Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 375
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
Разбира се, на 1 януари по 2 за леф. Или в краен случай на 1ви април.

# 436
Разбира се, на 1 януари по 2 за леф. Или в краен случай на 1ви април.
Аз питам за търсенето, не знам какво "2 за леф" говорите...

# 437
  • София
Зависи кой питате:
- Ако питате брокерите - търсенето е рекордно;
- Ако питате проф. Краси П. - търсенето намалява.
- Ако питате мен - изчакайте данните за сделките другия месец или се обърнете към имотния оракул, той много познава...

# 438
От къде я получавате тази информация? Освен ако не сте брокер и не общувате на дневна база с колеги, не виждам как като обикновени хора, бихте разбрали това. Ама излезте най-накрая на светло, защо се страхувате?

# 439
Че то от 5 години няма стабилно правителство и от 40 има все някаква криза.

# 440
Откак свърши комунизма не е все криза, а стабилен възход, прекъсван циклично от няколко кризи.
Хиперинфлация и валутна криза имаше при Жан Виденов, тогава апартамент можеше да си купиш за няколко хиляди долара. Дотком-кризата 2000 г. нас не си засегна, понеже не бяхме чувАли какво е това. Финансовата криза 2008-9 обаче ни засегна, и апартамент през 2010 можеше да си купиш с 40% по-евтино от предната година. Отне 5-6 години докато пазарът се възстанови.
Следващата кога ще е не се наемам да гадая, обаче от историята се вижда, че ни една икономика в света, дори най-развитите като САЩ, Япония, Сингапур и т.н., не са успели да преборят икономическия цикъл, в резултат на който има периодичен възход и спад на цените на активите - както на финансовите, така и на имотите.
Общият тренд, разбира се, е нагоре, но без периодични цикли не може да се мине - ние ако можем, ще сме първите в историята

# 441
А Ковид историята хич не беше криза...

# 442
Каква криза беше ковид? Много хора пируваха, толкоз безплатни пари не се бяха раздавали и по време на соца. И до ден днешен има хора на хранилка от ковид плана. Не криза, а пир по време на чума е казал поета.

# 443
Ето двойният мерник. Много хора изгубиха и работа, и спестявания, и трябваше и бранш да сменят, и държава. Ама за тях нищо. Сега явно някои са се замогнали и си купуват без проблем, ама не, скъпи били на някои.

# 444
Хипопотам, предишната криза 2012 в БГ се усети много силно на трудовия пазар,а също и на имотния. Ковид се отрази на наемите,за щастие пазарът се повъзстанови,но с локдауна масово се напускаха квартири и продажбите на имоти бяха спрели за месец може би. Тогава въведоха 360 градусови дистанц.огледи,че хората ги беше страх да водят кандидати за огледи вкъщи. Но да сравняваш броя хора,засегнати финансово от Ковид в БГ с броя хора,засегнати от последната финансова криза,не е сериозно.

# 445
Още като вляза в хотел или ресторант, виждам табелките "програма за нам-какво - 300,000 лв национално финансиране 2021 г" - не знам колко години са длъжни да ги държат. Това бяха браншовете, засегнати от ковид - другите какво ги бъркаше, всички си работеха. Но и на тях даваха помощи за ток, помощи за 60/40, помощи за изгубен оборот, помощи за нам-калво... Разбира се , с напечатани пари и нови държавни дългове. Услади им се и оттогава продължават със същия темп. Сега ще видим какви нови ще дойдат и дали и те ще продължат така. По принцип в ЕЗ не може, тогава направиха изключение за ковид, сега щели да правят изключения за бюджет за отбрана и НАТО, за зелена сделка, кой знае още какво, та ще видим.

# 446
Ами то при всяка криза има такива, които печелят, и такива, които губят. Зависи от коя страна си. И може и да са финансирали разни фирми, но не и стандартния работник, който реално би купил имот за живеене. И при кризата от 2008 имаше трупащи пари. Та все е имало някаква криза.

# 447
Нека да направят помощи за българи само с 1 имот, да им дадат втори. Simple Smile

# 448
  • Бургас
Как мислите, ще се отрази ли настоящата политическа криза и последващите я вероятните финансова и институционна несигурност след 01.01 на търсенето на закупуване на НИ? Аз мисля, че повечето хора ще ударят спирачки на намеренията си за покупка.

1. Какви НИ?
2. Къде НИ?
3. Закупуване с каква цел?

На едни ще се отрази, на други - няма.

# 449
Аз пак да навестя Китай (който му е офтопик да прескочи).
И последния от големите строители, които го бяха закъсали, е загубил държавната гаранция по дълговете си. Явно и партията не иска да налива вече в продънена каца, макар строителството да създава много работни места и голям дял от БВП.
Пазарът упорито спада от няколко години. А защо? Нима китайците не искат да се местят от селата в градовете, и от старите сгради от времето на Дън Сяо Пин в нови модерни жилища? Искат, и точно така правят, обаче от бързане са построили 60 милиона жилища повече, отколкото има домакинства. Като страна 200 пъти по-голяма от нас, ако вземем пропорционален дял това прави за БГ 300,000. Някои казват, че само в София имало 200,000 празни жилища, а в цялата страна не знам. Но ако не сме стигнали още това ниво, какво ще стане като го стигнем - според мен вървим натам.

Общи условия

Активация на акаунт