Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 031
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Тоя път не е същото 😜

# 661
Преди 10 г, или хайде 11-12 май бяха, и аз купих един. Да, неуредено беше и доходите бяха по-ниски, ама се намираха по 5-600, не по 2500.
Сега обаче не е същото, както и колегата каза. За тия години, след като пазарната стойност на имотите се вдигна, да бяха вдигнали и данъците им съответно (дори не промила, а оценката, на която се начислява), та да съберат малко пари да почистят, да оправят тротоарите, дупките и т.н.

# 662
Абе аз не съм експерт, ама според мен след като в другите европейски градове апартаментите са по 10-15 000 евро квадрата, е нормално в бг да са по 2500-3000 евро. Това е четири до пет пъти по-евтино. Ми то и заплатите тук са четири до пет пъти по-ниски, а в някои сфери са като европейските.
По-големият проблем е, че храната е на същите цени, като в държави, в които заплатите са по-високи. Но и в Тунис храната беше малко по-евтина, при заплати четири пъти по-ниски от тук.

# 663
10к-15к в топ център на топ столици. То и в София искат по 8к в топ центъра.
А в нормалните квартали в нормални градове въобще не е 10к. Да не се връщаме сега назад из темата, всеки път някой като каже вижте Амстердам, вижте Мадрид, вижте еди-кой си град, и му се показват нормални жилища по 3-400к, вярно пише 70 кв.м. ама в София това ти го броят за 100 и ти го хващат пак на 300к.
Така че това е толкоз вярно, колкото и че някой 2015 бил казал "внимавайте, ще се спука балона". Не може никой да е казал това, защото тогава той вече се беше спукал. В такова време е най-добре да се купува, но е трудно да предскаже кога ще дойде то. А и ако на човек му трябва за живеене, не винаги му е лесно да го чака.

# 664
  • София
10к-15к в топ център на топ столици. То и в София искат по 8к в топ центъра.
А в нормалните квартали в нормални градове въобще не е 10к. Да не се връщаме сега назад из темата, всеки път някой като каже вижте Амстердам, вижте Мадрид, вижте еди-кой си град, и му се показват нормални жилища по 3-400к, вярно пише 70 кв.м. ама в София това ти го броят за 100 и ти го хващат пак на 300к.
Така че това е толкоз вярно, колкото и че някой 2015 бил казал "внимавайте, ще се спука балона". Не може никой да е казал това, защото тогава той вече се беше спукал. В такова време е най-добре да се купува, но е трудно да предскаже кога ще дойде то. А и ако на човек му трябва за живеене, не винаги му е лесно да го чака.
Няма да се научи групичката, че от частни случаи не се вадят генерални заключения. Като кажете Амстердам или Мадрид ви се показва статистика със средна цена на квадрат, средна заплата и нещата си идват на мястото. Като заплатите са брутни а тука сме леко данъчен рай.

# 665
Бъдещето не го знам какво е, но на запад повечето хора не притежават собственост или поне не в голям град. Някои си купуват къщи за пенсиониране в по-топли и по-бедни държави, други си живеят под наем цял живот. Предполагам, че и в България бавно ще вървим към този модел.
Аз не планирам нищо повече да купувам, но пък може ако се сдобия с пари да си купя морски имот.

# 666
Няма как да се случи лесно това. Ако имаш 87% собственост и намаляващо население, то едно дете ще наследи няколко имота. Т.е ще стане обратното. Собствеността ще се увеличава. Има о тенденция за връщане на село, макар и малка.

# 667
Според мен населението в България ще се увеличи посредством емиграция. И сега по хотелите работят само чужденци, от държави извън ЕС. В Билата сутрин ме обслужва една рускиня, така че ще има доста нови заселници. Аз така го виждам. Далеч не всички наследяват имоти, ако в едно семейство има две деца и един апартамент, в който живеят родителите им, ще го наследят чак когато станат на 60-70 години. При тия цени в момента, не знам какво трябва да работиш, за да купиш три апартамента, един за теб и по един за децата ти.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 21:35 от Yellow flower 12

# 668
много обичаме да сравняваме с другите държави, ама де ни е гаранцията, че следващите 5г в Западна Европа все по 45% ще са бюджетите, ами няма и там да скочат. Зер малко са и там социаладжиите, зеленисти, сошъл-битки, мигранти и всякакви хранилко-мани.
Вероятно така ще стане, да. И когато средният гражданин трябва да дава още 5-10% от дохода си за данъци, връщане на държавен дълг, помощи за имигранти и социални, и т.н. то колко повече ще може да си позволи да дава за жилище? И ако жилищата въпреки това още се качат, значи гражданинът ще дава по-малко в други сектори на икономиката, които съответно ще пострадат, както и работните места и заплатите в тях.
Нещата са навързани - няма как един сектор да расте дългосрочно много повече от другите, иначе се получават дисбаланси. Китайците опитаха това, вече 3 години не могат да ги изчистят, и не се знае още колко ще е.
Далеч не всички наследяват имоти, ако в едно семейство има две деца и един апартамент, в който живеят родителите им, ще го наследят чак когато станата на 60-70 години.
Ако се върнеш назад в темата, ще видиш колко страници сме изписали по този въпрос. В България за 2024 са умрели 110,000 души, а са се родили 55,000.
Разбира се, новородените не наследяват директно от бабите, те си имат преки наследници, от които те пък ще наследят някой ден. Но като цяло всяко следващо поколение е по-малко от предишното. Хора си отиват и оставят жилищата си, а нови, които да имат нужда от жилища се раждат все по-малко.
Ще чакаме май наистина на непалеца от хотела и на украинката от Била те да движат жилищния пазар. Дано им плащат достатъчно, та да могат да си го позволят.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 20:23 от chris78

# 669
ОМГ, темата пак е забила в умиращите.....
chris78, да не работиш в църква?
или имаш погребално бюро?

# 670
Като чета тази тема, излиза че погребалните агенции ще стават печеливш бизнес.

# 671
Ами раждайте, драги колежки - които от вас са в детеродна възраст. Иначе не само жилища ще стоят празни, а няма да има и кой да ни изкарва пенсиите като одъртеем, защото положението е ето такова:

Чакай, то на вас пенсии не ви трябват, защото нали имате по няколко апартамента, които ще давате под наем. Остава обаче въпроса ако възрастните хора с по 2 апартамента са 2 пъти повече от младите, на които ги отдават, как ще се върже математиката?
Е, винаги има надежда за непалци, узбекистанци... За тях може и да е привлекателна средата, която не е успяла да мотивира тукашните жители да родят и отгледат деца

# 672
Аз като Крис прати графика.

Аз като разбера графиката.

# 673
Аз колкото съм могла да родя и да отгледам деца, съм го направила. За пенсиите си прав, но се надявам да се намира работа и в по-късна възраст. Не планирам пенсиониране, даже си купих имот, който ще го изплащам до 70 сет години. Господ здраве да ми дава.

# 674
По-рано ще го изплатил, убедена съм. 10-16 години е средното време за изплащане. И аз имах кредит, върнах супер бързо.

Общи условия

Активация на акаунт