Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 920
  • 526
  •   1
Отговори
# 105
...и да предизвиква съдбата. Не, мерси!

# 106
Най-много с фалшиви телкове са с астма и глухота.

# 107
Разбира се, че можеш да вземеш ТЕЛК, докато си на работа. Хората, които получат онкологично заболяване, инфаркт, инсулт, нямат голям избор дали да го направят. Относно защитата от съкращение, наистина имат предимство при равни други условия, но повечето хора, които познавам, не се натискат да стоят там, където не са желани.

# 108
Защитата пада с противопоказанията на труд.

# 109
  • София
Вие си го дописахте и досъчинихте. Аз не съм казала на колко години е човекът.
А фирмите са поредни, когато си на 30. След още 30 не стоят така нещата в България.

Не държа да махат някого, просто ми стана любопитно и има логика.

# 110
А длъжен ли е да уведоми? Нямам подобен казус, просто ми стана интересно. Бях чела, че може и да си премълчи, но така и няма да се възползва от изброените.
Всъщност ТЕЛК уведомяват веднага съответния работодател с писмо - с оригиналното решение на комисията. Така че не може да се скрие ако е освидетелстван по време на работа.
Плюс при явяване на комисия е необходимо да представи и т.нар. Производствена характеристика, която се издава от работодателя.
Какво печелите с ТЕЛК. Намаление на данъчната основа, не помня вече колко %.
Плюс 5 дни платен отпуск по закон. Който аз лично не си го изисквам и не го ползвам, защото първо при кандидатстването не съм обявила изрично, и мисля че би било некоректно. В медицинското ми го пишеше изрично, но те виждат медицинското пак при постъпване на работа. Второ точно този работодател не е виновен за моя проблем, и не ми се струва нормално да ги принуждавам да ми ги дават.
За защитата от уволнение - не ме касае, аз искам да ме уволнят ама те не щат Grinning

# 111
Фри е права с написаното по-горе.
Иначе все още в КТ няма нищо конкретно за %-тите на ТЕЛК-а и реално може някой с 5-10% да е “защитен”, защото решение има. Напр. за радикулопатия (болки в кръста, “лумбагото” на бабите пред блока) от раз могат да дадат 30%, ако някой познат невролог напише хубава епикриза.

# 112
Не знам какви са тия хора, които здрави, но насила се изкарват болни. Никога не съм взимала болничен, за да отида на почивка или да свърша нещо полезно. А, съм чувала за такива случаи.

# 113
Мисля, че в някаква наредба бяха изброени заболяванията, които дават право на защита при съкращаване на щат - не е за всеки с ТЕЛК.

# 114
Те не са точно здрави. Населението масово има проблеми, къде наследствени, къде от неглижиране , вкл.от лекари, особено от ЛЛ, които вечно са без направления. Наскоро от ДЗ ни правиха профилактични прегледи - общо-взето ако отидеш на собствените си крака и можеш да говориш, за тях си здрав. Пробвах да споделя някои по-дребни оплаквания - а, нормално било. Е, щом казвате…

# 115
  • Melmak
На тези от допълнителното здравно не им се занимава на профилактиката. Десет години все на профилактика ходя във всяка фирма, в която работя. Като видят млади хора и грам не им се занимава. Една веднъж ми изкара -1 диоптър, а аз бях с -3.5 и ѝ казвам, а тя нагло заяви, че явно съм се оправила?!?! Ако така се оправяше късогледство, ей..
Ако вече си отидеш на преглед при специалист ще ти обърнат внимание.

# 116
Мисля, че в някаква наредба бяха изброени заболяванията, които дават право на защита при съкращаване на щат - не е за всеки с ТЕЛК.
Точно така, но ако искат да те махнат, ще използват противопоказанията или ще те трудоустроят и сам ще си напуснеш. Тези с над 90% могат да напуснат поради несправяне с работата по здравословни причини и ползват пълна борса.

# 117
  • София
Не знам какви са тия хора, които здрави, но насила се изкарват болни. Никога не съм взимала болничен, за да отида на почивка или да свърша нещо полезно. А, съм чувала за такива случаи.
Те не са напълно здрави. За дископатия също се полага. Зависи колко е напреднала.

Мен, примерно, ме придърпва от време на време, но няма да тръгна на тоя етап да си вадя ТЕЛК.

Иначе, аз за здраве не смея да излъжа дори, че ме боли гърло. Веднага после се разболявам. Не знам как има хора, които не ги е страх да лъжат за сериозни неща с цел измъкване. И такива има, не визирам сега ТЕЛК.

# 118
Ами не са виновни само хората, по-виновни са лекарите, които срещу 200 лева им дават епикризи за едногодишни и двугодишни телкове, 1000 човека по 200 лева си е прилична сума за година.

# 119
Ама и вие сте много интересни - защо ли се пънели за ТЕЛК?? Да имаш ТЕЛК значи допълнително пари. Инвалидна пенсия, по- малко ДОД, нямаш данък автомобил, облекчен данък имот за осн.жилище. Отделно защитата при уволнение и доп.платен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт