Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 32 571
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
Подкрепям Титина, че младите искат да живеят в България. Моите деца даже и в чужбина не искат да учат, а децата на приятелите ми се връщат да живеят в България, след като завършат в чужбина. И не са единични случаи. Масово в чужбина не им харесва. А от моето поколение, който не заминаваше за чужбина се смяташе за лузър и неудачник.

# 721
Абе то ако беше хубаво нещо инфлацията, в мисиите на централните банки по света щеше да пише "мисията ни е да печатаме пари", а правителствата щяха да викат "работим за висока инфлация, за да забогатява народа (на хартия)".
А то ето какво пише, това е на ЕЦБ, на всички други е подобна:

Мисията ни е да поддържаме ценова стабилност, тоест ниска инфлация - това пише, а доколко успяват е друг въпрос.
Поне им е ясно, че е лошо за икономиката ако богатеят само тези, които са натрупали имоти, активи или злато, а масата народ, които са на заплата всяка година да трябва да се пазарят с шефа си "вдигане" на заплатата само за да запазят покупателната й способност, или тази на скътаните няколко хиляди в банката.
Просперитет няма как да се постигне ако масата народ е в такава ситуация.

# 722
Чурка, пробвай да си тежко болен и да се оперираш в Германия. Там теб чакат и пътя е едно мигване с очи.
Цените в Германия и България не са същите и никога няма да бъдат. Писал съм по темата многократно. Явно бъркаш цена и цена-качество. Как да ти го обясня, като ти си свикнал на ниско качество живот?
Тинтита, не знам как ти си влагаш парите, но масово в БГ кредити се раздават основно за ипотеки и след това потребителски и бързи кредити. За бизнес никой не дава ако няма гаранция заложен актив.
Младите от последните поколена са изключително хвърчащи. Днес искат едно утре искат друго. Кой ги знае какво ще искат след година. Също така към момента не им се наливат пари в тухли, а в експериенси.

# 723
Ходихме в МанЛи Изток - нали имаше скоро протест. Част от протеста е заради затвореният път. Има една река/канал - и отгоре мост ама мостът е срутен и затворен. И сега целият квартал се гъчка и минаването е много затруднено, понеже мостът е затворен. Точно там е сградата на IDEA, която рекламират яко - Джебаров 41 / или Джебаров 43. Различните агенции го дават с различен адрес - но вероятно и двете са верни, ако са обединили парцела.
Та, гледах аз рекламата им - невероятна гледка "планина", невероятна гледка "река" и още по-невероятна гледка "град".
Еее...щом  ТЕЗИ са успели да продадат апартаментите на зелено с невероятната гледка "река" - еле разбирай мътен канал на 30 метра от сградата .. значи народът има пари, купува, и ще купува.
Просто - тези от вас, които мислят че ей ся ще секне процесът на покупко-продажба, са МНОГО заблудени. Абе - идете да видите мястото и гледката към "реката" и пак да поговорим.
Локацията на сградата е ТОП за мен, но близостта на реката е много опасна за основите й и за срутване. Моят мъж ми каза че съседна сграда преди години точно там била пострадала от същата причина. Ама - гледам, всичкото изкупено...

# 724
  • Бургас
Младите от последните поколена са изключително хвърчащи. Днес искат едно утре искат друго. Кой ги знае какво ще искат след година. Също така към момента не им се наливат пари в тухли, а в експериенси.

Но те живеят някъде в България и ще искат да живеят и занапред, а това не е при мама и тате.
Т.е. рентиерите всякак сме добре Simple Smile

# 725
Четох статия, че последната година България е внесла 50 000 работници от трети страни.
Аз не съм рентиерка, но и според мен рентиерите ще са добре.

# 726
  • София
Не знам коя категория е по-добра за рентиерите - вносни работници /предимно Узбекистан, Филипините, Непал и Индия/ или нашенските Gen Z Confused

