В момента чета... 97

• 33 816
  • 513
  •   3
Отговори
# 90
Започнах "Утринно море" на Маргарет Мацантини.
Много я харесвам!

# 91
Аз чета в момента Останалото е мълчание на Алекс Майкълидис.
Още съм сравнително в началото, но ми се струва интересна.

# 92
  • София
Хареса ми на мен. Simple Smile

# 93
  • София
Приключих "Кралството" (Ю Несбьо) и дори я номинирах в темата за Книга на 2025 година!
За мен е абсолютно брилянтна семейна сага-трилър!

Скрит текст:
"Истинската любов не може да съществува между мъж и жена, които не са роднини, Рой. За истинската любов е нужна кръв. Еднаква кръв. Истински безкористна обич съществува само в семейството. Между братя и сестри и между родители и деца.. Отвъд това важи законът на джунглата. Всеки е най-близък на самия себе си. Ти и аз сме сами на този свят, Рой. Само двамата сме. Нямаме си никого другиго."

„Най-важно от всичко е сплотеното семейство.“

Съдбата чака. Дълго е чакала търпеливо, но не е забравила.

Добре дошли в малкото и тихо норвежко село Ус, привидно заспало сред планински хребети, дълбоки езера и страховити пропасти. Едно село, в което няма какво да се случи... Тук Рой Опгор живее монотонния си живот на управител на местната бензиностанция. Дните му минават в пълнене на бензин, подреждане на кроасани за клиентите и в грижи за семейното стопанството Опгор – „Кралството“, където живее сам..
Спокойствието му обаче е разтърсено, когато след години в Америка и Канада се завръща в родното си село неговият по-малък брат Карл, заедно с екзотичната си съпруга-барбадоска…

"Кралството" е кървав роман за двамата братя Рой и Карл Опгор, за тяхното семейство, за жителите на родното им село Ус и за прекалено много стари тайни. В тази драматична семейна сага („трилър-сага“, ако изобщо има такъв жанр) литературният талант на Несбьо се разкрива в една съвършено различна и донякъде неочаквана за мен светлина. Ако търсите тук сянката на Хари Хуле, веднага казвам, че няма да я намерите. И все пак…

И все пак това е един нетривиален роман, в който абсолютно всички персонажи са анти-герои. Няма един, който да е добродетелен и изцяло положителен образ. Всички са водени от користни мотиви или от отмъщение. В това се състои и изключителното майсторство на Несбьо – да накара читателя да симпатизира на анти-героите му. Тук Несбьо е брилянтен и ненадминат!

От първите страници историята увлича в познатия от другите романи на Несбьо мрачен водовъртеж на кървави събития, сцени на инцест и домашно насилие. От самото начало на историята имах предусещането, че ще се случи нещо съдбовно, нещо неочаквано и някак си знаех, че подобна история не може да завърши спокойно. Книгата е изключително силна, атмосферна и много емоционална, дори бих казала депресивна със своя дълбок психологизъм и драматизъм на изборите, пред които се изправят героите и битките, които водят със своите вътрешни демони.

Абсолютно удоволствие беше за мен да чета тази книга, която не ми доскуча в нито един момент!

Радвам се, че има продължение - "Кръвни връзки", която скоро също ще чета! Grinning

# 94
Mijjj,благодаря за това рeвю! Hug
От Heсбьо съм чела само " Снежния човек" , но сега ми се прииска да прочета и тази.

# 95
  • София
Mijjj,благодаря за това рeвю! Hug
От Heсбьо съм чела само " Снежния човек" , но сега ми се прииска да прочета и тази.

Нези, тази не е типичен трилър, макар че убийствата с лопата да ги ринеш Grinning
По-скоро е психологична семейна сага. Мисля, че ще ти хареса Simple Smile

# 96
  • София
Прочетох "Гората на изгубените души" на Кунц. Останах малко разочарована. Като цяло се чете бързо, главите са кратки. Замисълът е интересен, но имаше някои нелогични неща. Не е от най-силните книги на автора, определено.
Прочетох и "С обич, Коледа" на Карън Шейлър. Книгата има много красива корица! Лека и приятна за четене, но доста предсказуема. Ще се досетите бързо какво точно се случва.
Сега мисля да продължа с "Ад" на Дан Браун. Преди да прочета най-новата му книга, ми остава да събера "Ад" и "Произход" от серията за Робърт Лангдън.
Харесвам книгите му, интересни са ми.

