Юлски бебчета 2026г.

• 18 120
  • 609
  •   2
Отговори
# 600
Здравейте, момичета!
Бременна съм в 17 г.с. Имам притеснения относно нивата на ФТ4 и бих била много благодарна ако някоя от вас сподели своя опит и знания относно ТСХ и ФТ4 при бременност. Накратко: приемам Еутирокс, като със започването на подготовка за ЗЕТ стартирах с прием на 5 дни х 50 мкг и 2 дни х 75 мкг. Дозата остана непроменена след положителния тест за бременност, като ТСХ беше 1.84, а ФТ4 17. Продължих по същата схема , като ТСХ падаше последователно надолу. Междувременно се консултирах с ендокринолог, според когото трябваше да остана на същата схема, макар да ми предстоеше спиране на Естрофем, който всъщност води до повишаване на ТСХ и си знаех, че нямам нужда от такива високи дози Еутирокс. Така в края на декември ТСХ  достигна 0.0678 - много под долната граница, която е 0.27.  ФТ4 беше 18.8. Изплаших се доста. На своя глава започнах да приемам Еутирокс редувайки 25 мкг с  50 мкг през ден с намерението, ТСХ малко да се вдигне. В средата на Януари правих отново изследвания на ТСХ и ФТ4, като стойностите бяха съответно 0.919 и 12.5. Консултирах се с друг ендокринолог, според когото ФТ4 не се изследвал, а само ТСХ. Каза, че стойностите са добри и ми назначи схема 7 дни х 50 мкг. Днес, месец след последното изследване, отново пуснах ТСХ и ФТ4 и резултатите са съответно 1.38 и 10.6. Като долната референтна граница на ФТ4 е 12.
Объркана съм много, понеже според някои ендокринолози се следи ФТ4, като той трябва да бъде към горната граница. А аз и към това се придържах. Според последния ендокринолог, ФТ4 не се изследвал, а ТСХ се следял основно до 5 месец; след това по-рядко, веднъж на 2 месеца.
Изглежда, всеки ендокринолог има различно мнение относно изследването и нивата на ФТ4. А последния ендокринолог, с когото се консултирах, е  уж с голям опит и  стаж по специалността. Вие изследвате ли редовно ФТ4 и опасно ли е падането на този показател под долната референтна граница? Ще съм много благодарна за всяко мнение по този въпрос.

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 16:17 от Mah

# 601
Привет и добре дошла!
Не е добре фт4 да бъде под долна граница, би трябвало при прием  на еутирокс, тсх да пада, а фт4 да се вдига и да се избегне хипофункция. Не мисля , че е опасно , просто като че ли хормона не достига на организма, защото всъщност фт4 се произвежда от щитовидната...Мисля , че е коректно да се изследва тсх с фт3 и фт4 за най-добра оценка.  Да пишат и другите момичета. Моята ендокриноложка е д-р Анн Недялкова и бих ти я препоръчала, но се чака много за първичен и даже не знам приема ли нови пациенти...но се консултирай с някого за корекция на дозата, според мен не ти е оптимална. Но не се тревожи , чела съм за случай с тсх над 6, всичко е наред там , така че флуктуации в бременност са съвсем нормални! Просто настройка на дозата Simple Smile

# 602
Здравей, ФТ4 се следи паралелно с ТСХ, препоръчвам ендокринолог док Десислава Иванова, преглежда във Вита в гр.София. Ние се следим с изследвания на ТСХ с фт4 на всеки 4 седмици, доколкото знам след като плацентата изцяло поеме функция, почва да се следи повече фт4, отколкото ТСХ.
Успех Simple Smile

Здравейте, момичета!
Бременна съм в 17 г.с. Имам притеснения относно нивата на ФТ4 и бих била много благодарна ако някоя от вас сподели своя опит и знания относно ТСХ и ФТ4 при бременност. Накратко: приемам Еутирокс, като със започването на подготовка за ЗЕТ стартирах с прием на 5 дни х 50 мкг и 2 дни х 75 мкг. Дозата остана непроменена след положителния тест за бременност, като ТСХ беше 1.84, а ФТ4 17. Продължих по същата схема , като ТСХ падаше последователно надолу. Междувременно се консултирах с ендокринолог, според когото трябваше да остана на същата схема, макар да ми предстоеше спиране на Естрофем, който всъщност води до повишаване на ТСХ и си знаех, че нямам нужда от такива високи дози Еутирокс. Така в края на декември ТСХ  достигна 0.0678 - много под долната граница, която е 0.27.  ФТ4 беше 18.8. Изплаших се доста. На своя глава започнах да приемам Еутирокс редувайки 25 мкг с  50 мкг през ден с намерението, ТСХ малко да се вдигне. В средата на Януари правих отново изследвания на ТСХ и ФТ4, като стойностите бяха съответно 0.919 и 12.5. Консултирах се с друг ендокринолог, според когото ФТ4 не се изследвал, а само ТСХ. Каза, че стойностите са добри и ми назначи схема 7 дни х 50 мкг. Днес, месец след последното изследване, отново пуснах ТСХ и ФТ4 и резултатите са съответно 1.38 и 10.6. Като долната референтна граница на ФТ4 е 12.
Объркана съм много, понеже според някои ендокринолози се следи ФТ4, като той трябва да бъде към горната граница. А аз и към това се придържах. Според последния ендокринолог, ФТ4 не се изследвал, а ТСХ се следял основно до 5 месец; след това по-рядко, веднъж на 2 месеца.
Изглежда, всеки ендокринолог има различно мнение относно изследването и нивата на ФТ4. А последния ендокринолог, с когото се консултирах, е  уж с голям опит и  стаж по специалността. Вие изследвате ли редовно ФТ4 и опасно ли е падането на този показател под долната референтна граница? Ще съм много благодарна за всяко мнение по този въпрос.

# 603
Аз имах проблеми с щитовидната преди 5 години и уж влезе в норма. В 12 г.с пуснах изследвания, АГ ги погледна и нищо не каза. Ама като чета май не е много ок положението.

# 604
Тони, окей са , защо така мислиш?
Малко ниско върви фт4, но е окей, тсх е супер. Мисля че нямаш проблеми.

# 605
Тони, окей са , защо така мислиш?
Малко ниско върви фт4, но е окей, тсх е супер. Мисля че нямаш проблеми.

Заради ФТ4 се притесних 😕

# 606
Моето последно беше горе долу толкова и ендокриноложката каза, че е ок. Не го мисли, щом е в референтни бива.

# 607
Привет и от мен. Днес минах преглед, уж всичко е наред, но ме притесни, че съм с плацента превия. Предна ниска плацента. Чета някакви страшни неща и сега още повече се закъхарих...

# 608
Zimone, в коя седмица си ? Плацентата се вдига с времето и растежът на матката и като нищо на следващия преглед да не е превия вече, а просто предна. Лежи и почивай повече и мисля, че всичко ще е наред  Hug

Последна редакция: ср, 11 фев 2026, 19:00 от Kat :3

# 609
Zimone, в коя седмица си ? Плацентата се вдига с времето и растежът на матката и като нищо на следващия преглед да не е превия вече, а просто предна. Лежи и почивай повече и мисля, че всичко ще е наред:hugs:
В 17 съм вече, аз все си мислех, че до сега ще се в вдигнала...

Общи условия

Активация на акаунт