# 727
Първо, кешът в бидони не ни прави по-богати. БНБ знае за тези пари, това не са нови пари, а спящи пари. До колкото познавам такива типажи хора, сега ще имат евров кеш в бидони и пак по старо му.
Второ, забогатяват шепа хора или по-скоро шепа хора си запазват покупателната способност, докато 80% не я запазват. Една икономика се базира на масата народ т.е. тези 80%. Ако те обеднеят, останалите 20% също няма да просперират, дори и да имат пари. Пример: Аз съм от 20те %, имам имоти, запазил съм покупателна способност. Налага ми се операция, продавам имот, отивам на лекар, но лекар няма, защото от много работа е пропуснал да инвестира в имоти и е заминал в Германия на нормална заплата и е под наем. Това работи за него в добра икономика. Принуден съм да ида на по-накадърен лекар, макар че имам пари, плащам му като за кадърен, щото си е надул цените. Оперира ме, но понеже е некадърен греши нещо и аз умирам. По-богат ли съм или по-умрял? Богатството не се измерва с пари, а с това какво си купуваш срещу тях. Това беше много екстремен пример, за да придобиеш представа. Ще разберем по трудния начин, че богати не се става с пари на кредит, а с бачкане и висока добавена стойност.

Гого, твоето тьОретизиране е замръзнало на ниво 2000та година.
Масово емигранти се връщат у нас. От Германия, от Англия, от Канада.
Масово младите хора заявяват, че няма да емигрират, а ще си стоят у нас.
Какви емигриращи лекари ти се привиждат? Да не би да си мислиш, че в Германия е "цветя и рози". Там се сговняват нещата със страшна сила. А у нас все още сме в положителна посока. Засега.

Масово скъпи лечения се правят почти без пари, платени по здравна каса и безброй "пътеки".
Не е необходимо да "продаваш апартамент".
А и хората живеят в охолство. Достатъчно е тая година да не идат до Гърция и Хали-Бали, и ще имат за всякакви лечения. Наистина ви се чудя в кое десетилетие и век живеете.

# 728
  • София
Чурка, пробвай да си тежко болен и да се оперираш в Германия. Там теб чакат и пътя е едно мигване с очи.
Цените в Германия и България не са същите и никога няма да бъдат. Писал съм по темата многократно. Явно бъркаш цена и цена-качество. Как да ти го обясня, като ти си свикнал на ниско качество живот?
Интересно как ли се оперират тежко болни в Турция, явно се телепортират. Относно цените, групичката ви бърка цена и цена-качество. Многократно е писано в темата и сравнения са правени и статистически данни са ви давани. А как се определя качеството на живот? Явно в неделя да нямаш откъде едно мляко да си вземеш е високо качество, или да чакаш с месеци за обикновен преглед, или да киснеш половин час в задръстване на аутобана. В Париж имало такива кръстовища и светофари, че кръговото на сточна гара мед ще ти се види.

# 729
  • Бургас
Не знам коя категория е по-добра за рентиерите - вносни работници /предимно Узбекистан, Филипините, Непал и Индия/ или нашенските Gen Z Confused

От личната ми статистика:
Скрит текст:
Вносен гръцки студент - отличен 6.
Украински бежанци - отличен 6 - 2 бр.
Руснак натурализиран - отличен 6.
GenZ сексуално малцинство - отличен 6.
GenZ "традиционно българско семейство" - слаб 2.
Сега пак имам една чисто нова GenZ, но още е рано за отзив.

# 730
  • София
От статистиката на сина ми:
Скрит текст:
Адвокат е и внасят най-много работници от Каракалпакстан - сигурен съм, че знаеш къде е и няма да провериш Grinning

# 731
Преди 3-4 месеца младите медици излязоха на протест. Говориха как техни колеги емигрират, говориха, че и те не искат, но ако се налага ще го направят. Говориха за "качеството" на медицината у нас. Имам личен опит с няколко тежко болни хора около мен и виждам как ходят по мъките, единия продаде имот, за се лекува в Германия, но няма да го бъде. Отделно имам познати, които са лекували или ползвали мед услуги в Турция и ми говорят как сме светлинни години назад. Това теория от 2000г ли е?
Не отричам че мн хора се връщат, не отричам че внасяме евтин труд, който трябва да живее някъде. Аз цени на имоти съм спрял да коментирам отдавна, даже правя пари от краткосрочна спекула именно защото знам, че тая лудост няма да секне скоро. Но коментирам цена-качество. Ако спре да се краде и се вдигнат данъци, които се вложат правилно в модернизиране и оправяне на градовете, вероятно ще стане много приятно място за живеене, но като си знам политиците, не мисля, че това е възможно. Просто всеки е избрал да налива пари в социални дейности и помощи, вместо да налее в околна среда и инфраструктура, точно защото сме свикнали да живеем в мизерия, но да има едене и пиене.
И не всички градове са така, но София определено е така. Може би наистина схема като на Тинтита е много добра. Инвестираш в София, обираш парите на хлебарките, живееш в Бургас край морето, ходиш си по почивки, Турция ти е близо за здравеопазване. Само не знам децата къде ще учат.

