Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 32 489
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
Когато аз бях студентка, преди 25 години, един професор по икономика,  казваше че животът на панелките е още 20 години. Днес 25 години по-късно, цената им е увеличена 30-40 пъти. Толкова с прогнозите.

# 691
Когато аз бях студентка, преди 25 години, един професор по икономика,  казваше че животът на панелките е още 20 години. Днес 25 години по-късно, цената им е увеличена 30-40 пъти. Толкова с прогнозите.

30-40 пъти? Каква е била цената им преди 25 години?

# 692
В крайните квартали на Люлин, през 2000 година се намираха панелки по 5 000 долара. Тогава това бяха много пари, днес някои хора ги взимат като месечна заплата.
Аз тогава бях много бедна, за мен панелка в Люлин беше върхът на сладоледа. Дори и не съм си помисляла, че ще мога да си купя. Не съм ходила тогава на огледи, не знам в какво състояние са били, само си спомням цените.

# 693
Тезата се тиражира от известни брокери инфлуенсури. Хората мигрирали от пакелки към НС, имали модерни нужди за съвременно разпределение Simple Smile.

# 694
По онова време нямаше интернет и брокери, хората даваха обяви в хартиени вестници, а банките не даваха ипотечни кредити, трябваше да имаш пари в брой. Все още имаше динозаври:blush:

# 695
  • София
Отдръпване на значителна част от купувачите – около 25%

Извеждам го като заглавие, защото другата част от интервюто е бла-бла-ба...
Очаквано след правата надолу в ипотечното кредитиране, но още липсват официалните данни и работим с каквото имаме Confused

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 11:01 от Exter

# 696

Скоро ще станат безсмъртни Simple Smile Предполагам с новите технологии за саниране се амортизират по-бавно а и до колкото знам бетонът с времето става все по-здрав, ако и металните връзки между панелите се ревизират с една добра изолация се защитят  ...ще са доста дълговечни Simple Smile

# 697
Бетонът става по-здрав, но не и арматурата. Simple Smile

# 698
25% спад на купувачи, 19% ръст на продавачи, до 10% ръст на цени. Това за сега положението, което се тиражира. Последното все още ме е реализирано, другите са факт. Така ли?

# 699
Ми, то все някъде в София има за 90-100кЕ.
44к Е изобщо не е кой знае колко ниско, щом е в някакво село, до друго село, в 9та глуха на най-глухата провинция в Италия.

Не мога да си обясня тази мания да се сравнява София с някакви села, забравени от всичко.

# 700
Има, няма, едно 350% за последните 15г. са се дигнали цените на кв.м. в центъра.

# 701
Пускам на правилното място, че го пуснах в групата на Варна, голям резил:

https://www.facebook.com/reel/2404799603314504

"През Дондуков минава виртуална стена, като Берлинската стена. Тя разделя Мордор от кварталите на юг, където всички искате да живеете" - Иво Димовски
JoyGrinning

# 702
Панелките са точно като пастата за зъби, останала в тубичката. Колкото и да я стискаш, все нещо ще излезе. Все пак човекът е говорил за експлоатационния срок,  който са давали тогава за такова строителство.

# 703
  • Бургас
"...Когато човек продава лично имущество - УПИ или недвижим имот, това не е независима икономическа дейност, ако се извършва еднократно или инцидентно, а не редовно и по занятие, и в тези случаи ДДС не се плаща. Според съдебната практика, ако човек, макар че не е регистриран по ДДС, извършва множество подобни сделки (три или повече пъти за една година), се приема че е налице независима икономическа дейност и ДДС се дължи при преминаване на прага за оборота от 51 130 евро...."

https://trud.bg/a/articles/%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82- … D0%B8%D1%89%D0%B0

# 704
  • София
Ужас, пак рекорден брой сделки за последното тримесечие… За София над 15% на годишна база...
Ръст и на ипотеките – над 16% за София пак на годишна база…
Точно 60% от сделките в София са с ипотека на тримесечна база. На годишна почти 62%... И извън София процента им нараства с 3%…

На този фон това което ми прави впечатление:
- Сделките в София вече представляват почти 18% от всички сделки в страната…

- Делът на заличените ипотеки намалява, което не знам забогатяваме или задлъжняваме…

Айде да оставя и на вестниците утре да напишат нещо…  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт