Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 32 456
  • 756
  •   1
Отговори
# 705
Във вестниците ще намериш само колко пари има в банките, пък че идвали от ръст на кредити е подробност.

# 706
Уау,изненада е,че Q4 2024 са 10441 броя продажбите, Q4 2025 12156 за София. Над 16% ръст на годишна база. Признавам си,очаквах намаление. За цялата страна ръст над 11 процента за Q4 YoY. Не го очаквах.

# 707
Защо ви изненадват данните?
Защото 3-мата тенори говорят за балон от 10 години Stuck Out Tongue Winking Eye и броят населението всеки ден спрямо нарастващият обем жилища. Sunglasses

За да се строи, значи се купува. А напоследък сградите растът поголовно.

# 708
  • София
Кое му е нормалното?

V&S

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 22:37 от Exter

# 709
В тези статистики влизат много сделки капарирани на зелено преди три или четири години. Истинските цифри само банките ги знаят, но няма да ги рекламират.

# 710
Разбираемо е, че има ръст. Много хора не вярваха, че ще влезе евро и т.н. Един от най сигурните начини за съхраняване на парите е да се обърне в имот /за нашите ширини/.

Има и тенденция, страните след влизане в ерозоната да станат по привлекателни за чужденци, и това е наклонило везните при колебаещи се купувачи.

Да видим 2026, очаквам интереса към имоти да остане стабилен.

# 711
За да се строи, значи се купува. А напоследък сградите растът поголовно.
РастЪт сградите, то се вижда с просто око, и се купуват, така е, иначе защо ще ги строят, те предприемачите не са глупави хора - опичат си работата и строят с чужди пари и на чужд парцел, тяхното не се губи каквото и да става.
Въпросът е тези, които "спасиха" парите и дочакаха 1.1.26 сега дали ще имат печалба. Не в номинално изражение, а в реално - ако хартиените пари продължават да се помпат и печатат, може и още номинален ръст да има. А реален, спрямо златото например?

# 712
Плюсове за имотите:
-уникално ниски лихви
-печатането на пари продължава
-ниски критерий за кредитиране
- още се перат пари през имоти от фондове и всякакви далавери от западна Европа
-географски особености за инвестиция
- връщащи се на средна възраст имигранти
- държавата още може да тегли дългове без видими последици веднага

Негативи:
- зачестиха измамите от  строители
- хората вече предпочитат да си купят по някоя златна люспа от Тавекс от колкото да влизат в разни сделки на зелено и да плащат по- някакви 10-20% процента на няколко месеца . По-ликвидно и по-евтино е
- като спрат фондовете заради Шиши и Буци ,и започнат да вдигат заплатите на всички нереформирани администрации ще започнат да тупат всички работещи в частният сектор, на светло , сиво и черно
- генерално поскъпване на всички стоки и услуги ще оставят по-малко пари за спестявания
Имотите са супер инертни понякога могат да минат 2-3 години преди да се видят последствията. Например след като дебелите и мургавият господин окрадоха КТБ през 2014 и ошушкаха фонда за депозити хората се юрнаха на имотите, ковид печатницата и еврото  само засилиха ефекта.

# 713
  • Бургас
Интересно ми е как влиза в статистиката следната ситуация: две ипотеки преди около 10 години, кредитите се рефинансират, сключват се нови две ипотеки. Старите не се заличават, докато не изтекат сами, за да не се плащат излишни такси.
Реално имаме четири ипотеки на два имота, които не са новопридобити. И всички ги има в статистиката. Би следвало и рефинансираните кредити също да попадат.
Че задлъжняваме е факт, но и че забогатяваме - също.
Само който не работи в банка не знае какви бидони кеш се мъкнат всеки ден Simple Smile

# 714
Tintina, само едно уточнение - таксите за заличаването на ипотеката не могат да се избегнат. Дори да са минали 10 години, тя 'изтича', но не се заличава автоматично.
Част от кешът се мъкне в банките, за да се превалутира по официалния курс. После се тегли в евро.

# 715
  • Бургас
Да, знам, но при изтичането на ипотеката заличаването е 10 лв. такса към банката, докато преди това сумата е по-висока.
Поне така ми обясниха в банката.

