Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 015
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Цитат
Толковали е трудно да се види, че например Крис гледа на макро ниво, а дани и чурката гледат на микро ниво, че дори и само себе си?
Да, Мадрид и Амстердам с конкретна обява е МНОГО макро. Продължава групичката да пише глупост след глупост! Като ви затапим бягате на макро ниво ама и там положението е същото. Преки данъци в БГ са едни от най-ниските в ЕС(може би и в Европа). Харчалъка на държавата като средното за ЕС обаче по незнайни критеии на групичката тука било по-зле на макро ниво?! ВТФ!!!!!

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 10:15 от чурек

# 676
Конкретна обява никога не е добър пример, но пък е едно ниво по-точно от ЕЖК, един брокер каза или спа историята.
Не знам кок с какво си затапил. Ти бълваш безпредметни и безплодни емоции, от които няма нищо полезно, освен да покаже що за човек си.
Не е нужно да четеш Крис за макро и харчалък. Има си доказани експерти, които вероятно Крис чете. И те казват, че ние не може да си позволим да харчим като някои страни от зап Европа, защото просто не сме силна и развита икономика. Ние сме една офисна офисна аутсорсинг икономика. Всичко което произвеждаме е с ниска добавена стойност и е неефективно. Между другото така беше и по татово време, само че бяхме повече по производство, а сега услуги. За корупцията няма да отварям дума. И на мен акъла ми не побира с какво високо самочувствие са разни хора тук за качество и стандарт на България/София спрямо други западни държави/градове, но го отдавам на незнание и липса на интерес да се вникне. Ама като сме свикнали да живеем в кенеф, защо да протестираме и искаме повече? То затова се строят и купуват такива гето кутийки.

Българската икономика се опира основно на услуги (особено IT и аутсорсинг), индустрия (преработваща, енергетика) и в по-малка степен земеделие.
   •   Страната е частично развита: макроикономически стабилна, но с ниска производителност и добавена стойност, демографски проблеми и регионални неравенства.
   •   Не може да си позволи харчове като западните държави, защото има по-ниски доходи, по-малка икономика и ограничени бюджетни приходи; такъв модел би довел до дълг, данъчни шокове или риск за валутния борд.

# 677
Гого, няма вече валутен борд. Събуди се!
Simple Smile
Частично е така, но на практика не е за това темата.
А и западните държави и те не са цъфнали и вързали. Все още са много по-социални (в лошия смисъл) от нас и харчат милиарди за безумия. Те имат по-големи проблеми с бюджети и %ти БВП.

# 678
Така е, но към момента дали си в борд или евро няма значение. Значение ще има когато вземем да теглим кредити и раздаваме на калпак отново. Иначе, горното беше от чатгпт и не ми се редактираше.
Прав си за западните държави, но те могат да си го позволят, а ние не. Както се вижда правото на силата се котира от 2022 насам и ще става по-популярно. А ние сме слаба държава със слаби политици. Запада ще намери от кой да си вземе със сила и да компенсира. От нас може и да се взема Simple Smile макар, че и ние вече сме евроинтегрирани, дано ни третират поне като равни.

# 679
Никой не може да си позволи разхищения.
Нито ние, нито западните държави.

Само диктатурите могат, защото народът им "мре" после в мизерия.

За пореден път, много излизаме от темата.
За политика и макро-икономика имаме доста общи възгледи.
Но за тяхното влияние върху пазара на НИ в България (което е темата) сме на различно мнение.

Старая се да съм оптимист и не ми се вярва да започнем безогледно теглене на заеми, както западните държави. Виж какви бунтове станаха точно заради разпасан бюджет и заеми. Все пак сме имунизирани срещу социализма, макар имунитета да намалява с годините. Западните народи нямат тоя коз. Там е "версия 2.0", поуките са взети и ги сваряват като жаби.

# 680
Народ, който е преживял Андрей Луканов и неговата зима и Жан Виденов с заплати и пенсии между 4-10 долара, няма как да бъде изплашен....

# 681
Това бяха нашите родители, които преживяха това. Аз тогава бях дете.
Сега нашите деца не знам как биха преживели дори много по-малка криза, рецесия и депресия. Те са свикнали на хладилника пълен, тате дай ми джобни, мамо купи ми маратонки...
Ако имат кредит за 200-300к и заплата 1500-2000 (евро) и лихвата им се вдигне, заплатата не (ако въобще имат работа и АИ не им я вземе) не ги виждам много, честно казано. Вероятно до нас ще опрат да им помагаме - ако имаме сили дотогава.

# 682
Това щях да напиша и аз.
Народът от 98ма не е същият.
Много емигрираха, нацията неимоверно застаря. Млади хора 18+ липсват.
А който е останал се е научил на "лесно", защото наистина сме доста в доста прилично икономическо положение.

Положителното е, че няма да има друга такава криза като Виденовата. Сегашните ще са "цвете".

# 683
Никой не може да предвиди каква ще е следващата криза. Предишните някой предвиди ли ги - ако беше, защо не се предпазихме от тях?
Интересно е човек да поспекулира каква би могла да бъде (оф-топик).
Защо мислиш, че не може да е по-лоша от Лукановата? Предишната система (соц-а) имаше някаква стабилност и можеше още да кара - в затворен свят. Но светът е глобален и външният натиск от по-ефективната система предизвика крах на по-слабо ефективната.
А в наши дни какво става? Ето търговското салдо на Китай (превишение на износа над вноса) мина 1 трилион:

Преди 10 години беше 300 милиона. Значи след още 10, ако продължава да расте с тази скорост, може да мине 2-3 трилиона. Там вече правят "тъмни фабрики" - само роботи вътре, та нямат нужда и от осветление и не им пускат лампите да не горят бадева тока.
Америка може да се изолира, да си заплюе територии с ресурси със сила (виждаш какво става), а ние в Европа какво ще правим? Отучили сме се да произвеждаме основни работи като чипове, компютри, телевизори, уреди, да не говорим за прости неща като обувки, дрехи и играчки. Почти не са останали заводи за такива неща, а след 10 години няма да има въобще, а няма да има и кой да помни технологията за произвеждането им. И в един момент Китай може да си прави каквото иска с нас. Така че има сценарии, при които Лукановата и Жан Виденовата криза ще ти се сторят точно "цвете". Защото тогава може и да няма ЕС и МВФ, които да дойдат да ни помогнат да се измъкнем.
Не казвам, че така ще стане - просто че има всякакви възможни сценарии.

# 684
Chris78, ти мислиш само за кризи. Нещата,които казваш са така, да. Има огромна дупка в пенсионната система и заробваме бъдещите поколения.
Това кризисно мислене до една степен е обусловено от кризите 90 и 97 година - хиперинфлацията. Точно затова хората намират убежище на парите си в имоти. 2010 кризата беше обратна - беше добре да имаш кеш,но и който си имаше имот и малко кеш,пак беше ОК.
За съжаление,обикновеният човек не може да влияе върху такива процеси като глобализация,роботизация,затъпяване, отрицателен демографски прираст. И е добре за психическото здраве на човека да се фокусира върху нещата под негов контрол. Ето,Гого каза,че продава лопати на строителите (метафорично от "златната треска").
Аз също съм притеснена от евентуален сценарий за провал на пенсионната ни система,затова се подсигурявам с диверсификация.
Мисля,че в България в момента е криза за имоти в смисъла,че младите около 25-годишни трябва да се загробят с 30-годишен кредит. Но ако погледнем Щатите,например - там същите 25-годишни вече са със солиден кредит за образование и още един за кола. Тук дисциплината е много по-голяма, а и се купува предимно в големите градове. В контраст,по Европа и Щатите много хора купуват и извън мегаполисите,после се местят. В БГ ако купиш в София, какъв е шансът София да западне и да си се прецакал? Аз мисля,че е нулев. Да,ако купиш сега,има някакъв теоретичен шанс да се прецакаш с 15-20%. Обаче в дългосрочен план, тия 15-20% ще се компенсират от инфлацията.
Поколенията на кредити са прецакани,да. Въпросът е кога ще дойде сметката и дали ще я доживеем. И дали,ако не можем да влияеем върху нея,поне да не се възползваме?

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 14:51 от HappyHeartbeat

# 685
25 годишни в сащ срещу 25 годишни в България.

https://www.facebook.com/reel/859726070018800

# 686
25 годишни в сащ срещу 25 годишни в България.

https://www.facebook.com/reel/859726070018800
Гого, така е, видяно от 1во лице.
Но ние имаме мнооого по-малко сняг. По-добре в бананова република на топло, отколкото в кучия арктически студ.
Сев Америка няма планини, които да пазят от Арктика. Затова, както при нас имаме "ветрове от Сахара", там има "ветрове от Арктика". И д. да ти е яко. Особено в по-северните щати и провинциите (Канада)

Крис, мани, че не правим насъщни неща като чипове, играчки и обувки. Деца да правим, другото не е толкова важно.

# 687
Хайде малко информация и статистика за мозъчни упражнения. Според статията панелките са аналогично популярни на НС от първичен пазар. Четох на бързо днес, утре ще я прочета по-обстойно.

Имотния пазар в София, панелките и „хубавото ново“

https://yurukov.net/blog/2026/panelki-2025/

# 688
Интересно четиво и картата най-вече. Обаче е нанасяна ръчно и малко ме учудва да има по 2 апартамента (1.8 )продадени във всяка панелна сграда,в която има продажби през 2025 година. Не ми звучи реалистично. Това значи ако в някоя панелна сграда има продаден един, в друга задължително да има 3 продадени за годината. Та изразявам съмнение в тази си част за достоверност.
Иначе според статията 21% от продажбите са в 26 сгради (като по-скоро не са целите,понеже в НС има 1/3 обезщетения,после покупки преди акт 14). Та целия пазар в София за година би се равнявал на 124 непълни сгради за годината.

# 689
  • Бургас
Уважавам Юруков за страстта, която влага в анализите си, но не винаги те са на 100% точни, което вероятно се дължи и на некачествени изходни данни.

"...не е вярна тезата, че пазарът се движи от хора изнасящи се от панелките си и трябват повече нови сгради..."

Тази теза я чувам за първи път. Абсолютно ми е алогична. Неведнъж съм казвала, че слуховете за смъртта на панелките са силно преувеличени, но пък има доза истина в това, че ако човек купува за инвестиция, или млади семейства търсят първо жилище, предпочитат НС.

От панелка до панелка има огромна разлика - район, общи части, околна инфраструктура.

Общи условия

Активация на акаунт