# 97
  • София
Кралството е... това, дето е написала/споделила Миж. Чудесен роман, психария - която те приковава в ъгъла при скритите демони на семейството, бърка в душата ти... И пита: кой е праведен, а? А кой определя кой е праведен? Ако те хвърля през портала на сюжета, ти там, как би постъпил?
Хуле си е Хуле, но Кралството (за мен) е и роман-анти-Камю: изборът не е свободен, иска ти се, но обстоятелствата избират вместо теб. А силата на кръвта само ги прави още по-тежки.

# 98
  • София
Кралството е... това, дето е написала/споделила Миж. Чудесен роман, психария - която те приковава в ъгъла при скритите демони на семейството, бърка в душата ти... И пита: кой е праведен, а? А кой определя кой е праведен? Ако те хвърля през портала на сюжета, ти там, как би постъпил?
Хуле си е Хуле, но Кралството (за мен) е и роман-анти-Камю: изборът не е свободен, иска ти се, но обстоятелствата избират вместо теб. А силата на кръвта само ги прави още по-тежки.

Ще ти отговоря с цитат от романа: Simple Smile
"Знаеш ли на какво си способен, когато ножът опре до кокала?"

И още много, много мога да пиша за "Кралстово"!

За т.нар. "майка" на братята! Аз лично бих я удушила собственоръчно! Най-отвратителният персонаж в книгата! Rage
"Да, майка съм, но на първо място съм съпруга." Не, кучко, на първо място си майка!!! Rage

И за всеки един от героите, които са изградени брилянтно!

# 99
  • Чукарландия
Прочетох "Преди кафето да изстине" - Тошиказу Тавагучи. Малко странна, но на мен лично много ми допадна. Докоснаха ме историите в книгата.
Започвам "И пета ще умре" - Джонатан Баркър - продължавам си с трилогията.
Междувременно до мен все още ситни Брит-Мари, водим си се двете. Съвсем цивилизовано! Не сме животни все пак... 🤣

# 100
  • Перник
И аз я чета в момента(за "Кафето" става въпрос), харесва ми, ненатоварваща и приятна, иначе чета напоследък исторически на български автори.

# 101
  • Русе
"Японският любовник" на Исабел Алиенде, чета аз в момента.

# 102
В момента чета "Моментикон" леко странна и дистопична история.
А преди нея прочетох "Змията и крилете на нощта" - нещо като "Игрите на глада", но с вампири. Няма да продължа поредицата, въпреки че е по-добре от другите съвременни дарк фентъзи/роментъзи.

# 103
Напредвам с Клоун таун на Мик Херън - много е странно, като ги чета последователно с предишната, защото събитията се развиват в кратък период от време - още сме в същото лято (с една-две седмици почивка между сюжетите), а тонът е много различен.
Скрит текст:
Предишната е по-скоро с комедиен характер и дори заплахата не е толкова голяма - не става дума за нещо, което да застрашава животи (освен един, но и той не е чак толкова сериозно застрашен), няма терористи и зли гении.

Докато в Клоун таун темата е сериозна и депресираща, динамиката между персонажите е различна. Освен това, имам чувството, че всички персонажи нагледно показват как човек може сам да прецака живота си необратимо. Нямам предвид само хората на Лам, а и останалите, върху които се фокусира сюжета.
Трудно ми е да им съчувствам - те сами са се докарали до това положение.
От своя страна Ривър Картрайт е като слон в стъкларски магазин, който през цялото време си фантазира, че живее в шпионски филм. Неговото място категорично не е в службите. Той може да е отраснал с историите на дядо си, но дядо му е интелигентен и способен, а Ривър е ... "специален"... Това не е толкова очевидно в сериала, колкото в книгата.

# 104
"Японският любовник" на Исабел Алиенде, чета аз в момента.

Една от любимите ми книги. Любовната история е описана толкова красиво.

Общи условия

Активация на акаунт