Обтегнати семейни отношения и наближаващите празниците

• 1 250
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния проблем и ще се радвам на мнения.

Баща ми е нарцисист. Разделени са с майка ми и през последната година имаше много неприятни ситуации. Той не спира да говори лошо за майка ми пред мен, въпреки разговори с него и забраната ми за това. Преди две седмици напълно прекъснах контакт след поредната ситуация в която ме обяви за луда, че ходя на задължителните прегледи през бременността ми, а преди това общувахме много рядко.

Искам да попитам как вие се справяте с такива родини - баща или майка? Имате ли подобен опит? Какво правите по празниците Коледа / Нова Година – звъните ли, пишете ли нещо или изобщо никакъв контакт?

# 1
  • София
Формално обаждане по телефона и това е.

Аз се похвалих, че миналия уикенд, след 2 г. пауза, се видях с БМ, тежък нарцис. Този уикенд вече успя да ме накара да го блокирам отново и да спра всяка комуникация. Ни за празник, ни за тъжен повод ще му се обадя.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 17:20 от Rockstar

# 2
Ограничаване на контакт по всички паралели и научаване да се казва "не".
Днес например аз трябваше да участвам в преместването на зълва ми и мъжът й.
Ми отказах защото когато ние се местихме те бяха заети със "себе си" и не сметнаха за нужно да ни помогнат.
Мъжът ми обаче има много краткотрайна памет и хукна да се трепе в почивният си ден. Ами много им здраве.
Да не говорим, че с цялата си наглост се изискваше от мен да "помагам", като единствен човек, който вчера е бил на работа. Я да вървят на майната си...

# 3
  • София
Опитва се да прехвърли тормоза от майка ти върху теб.
Твоя работа е да го секнеш овреме, като пораснала и очакваща свое дете жена.
Ако имаш потребност му пиши поздравление, но романтичната идея за дядото на детето ти я забрави.

# 4
С роднини, които не се държат нормално не поддържам никакви отношения. Ама никакви и нямам никакви сантименталности дори по празници.
С най-близките ми хора сме си наистина близки и се поддържаме и уважаваме - това е моето семейство, моите родители, родителите на съпруга ми, племенниците - това са ми най-близките хора и с тях сме добре. Всичо и всеки, който е извън този кръг не ми е важен и лесно ги отстранявам.
Не бих поддържала връзка с човек нарцисист (както описва авторката) , който е тормозил майка ми и се опитва да тормози мен - няма да стане.  Майка ми се шегува с мен, че съм като хирург и "режа до здраво". Ами така е - режа и знам, че е за добро.
Не виждам защо трябва да се чувства човек виновен, че съхранява достойнството си и спокойствието си.

# 5
  • Melmak
Търпимостта ми към роднини с подобно отношение е 0 от няколко години насам. С баща ми имах много проблеми, наложи се да спрем да комуникираме известно време преди да почине. Брат ми ме заплашваше чак до такава степен превъртя. Изобщо толерантност нямам, като не се държат нормално, какво като са роднини??

# 6
Абе наистина трябва нулева комуникация, но когато ти е родител е трудно. Знам го какво е и да ти кажа авторке човекът ще си остане такъв до смъртта.

# 7
Мани празниците авторке, не общувай с такива хора и в делници. Нервите не са ластик, не ги опъвай ненужно.

# 8
За мен празниците са да празнуваш, не да се правиш на мъченик в името на злобните си роднини.
Аз неприятните роднини ги блокирам точно около празници, че само тогава почивам по-дълго, остава и тогава да се напрягам. После може да ги разблокирам, ако взема, че забравя що за стока са, и пак ги блокирам като си припомня.

# 9
  • София
И какво общо имат празниците? Разбирам да питаш длъжна ли си да се грижиш за такъв родител, когато остарее, но здрави и прави хора, с които не се разбираш свободно можеш да отбягваш колкото си искаш. То и другото може, но вече зависи дали ти се струва с личностово разстройство или наистина е с такова.

# 10
Сега е толкова лесно, пиши му в социалната мрежа, в която се “чувате”, прати му картичка, ахахха най-безмисления  поздрав и си гледай живота. Търси на кой да си излее негативизма и като няма ня кой, на теб, не се занимавай.

# 11
И какво общо имат празниците?
Предполагам, защото от малки ни облъчват, че на празниците трябва да сме със семейството, че на празници никой не трябва да е сам, че на празниците трябва да сме мили и добри. Авторката се чувства гузна.

# 12
Здравейте, имам следния проблем и ще се радвам на мнения.

Баща ми е нарцисист. Разделени са с майка ми и през последната година имаше много неприятни ситуации. Той не спира да говори лошо за майка ми пред мен, въпреки разговори с него и забраната ми за това. Преди две седмици напълно прекъснах контакт след поредната ситуация в която ме обяви за луда, че ходя на задължителните прегледи през бременността ми, а преди това общувахме много рядко.

Искам да попитам как вие се справяте с такива родини - баща или майка? Имате ли подобен опит? Какво правите по празниците Коледа / Нова Година – звъните ли, пишете ли нещо или изобщо никакъв контакт?

Проблем нямаш. Проблема е, че сама си създаваш проблем като общуваш с отровен човек.
Приключваш, блокираш и това е.
Имам такива роднини. Едната почина.
И грам не ми пречеше да я блокирам отвсякъде и да не комуникирам години, много години.
И на празници не съм звъняла. Ей сега, на тия отровни змии ще им честитя празник. Не ми пукаше.
Баща ми същата работа.
То и сега не ми пука.
Подновихме известна комуникация с ясни условия от моя страна. Ама знаят ме, много ми знае устата и вече не смеят гък да кажат.
Свила съм им сърмите както има една дума.
Не им честитя. Обикновено те честитят и връщам там някакво съобщение иначе не бих писала на въпросните персони.

# 13
Предполагам, защото от малки ни облъчват, че на празниците трябва да сме със семейството, че на празници никой не трябва да е сам, че на празниците трябва да сме мили и добри. Авторката се чувства гузна.

Даа, много точно написано.

Плюс това, празниците са и идеалния повод за нарцистите отново да се изкарват жертва и да обвиняват децата си, че всичко са им дали, а те много неблагодарни.

# 14
  • София

Даа, много точно написано.

Плюс това, празниците са и идеалния повод за нарцистите отново да се изкарват жертва и да обвиняват децата си, че всичко са им дали, а те много неблагодарни.
И като мислиш, че е нарцисист за какво е темата? То си има яснота как се постъпва с хора с клъстър Б разстройства и то е далеч и завинаги. Проблем ако не знаеш и се връзваш. Щом знаеш делници или празници е все едно - това не са хора. Толкова.

Общи условия

Активация на акаунт