, комуто морето обърна гръб"

# 272
Започнах ”Мамник”. Както се бях зарекла, че няма да го чета, така изгледах трейлъра на сериала и много ме грабна, и започнах книгата веднага. Много ми е интересна и бързо върви, въпреки обема си. След мъчните ми опити с Георги Господинов, не мислех, че ще захвана да чета повече съвременна българска литература.

# 273
Прочетох "Недовършеният ръкопис", книга първа от поредицата на Франк Тилие. Четох почти цяла нощ, държа ме в напрежение до самия край и определено не очаквах такъв развой на събитията. Много увлекателна, но въпреки че съм свикнала и изчела много бруталии, тук садизмът, кървищата и гнусотиите ми дойдоха в повече.

Продължавам със следващата от поредицата.

# 274
  • София
Вчера започнах "Тайната на пациента" от любимката ми Лорет Ан Уайт Blush
Ще се опитам да я приключа до края на годината... Дано да успея, че съм се зарибила по сериалите на Тейлър Шеридан и гледаме до среднощ Joy

И много ще внимавам коя ще ми е първата книга за 2026г. Тази я започнах мега-зле (с недоразумението "Сайбиевата невеста") и книжната ми година никак не беше уау... Joy

Вие решили ли сте с коя книга ще започнете Новата година? Blush

# 275
  • София
И аь съм на този кръстопът. Чета "Трифена" на Костадина Костова. И колкото и да ми беше харесала "Трето царство", толкова тази ми е....просто скучна. Личи си ерудицията, личат си усилията по проучванията на живота на траките, но нещо не може да ме запали....
Днес от библиотеката взеха две книги на Анджела Картър и в метрото започнах едната - "Умни деца". Май ще замести "Трифена".

# 276
  • София

На Коледа различни хора ми подариха цели 6 книги, при това всичките по мой вкус. Златни бижута да ми бяха подарявали нямаше толкова да се радвам. Май ще почна годината с Маргарет Атууд и „Булката разбойница“.

# 277
  • София
Чета (всъщност слушам) "Утринно море" на Маргарет Мацантини. Много красив език. Харесва ми.

# 278
Нали, Пете! И аз така мисля, затова я включих и в номинациите си.
Аз мисля да започна годината с "Благодатната земя " на Пърл Бък.

# 279
На мен ми подариха ваучер за любимата ми книжарница. Мисля с част от сумата да си купя "Да бди над нея" след толкова положителни отзиви в темата Simple Smile

Чета от поредицата за Логан на С. Макбрайт. За мен са интересна комбинация от полицейски процедурен до трилър жанр. Исках нещо по-лежерно в края на годината.

# 280
Започнах Лес в къщата… ами, то това не е книга, а емоция на всяка страница. Морнщайнова е изкусен разказвач. Нямах търпение за това четиво и оправдава досега всички очаквания.

# 281

Като дочета "Мамник" ми се иска да започна "Медноглавия демон", но ако не я изпратят навреме, ще започна "Тайната история" на Дона Тарт.

# 282
Колко хубаво, Аня, приятно четене!
Точно с нея мисля да започна следващата книжна година. "Утринно море" също скоро, щом така я похвалихте.

# 283
На мен първата ми книга за 26-та ще е ХП и Орденът на феникса, защото до онзи ден гледах филмите и си мислех как изобщо не харесвам адаптацията на Орденът; накрая реших да я препрочета. Потресаваща разлика между филма и книгата.

# 284
Аз мисля да започна годината с биографията на Антъни Хопкинс, но първо трябва да прочета Игра на криеница

Общи условия

Активация на акаунт