В момента чета... 97

• 7 156
  • 83
  •   3
Отговори
# 45
Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Започнах "Ким Джийон, родена 1982" и още в началото преводът ме смущава - груб, сякаш е машинен и пуснат без редакция.
Например "имали дъщеря, която наполовина прилича на тях", "купиха съставките за храната за празника", "безгрижно я гушкали и лигавили".
Много неприятно за четене.

# 46
Здравейте, чета ви от време на време, но рядко пиша. Темата е много полезна за идеи и ревюта.

В момента чета "Сърце на вятъра" на Донал Райън, мрачна и горчива типично по ирландски. Състои се от кратки, свързани помежду си истории на различни хора, хванати в канапа на финансовата криза - всеки със своите си демони. Интересни отношения между хората, интересни морални дилеми. Харесва ми.

Преди това прочетох "Риалити" и "Интелект" на Мария Пеева. Приятни книги, неангажиращи, без да са нещо уау, "Интелект" ми хареса повече.

Преди тях, по препоръка на някой тук назад в темите (не помня точно кой, извинявам се) прочетох "Добруджанският феникс". Не знаех нищо за Яни Хаджиянев и ми беше много интересно за разбера повече за него и работата му, за Добруджа и за много други личности. Имам някои забележки по стила на авторката, писането ми се стори някак наивно, но е направила много задълбочено проучване. Книгата е открие за мен за тази година, хареса ми. Приготвила съм и следващата за Дора Габе, ще прочета с интерес и нея. Благодаря на потребителката, която я препоръча.

# 47
  • София
sea.sea, благодаря за продължението.
Попаднах на този репортаж, свързан с любопитна книга, днес. Май ще я потърся, но съм краен песимист по отношение на това дали българинът вече може да се преобърне в едно общество - смислено, единно и със силен глас - поне, когато всякакви "килимчета" му ги издърпваха изпод краката вече поне последните 35+ години...
''Реквием за една държава'': Дистопията, която твърде много прилича на нашата реалност

https://offnews.bg/knigi/rekviem-za-edna-darzhava-distopiata-koi … licha-855970.html

Иначе, от споделеното доста по-назад, довършвам на хартия двата романа на Конъли (Пустинна звезда и Пътят към възкресението; и да, свързани са и времево и като сюжети); продължавам с Макинтош (на екран) - малко по-встрани ми остана, заради гореспоменатите. Почти довършвам и "екстрасенсите и маговете" на Олга (и както и в книгата за Хитлер в Аржентина - най-интересното са документалните изровени и събрани следи за тези хора и експериментите с тях; знаем, че и едното и другото ги има).

# 48
Благодаря за темата Flowers Hibiscus
Започнах "Ким Джийон, родена 1982" и още в началото преводът ме смущава - груб, сякаш е машинен и пуснат без редакция.
Например "имали дъщеря, която наполовина прилича на тях", "купиха съставките за храната за празника", "безгрижно я гушкали и лигавили".
Много неприятно за четене.

Аз тъкмо я взех от книжарницата, за срещата на клуба ни утре.

# 49
Започвам "Сетният й дъх" на Робърт Дъгони. Първата книга от поредицата ми беше харесала, дано и с тази се разберем.
Не знам защо, но въобще не ми се чете "Цялата небесна синева" - стила на писане ми допада, историята не е лоша и някак нямам желание да посегна към нея и да си продължа четенето й.

# 50
  • Пловдив

Прочетох "Сподавен писък" - Анджела Марсънс. Много ми хареса, точно както обичам - реалистично, без разтягане на локуми, държи в напрежение, чете се алчно. Усещаш се все едно вървиш между героите и накрая...БУМ!
Оказа се поредеица с главната героиня Ким Стоун.
Ще прочета и другата книга на авторката, но преглеждайки ѝ фейсбука установих, че тя вече е надхвърлила 20 броя от поредицата, май няма смисъл да пиша на Еднорог дали имат намерение да издадат другите ѝ.

# 51
  • в сърцето на един мъж...
Завърших "Речник на изгубените думи" и честно казано май по-скоро ми хареса, отколкото не. Интересно ми беше как се е развил езика, как са добавяли думи в речника и как се е наложило определени думи да отпаднат. На моменти малко ми дотежа цялата история, но като цяло развитието й беше интересно - от времето на Първата световна война, преди нея, борбите на суфражетките за изборни права. Единствено главната героиня на моменти ме ядосваше малко, но по-скоро съм с положителни чувства от книгата. Продължавам с "Магистрала Линкълн".