Чурка, наясно съм, че и в другите държави положението е същото. Навсякъде в западния свят се приоритизира финансовия капитал, всичко друго е на заден план. Затова положението се сговнява навсякъде. Умножението на капитала трябва да е функция на капиталистите, частния бизнес. Публичния сектор трябва да се грижи за хората и околната среда. Но те са избрали да изкарват пари от там, чрез купуване на гласа на хората. Едни ги купуват като им дават помощи, други ги купуват като им помпат цените на имотите. Каквото когато е модерно. Ето едно време Боко говореше работа, работа, работа, но това беше популярно тогава. Сега никой не иска да работи и боко приглася "инвестиции, клуба на богатите, кредитен потенциал, помощи, пенсии, вдигане на заплати, бонуси". Сега това е модерно.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 13:13 от Gogo1979

# 732
Гого, три приятелки починаха след лечение в Турция. Парите и при трите не бяха проблем. Айде точно Турция на мен да не ми я даваш за пример, лично го преживявам.
Имам няколко примера на буквално върнати от оня свят в България, но според мен важи поговорката: имаш ли век, има и лек.

# 733
Ами то навсякъде все някой протестира за нещо и няма лошо в това. Лятото си спомням тук протестираха пожарникарите. Казаха няма да даваме повече допълнителни смени и много пунктове  не работеха примерно събота и неделя. Стана един пожар на пътя (без жертви), но  вместо да дойде пожарната за 5 мин., дойде за 15 мин., стана скандал, ала бала и сега им финансираха не знам си колко още места.

# 734
  • Бургас
Гого, принципно съм съгласна с това, което пишеш в последните постове, но Турция не е пример за здравеопазване.

Скрит текст:
Това е един лъскаво поддържан имидж, който продава надежда и добре финансиран мит.
Протоколите за лечение, особено за тежки заболявания, са едни и същи в целия свят.
България като част от ЕС има достъп до най-новите клинични проучвания, в които могат да участват абсолютно безплатно пациенти с тежки заболявания, за които все още няма такова лечение. Майка ми беше в такова проучване. Не само безплатно, даже й плащаха пътните до София, плюс високоспециализирани изследвания на няколко месеца. Да чукна на дърво, вече няколко години е в ремисия.
Лекарите ни са на много високо ниво като знания и умения, стига да попаднеш на правилния човек. Но при търсене, се попада.
Ако вече не могат да помогнат - самите те препоръчват лечение, но в Германия, Франция, Израел. Дори Испания има профилирани центрове за лечение на сложни заболявания. И един български гражданин го получава абсолютно безплатно, стига да си плаща два месеца осигуровки в Испания. В Германия същото се случва, но с платени шест месеца осигуровки. В Израел - ако имаш еврейски паспорт. Което също не е невъзможно, ако докажеш родство с евреи по майчина линия.

Турция има прекрасен сървис и това подвежда огромна част от хората. Да, проявяват лично отношение, никога не ти казват, че надежда няма и "по-добре си го вземете да умре вкъщи". Винаги могат да ти продадат още нещо, което няма да помогне, но няма и да навреди. Огромна част от тежко болните пациенти от Турция се прибират в ковчези, но близките им са доволни, защото са получили отношение и утеха. Взимат ги с лимузини, болниците са като хотели, държат им ръката, говорят им на български.
Да, продали са някой имот, изпросили са пари в разни кампании, но какво от това.
В клиниките, в които в Турция се лекуват чужденци, не се лекуват турци и за това има причини.
Стотици са случаите на обезобразени и увредени хора, пострадали от лечение там. Цяла фб група има направена по този случай.

Да не говорим как се представят медицински процедури - като нещо безобидно - "един ден екскурзия, после операция и айде..."
Вече като видя призив за помощ "еди кой си е четвърти стадий с разсейки, ама лекарите в Турция дават надежда" и ми иде да повърна. Не мога да виня хората, всеки се хваща за надеждата, но турската държава умело се възползва от човешката мъка.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 13:22 от Tintina

Общи условия

Активация на акаунт