# 716
Аз бях шокирана хората колко пари са съхранявали вкъщи, както и от къде имат толкова пари. Това по повод превалутиране то. Парите миришат на мухъл.
На мен винаги всичко ми е било в банка, два лева нямам вкъщи. Ако стане някакъв проблем, нямам никакъв кеш.

# 717
Първо, кешът в бидони не ни прави по-богати. БНБ знае за тези пари, това не са нови пари, а спящи пари. До колкото познавам такива типажи хора, сега ще имат евров кеш в бидони и пак по старо му.
Второ, забогатяват шепа хора или по-скоро шепа хора си запазват покупателната способност, докато 80% не я запазват. Една икономика се базира на масата народ т.е. тези 80%. Ако те обеднеят, останалите 20% също няма да просперират, дори и да имат пари. Пример: Аз съм от 20те %, имам имоти, запазил съм покупателна способност. Налага ми се операция, продавам имот, отивам на лекар, но лекар няма, защото от много работа е пропуснал да инвестира в имоти и е заминал в Германия на нормална заплата и е под наем. Това работи за него в добра икономика. Принуден съм да ида на по-накадърен лекар, макар че имам пари, плащам му като за кадърен, щото си е надул цените. Оперира ме, но понеже е некадърен греши нещо и аз умирам. По-богат ли съм или по-умрял? Богатството не се измерва с пари, а с това какво си купуваш срещу тях. Това беше много екстремен пример, за да придобиеш представа. Ще разберем по трудния начин, че богати не се става с пари на кредит, а с бачкане и висока добавена стойност.

# 718
  • Бургас
Парите от кредит се влагат в бизнес с бачкане с висока добавена стойност. Поне в моя случай.
Макар че можех да си купя Айфон 17 Sad
И съм на мнение, че богат е не този, който има пари, а който има време...

По повод на лекаря, дето отишъл в Германия:
"...особено младите българи от така нареченото Gen Z масово искат да живеят в България: "Основната им икономическа, а и политическа роля е липсата на всякакво желание да емигрират. Това е огромната разлика между това поколение и двете предхождащи го, при които нетната емиграция беше огромна. Зумърите просто искат да си живеят в България, защото тук им харесва, при това им харесва при напълно осъзнато и лично живяно сравнение с останалата Европа. Това ще има огромни икономически и политически последици."

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2026/01/13/487 … ehen_deutschland/

Аз бях шокирана хората колко пари са съхранявали вкъщи, както и от къде имат толкова пари... Парите миришат на мухъл.

И на нафталин Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 10:46 от Tintina

# 719
  • София
Първо, кешът в бидони не ни прави по-богати. БНБ знае за тези пари, това не са нови пари, а спящи пари. До колкото познавам такива типажи хора, сега ще имат евров кеш в бидони и пак по старо му.
Второ, забогатяват шепа хора или по-скоро шепа хора си запазват покупателната способност, докато 80% не я запазват. Една икономика се базира на масата народ т.е. тези 80%. Ако те обеднеят, останалите 20% също няма да просперират, дори и да имат пари. Пример: Аз съм от 20те %, имам имоти, запазил съм покупателна способност. Налага ми се операция, продавам имот, отивам на лекар, но лекар няма, защото от много работа е пропуснал да инвестира в имоти и е заминал в Германия на нормална заплата и е под наем. Това работи за него в добра икономика. Принуден съм да ида на по-накадърен лекар, макар че имам пари, плащам му като за кадърен, щото си е надул цените. Оперира ме, но понеже е некадърен греши нещо и аз умирам. По-богат ли съм или по-умрял? Богатството не се измерва с пари, а с това какво си купуваш срещу тях. Това беше много екстремен пример, за да придобиеш представа. Ще разберем по трудния начин, че богати не се става с пари на кредит, а с бачкане и висока добавена стойност.

Само дето цялата ви групичка реве, че тука имотите били по-скъпи от Германия и като го продадеш спокойно можеш с парите от продажбата да отидеш да се оперираш при кадърния лекар, който е отишъл в Германия, че даже и ще ти останат пари да си купиш там имот да не плащаш наем.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 10:52 от чурек

Общи условия

Активация на акаунт