# 52
  • Sofia
Току що затворих "Мотел Залез" на Симон Сейнт Джеймс и се оказа точно мой тип книжле. Мистерия, свръхестествено, разследване...екстра ми дойде и я прочетох бързичко.

Започнах "Мостът на Клей" на Маркъс Зюсак. Отдавна отлагана книга, но и дойде времето. След "Крадецът на книги" някак си не исках веднага да започна тази, тъй като някак си имах усещане, че тази ще ме разочарова, не защото ще е лоша, а защото Крадецът беше една книга, която направо ме завладя.

И откакто свикнах да слушам с разбиране книги в Сторител- родих се, и задръстванията вече са ми рай. Слушам "Аждер" на Васил Попов, с гласа на Владимир Пенев, който прави книгата още по- добра (по мое скромно мнение).

# 53
При мен положението с Маркъс Зюсак е обратното. Не съм фен на "Крадецът на книги", "Аутсайдерът" си ме дразнеше откровено на места и не съм продължила с трилогията, докато "Мостът на Клей" беше голямата изненада в предвид не особено ласкавите мнения за нея.

# 54
  • София
Започнах "Кралството".
Един доста ...хммм...неочакван Несбьо тук.
История, която увлича като във водовъртеж. Усещам, че предстоят драматични събития, но дали ще са свързани с убийства, където е стихията на автора, или с психологически сътресения, не знам.
Знам само, че Несбьо е на 100% литературен талант!

# 55
Аз си дочетох книгата на Мик Херон и мисля да прочета и последната, защото са малки и ми е любопитно. Общо взето не беше зле - мисля, че съм попаднала на една от малкото, в която не умира никой и има щастлив край.
За следващата четох, че е депресираща.

Като цяло, в сериала човек остава с впечатлението, че бавните коне оправят всичко, а не получават награда. Реално не е съвсем така - те рискуват животите си и търчат насам-натам, но истинската работа, която има принос за разрешаването на ситуацията, я върши Лам. Накрая остава равносметката, че той е изключително способен, а те са хаотични и импулсивни и би било добре да работят нещо друго (с изключение на Катрин и Роди, които не са полеви агенти и причините да са там са други, а не некадърност).

# 56
Здравейте! Не е по темата на групата и ако реши админа да го изтрие, но вчера попаднах на този пост. Ако някой има ненужни вече книги на английски, нека изпрати на децата. Качвам и снимка на профила на момичето, пишете й на месинджър:

"Здравейте, група!

Отскоро преподавам английски език в малко родопско село. За съжаление библиотеката ни не разполага с книги на английски - оказва се, че имаме само 3-4 заглавия. В същото време работя с деца, които са уникално умни, виждам интерес и потенциал.

Предколедно търся да закупя книги, но понеже не разполагам с много средства, засега съм се насочила към книги, които:

- са сравнително достъпни като език (не прекалено сложни);

- са по-съвременни;

- не са еднодневни четива, а имат дълбочина и стойност (биха провокирали размишления и само/анализ);

- могат да грабнат интереса на тийнейджърите (нещо като Оруел, Пратчет, Стайнбек, Роулинг, Стивън Кинг или други автори, които биха ги развълнували).

Ако имате книги, с които бихте се разделили, моля предложете ми заглавия и цени. Бих могла да поръчам само няколко заглавия, така че искам те да са наистина стойностни и запомнящи се."

# 57
  • София
Здравейте, пуснах темата за Малинките сега, защото в следващите седмици няма да имам много време.
Заповядайте:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1832449

# 58
Здравейте!
Отдавна не съм влизала, но и не съм челамного тази година.Наскоро си  качих сторител и вече изслушах няколко книги. Много ми хареса Градинарят и смъртта на Г. Господинов - много трогваща, тъжна, разказваа за неизбежния развой на живота.
В момента слушам Интелект на Мария Пеева- има потенциал,историята е интересна,малко понякога е прекалено обяснителна и ненужно разтеглена в странични теми. А и някак сякаш не ми харесва как чете Владо Михайлов.  Прекалено е патетичен. Виж, Владо Пенев е друго нещо.
Дали има тема само за книги в сторител?

# 59
Има тема за аудиокнигите.

Общи условия

Активация на акаунт