Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 32 510
  • 756
  •   1
Отговори
# 750
Това не знам от кой теоретик го чу, но всяка банка си има балансово число. Може да даде кредити само до размера на внесения и привлечения капитал (минус резерви и буфери).
Аха, точно тъй - а какво значи "привлечен капитал"? Това са (почти) всички пасиви на банката, вкл. депозитите. Всеки нов депозит става привлечен капитал за банката и веднага може да бъде отпуснат като кредит, естествено след внасяне на МЗР в централната банка.
А всеки нов кредит става нов депозит за системата (минус евентуално тази част, която клиентите сложат под дюшека като кеш).
Ако МЗР са били 12% то мултипликатора е макс 8.33 1/(1-.12) а левовете в обращение бяха към 30 млрд. така че системата може да поддържа до 240 млрд. широки пари (ако всичкия кеш е в банките, което не е реалистично, няколко милиарда винаги има в джобовете и под дюшеците). Само че и това число постоянно се качва, понеже БНБ постоянно пускаше нови левове, помня като бяха 20 млрд, преди това и 15 бяха, а като почна борда май почна даже с под 10. Сега като минаваме на евро не знам колко милиарда евро М1 ще ни отпусне ЕЦБ. Ти ако знаеш, кажи

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 20:53 от chris78

# 751
  • София
Е, трябва да се диверсифицира.
Всички яйца в една кошница не е добре по никакъв начин, мисля, че всички го знаем.
Тук си говорим за имоти, защото част от инвестициите ни са в това.
Иначе е хубаво да има вложения за всякакви случаи, ако стане някаква напрегната международна ситуация, какво правим. Имотите тогава могат да не струват нищо, поне временно, но това може да трае няколко десетки години.
Представете си една, хм, война. Тук Иран, там Гренландия, Украйна и хайде един световен красив компот.
Тогава трябва да има някаква част от активите, която би била ликвидна в съответната ситуация, за да може да се рестартира не от нулата и в някаква друга географска конфигурация.
Затова винаги съм смятала образованието, дисциплината, езиците и способността за адаптация за един чудесен капитал.

Тези, които живеят сами, могат спокойно да се размножават, не им пречи, по демографската тема, това е един от най-силните инстинкти, нямам тревоги по въпроса.

# 752
Винаги има тревоги, когато инвестираш в нещо.
И когато печелиш, пак има тревоги.
Само когато си нямаш нищо и не инвестираш в нищо, тогава няма тревоги.

И аз смятам, че има огромна тенденция към само-живеене.
Но не смятам, че възпроизвеждането чак толкова не е проблем. То се вижда от статистиката. Зле е навсякъде, най-зле в Ю Корея.

Имигрантите с работни визи, киргистанци и подобни може да не са ви таргет на жилищата, но изкривяват пазара. Не всички са по общежития, а и тия общежития искат земя, искат строители, майстори искат време за документи в общината, комисии.
Има и имигрнати на свободен наем. И в евтини жилища да идат, тия жилища са имали наематели, дето щат-не щат ще идат в по-висок клас. И така, така, по скачените съдове всички се сбутват.
Няма независими явления. Всяко нещо влияе на всички останали.

# 753
До нашето малко дребно нещо, има младо момче чужденец. Живее сам. Мястото и имотът не са лоши, нито са коптор. Та, вносните хора са също хора. Защо да не искат и те хубаво жилище?

# 754
Така е.
Аз споменах и наскоро, идват при мен за по 1000лв в 1ст, а приятели за по 800Е в 2ст.
Просто се говореше за масов внос на узбекистанци и настаняване по общежития. Не съм и виждал от 1ва ръка.

# 755
Това за 800 евро за двустаен семпъл не го вярвам. Не и без нюанс "с договор за 3 месеца", "нелегален чужденец без документи" или някакво друго утежняващо обстоятелство. Нали в темата за наемите се пускаха чисто нови луксозни дву- и тристайни и буксуваха доста време докато се наемат. Камо ли среден не луксозен с обзавеждане на 10 години.

# 756
Нова тема, с анкета за балона - https://www.bg-mamma.com/?topic=1846463.new#new

Общи условия

Активация на акаунт