В момента чета... 97

• 33 989
  • 516
  •   5
Отговори
# 165
Скрит текст:

# 166
Догодина ще излезе филмът с Раян Гослинг. Един от филмите, които очаквам.

# 167
Започнах Патасана на Ахмед Юмит.

За момента ми държи интереса достатъчно, но не мога да я нарека супер вълнуваща. Отгчасти е защото става дума за хетите, една сравнително малко позната империя, макар и сред най-могъщите в историята, но не попада толкова често във фокус като асирийците и персите например.
За всеки случай, сложих в скрит текст резюмето на книгата.
Скрит текст:
Сюжетът се върти около разкопките на хетската столица Хатуса и открити плочки, писани от някой си Патасана, разказващ за семейството си. Всъщност, в самите плочки май е интригата на цялата книга. Иначе героите са съвременни археолози, които се сблъскват с враждебността на местните, изпълнени със суеверен страх към местността, в която се разкопава. Мистериозната смърт на първенеца на общността, уважаван възрастен духовник, който дотогава е потискал страстите заради автгоритета, с който се е ползвал, хвърля в смут екипа. С постепенното разчитане на плочките на Патасана, изплуват мрачни тайни от последните дни на Хетското царство.

# 168
Прочетох наградения с Букър "Плът" на Д. Салаи и не че няма качества неговото писане, но не ми хареса. Не знам тенденция ли е да се хваща един безличен, скучен, инертен човек, който няма нито идеи, нито амбиции и да се превръща в главен герой от роман.
Точно такъв е Ищван - животът му го носи по вълните на инертността и нищоправенето, като всяко нещо, което му се случва, е плод на външни фактори, случайности и други хора, а не на лични пориви и стремежи. Един скучен човек, когото не бихме забелязали - нито добър, нито лош, представен чрез посредствеността, липсата на качества, малодушието и скуката. Това е книга, в която няма нито един симпатичен герой, нито един! Няма положителни и отрицателни герои, но пък всеки носи в себе си не точно качествата, с които бихме искали да окичим личността си - героите му са страхливи, пресметливи, егоистични, порочни и като че ли най-големият им е проблем е да се справят със скуката, която е пък е предадена доста красноречиво на читателите чрез дългите диалози от еднодумни изречения. Като цяло усещането ми е, че четох повече пиеса и по-малко роман.

# 169
  • София
Rayna13, благодаря ти за ревюто! Направо ми затвърди шестото чувство, което имам по отношение на книгите и което ми говореше упорито, че "Плът" няма да е моето.. Затова и не посегнах към нея на Панаира
Написаното от теб ми напомни за "Стоунър" на Джон Уилямс. Отново беше история , в която нищо не се случва, но предизвикваше масови аплаузи и припадъци на екзалтирани читателки.

# 170
На този му се случват разни неща, даже много драматични, обаче емоцията е равна, хладна и безразлична - само "Плът", но никаква душа.

# 171
  • Чукарландия
Прочетох "Коледното яйце" - Мери Кели. Приятно криминале, без да е нещо уау, имайки предвид, че е писано през далечната 1958 година.
Повече няма да разтягам.
Започвам "Виждам те" - Клеър Макинтош. 🤗

# 172
Вчера започнах "Игра на криеница" на Сьорен Свайструп. Едва я оставих, за да си легна да спя, страшно ми беше интересно. Сега се прибрах от работа и нямам търпение да продължа.

# 173
  • София
Ох, аз съм в книжна дупка след "Северните води". Трета книга подхващам и зарязвам.... Искам пак нещо силно, което да хвана и да не мога да оставя...

# 174
  • София
И аз благодаря за отзива за "Плът" на Rayna13. Смятах, че е добре да прочета тази книга, сега вече съм сигурна. Wink

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 18:24 от .♥.Петя.♥.

# 175
  • София
Започнах "Книжарница "Хюнам-Донг" от Хуан Поръм. Сюжетът е като на всички романи от този тип - главната героиня е оставила някакви проблеми в миналото и е решила да сбъдне мечтата си да отвори книжарница, която постепенно се превръща в "уютно убежише за изгубени души". Smirk Харесвам азиатския cozy fiction ; не съм очаквала да е литературен шедьовър, а просто приятно отморяващо четиво, но за първи път в този жанр се сблъсквам с такова запънато писане. Всяко изречение е старателно измислено, сложено на точно определено място, сякаш следва предварителен набор от теми, свързани с книгите и четенето, които трябва да се "отметнат" една по една. В интерес на истината, още съм само на 125 стр. Обещавам да споделя, ако нататък се подобрят нещата. Laughing

# 176
  • София
Rayna13, благодаря ти за ревюто! Направо ми затвърди шестото чувство, което имам по отношение на книгите и което ми говореше упорито, че "Плът" няма да е моето.. Затова и не посегнах към нея на Панаира
Написаното от теб ми напомни за "Стоунър" на Джон Уилямс. Отново беше история , в която нищо не се случва, но предизвикваше масови аплаузи и припадъци на екзалтирани читателки.

Аз разбрах Стоунър по съвсем различен начин. Реално се описва целия му живот и израстването му в академичните среди, където постига значителни успехи, но още от началото запова да бъде мачкан от шефа си. Дали поради малодушие, или поради желание да не се въвлича в този двубой на характери, той не реагира, както и на жена му, която се оказва капризна и неприятна като характер. И въпреки тези несправедливости, с които се сблъсква ден след ден, не се озлобява, не се променя и остава себе си. Написаното за 'Плът' ми звучи да е съвсем различна идея.

# 177
Прочетох Читателски клуб на самотните сърца от Луси Гилмор. Не е моята книга, а и я усетих не за моята възраст, но обладана от Коледния дух няма да кажа и една лоша дума за съдържанието.
Оформлението е много сладко и става да краси рафта.

Не мога обаче да не се удивя, че тези, които са чели книгата (един коректор и двама редактори, тук ще сложа и преводача), ще допуснат да оставят глупост от сорта, че стълбището било прогнило и проядено от дървеници…
Честно казано, наистина ми е странно какви смешки оставят понякога в страниците.

# 178
  • Карлово
От днес започнах "Адажио за Мария" на Георги Бърдаров. Много исках да я прочета и отлагах номинация на книги за годината. След нея вече ще се запиша и в другата тема.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 16:01 от ДамаТрефа

# 179
От днес започнах "Адажио за Мария" на Георги Бърдаров. Много исках да я прочета и отлагах номинация на книги за годината. След нея вече ще се запиша и в другата тема.
Невероятна!

Общи условия

Активация на акаунт