Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 054
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
Вече сме в ЕЗ и в 21ви век, пък пазарните ни данни са в системи като от 19ти.
В нормалните държави още от 20ти век имат публичен регистър на сключените сделки - търсиш по район, тип жилище, площ (естествено без лични данни) и се ориентираш за реалните пазарни цени. А тук сортираш обяви и се чудиш коя е реална и коя фалшива.
Е, ако имаш доверен брокер, той ще те ориентира (като му платиш). А ако нямаш - на кого да се довериш? Лиценза ли ще му провериш, акредитацията? Ха-ха!

# 646
Не само в България има фалшиви обяви или не особено читави брокери. Навсякъде мисля се препоръчва да се ползва и адвокат.

# 647
Опитите са " ако мине". На мен един ми предлага 1000 евро за отлично ремонтиран с 4 стаи, 2 вц, скъпа техника на "Витошка", тих, топъл, слънчев.
Гледам, че 2-стайни по кварталите са 600 -800 е.

# 648
По цени сме бяла държава, по качество (на услуга, инфраструктура, сигурност) сме дива Индия.

# 649
Вече сме в ЕЗ и в 21ви век, пък пазарните ни данни са в системи като от 19ти.
В нормалните държави още от 20ти век имат публичен регистър на сключените сделки - търсиш по район, тип жилище, площ (естествено без лични данни) и се ориентираш за реалните пазарни цени. А тук сортираш обяви и се чудиш коя е реална и коя фалшива.
Е, ако имаш доверен брокер, той ще те ориентира (като му платиш). А ако нямаш - на кого да се довериш? Лиценза ли ще му провериш, акредитацията? Ха-ха!
Е, как да се ориентираш.
Четеш бгмама и следиш прогнозите на крис 78 и гого 79
Simple Smile

# 650
Наборе, дай и ти своята прогноза да видим.
Аз моята я дадох - точни цени или проценти никой не може да предскаже, ни експертите, ни професорите. Но апартаменти в София не са ми атрактивни и не бих вложил в тях на този етап.
Има 3 причини имотите в даден град да се качат:
1. Да стане градът по-атрактивен, да се развива, да расте, да привлича нови потенциални жители и да има недостиг на жилища
2. Да са твърде евтини спрямо доходите
3. Просто заради обезнецяване на хартиените пари/инфлация
В 1. и 2. не съм убеден, а от 3. има много по-лесни начини (и с по-ниски транзакционни разходи) да си защитиш спестяванията

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 12:58 от chris78

# 651
Аз никога не настоявам с моите прогнози. Последните 2-3г давах около 15% годишно, оказах се прав. Сега смятам, че анализаторите на ДСК са прави да предположат "успокоен" ръст от 10% годишно. Давам своята лична и неангажираща прогноза за толкова. Макар (моето усещане Wink) да е, че това е консервативна прогноза и реално ще отидат към 12-15% ръст.

Тези 3 точки, които си ги изброил ще продължат да се развиват и през 2026та.
1. София ще се развива към по-добро
2. Доходите ще растат ОТНОСИТЕЛНО (а това е, което е важното, ти си го пропуснал)
3. И инфлацията ще си расте ОТНОСИТЕЛНО.

За "по-лесните начини" има 100 поговорки, в момента не се сещам ни една, но за домашно всеки да се сеща.

# 652
Е как хем жилищата ще растат с 10-15%, хем доходите ще пораснат относително повече - те с 20% ли ще се вдигнат?
В бюджетната сфера виждаш, засега не се предвижда увеличение, а ако пак искат да вдигнат на ченгетата, хората пак ще излязат на площада - казаха, че не искат бюджетни дефицити.
В частния сектор, в моята фирма и в други, които имам наблюдения, ръстът миналата беше 5-6%. И тази едва ли ще е повече. Ние не можем да си вдигнем цените с много, та да изкараме за 20% повече заплати - няма да сме конкурентни.
Сега, ако някоя фризьорка е подстригвала за 50 лева и го направи 50 евро покрай ЕЗ, нейна си работа, ама клиентките й откъде ще вземат - нали и техните доходи трябва да се вдигнат, за да плащат по-високи цени.

# 653
Нещо пак не четеш с разбиране.
Доходите ще пораснат спрямо самите себе си от 2025та.
Не съм казвал, че имотите ще скочат с 10%, а доходите с още повече, 20%.
Щом сегашните доходи са достатъчни за цени Х, то много е вероятно доходи * коеф У да са достатъчни за цени Х * коеф У.

Друго, което е очевидно и не съм твърдял, нарастването на доходите е "пиле със зеле". За едни е "зеле", за други е "пиле".
Имотите (покупката на нови) се потребяват от едни 0.5% от населението. Т.е. не е релевантно да даваш за пример 100% от гражданите.

# 654
Ако един град се развива и става атрактивен, обикновено жилищата са скъпи спрямо доходите, не обратното. То ако се чака един град да се разхубави, а жилищата да поевтинеят...

# 655
  • Бургас
Е как, в тази тема точно това се чака. От 2016 съм в нея Simple Smile

# 656
Напротив. Преди беше не особено атрактивен, но пък евтин. Сега стана скъп, а привлекателността му за живот не се е вдигнала много.
За мен нормалното е един град ако е скъп, да е приветлив, чист, с добра инфраструктура, растящ, и с високи доходи. Ако не е такъв, то поне да е евтин.
Докато не стане едното от двете, не бих сложил пари в имот.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 10:21 от chris78

# 657
На който не му харесва да излиза на протест, като жителите на манли и мд.

# 658
Преди 10г, като София беше евтина пак беше пълно с мрънкачи, ревящи колко "уредено" било "на запад". От тогава заплатите се вдигнаха в пъти.
Явно "харесващи" има, щом цените се вдигат. Не купуват "марсианци"!
След всеки керван има лай.
Да перефразирам популярната поговорка, че много се изтърка оригиналът.

# 659
  • Бургас
Точно като се чудех дали да купувам преди десет години и питах тук в темата за читави строители, ме връхлетяха мнения като горните. Колко било скъпо, па неуредено, па как щял да дойде балонът, как демографията била оле-мале, никой не се раждал, па всички умирали и емигрирали.
Вече го избих от наеми оня апартамент, който междувременно поскъпна три пъти.
Да, да, знам, как сега ако се купувало нямало да е тъй, има акциЙ, злато и... deja vu Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт