Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 811
  • 526
  •   1
Отговори
# 450
  • пустинята Гоби
И в нашата фирма има подобен проблем и това е една от причините да си търся нова работа. Не ми влиза в работа колко вземат новите колеги, моят заплата не ми е ок и смятам, че мога да си намеря по-добре заплатена работя. То ще си покаже дали е така. В моят случай има само един проблем, фактора възраст, който уж не е фактор, ама реално е. Аз съм оптимист де, ще ми трябва повече време обаче.

# 451
  • София
То в повечето фирми мисля, че го има този проблем - доколкото знам, може да има лимит на увеличенията - примерно, не може да се увеличава заплата с повече от 10%. И това няма как да не влияе на заплатата на дългогодишните служители, особено на тези, които са започнали на джуниър позиция съответно с по-ниска заплата. И ако преди 10 години, примерно, заплата 1500 лева е била ок, сега същата позиция започва на 2500, а вече опитния синиър, който се е бъхтил толкова години, взима 3000 примерно. За жалост, в моята компания е по същият начин и имаме случаи на големи разлики в позициите и отговорностите и неголяма разлика в заплатите.

# 452
В големите вносни фирми може. В някоя по-бутикова местна фирмичка чак толкова сложни политики са слабо вероятни. Просто си намират оправдание.

# 453
Като говорите за заплати, имам още шокиращи находки от Югозападна Европа - случайно ми попадна обява за Португалия с подчертано изискване за перфектен/майчин френски без акцент - дават феноменалните 880 евро Flushed за пълен работен ден, да не си помислите, че е за половин.

А, те някои тук  имат 13 и 14та заплата - и тук случая е такъв, значи идват по 1026 евро за нормални 12 заплати Animal See No Evil.

# 454
  • София
Е, това е доста малко - сигурни ли сме, че не е за 4-часов работен ден това? 880 евро - че Вие с английски само ще взимате повече в България.

# 455
  • Ю Ес ъф Ей
Брага може да е като нашата Враца или Ямбол - всичко зависи от местния пазар. В щатите има места където софийска заплата може да им се стори добра.

# 456
Е, това е доста малко - сигурни ли сме, че не е за 4-часов работен ден това? 880 евро - че Вие с английски само ще взимате повече в България.

Ех, Раче, избяга ми поста от ЛинкдИн, но - сигурно е, да, за пълен работен ден беше.
Точно затова поствам - аз нито съм в Португалия, нито знам френски - попадна ми и я слагам тук за сверяване на часовника. Че нали в България уж все сме най-зле.
Като се подготвях да заминавам за Испания и хвърлях леко по едно око на пазара на труда виждах, че за определени позиции в България плащат повече, но си мислех, че са изключение. Сега виждам, че масово предлаганите заплати гравитират около минималната.
а, ето го поста, ако на някой му е любопитно да види https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7406356500786339840/

Брага може да е като нашата Враца или Ямбол - всичко зависи от местния пазар. В щатите има места където софийска заплата може да им се стори добра.
Може... Ама все си мисля, че по тези места трудно виреят нейтив френскоговорящи с допълнителен английски, дето да искат да бачкат за гореспоменатата заплата.

Аз продължавам да се чудя на местния пазар на труда. Пускат обяви, въртят ги по месец-два, събират 200 св-та. Затворят обявата и я пуснат на друга платформа. Каква им е играта, не знам. Не вярвам, че от толкова хора не са намерили подходящ за не-толкова спецефичната работа, която ''предлагат''.

# 457
  • Melmak
Брага ми излиза с население около 200 хиляди души.
Не се изненадвам за тази заплата. В Португалия сигурно е по-зле и от Испания. Много португалци минаха през нашата фирма през годините, наемат ги заради езика. Повечето се установиха тук, ожениха се и си накупиха жилища. Особено по-бедни такива, които не са учили висше или нямат собствен дом в техния си град.

# 458
  • София
За мен от обявата не става ясно за колко часа е, но да приемем, че е за 8. Калкулирайки бонуса, meal allowance-a + заплатите (за 14 месеца, прекалкулирани на 12) се получава средно около 1300 евро, което също е малко, особено за изискванията. Сега, за някой нейтив спийкър французин, който иска да си живее кротко в Португалия, отдавайки апартамента в Париж под наем и заработвайки, колкото да не му е скучно, си е супер, но наистина е доста малко, ако го гледаме обективно. И понеже само съм чувала за Брага, без да знам детайли за града, според Уикипедия, бил "един от икономическите центрове на страната", та явно е минАл покрай Враца и Ямбол Simple Smile
Иначе, аз не смятам, че в България сме най-зле - обсъждали сме многократно с колеги от други офиси на компанията покупателната способност на заплатите ни - ами, нашата е сравнително ок - разбира се, не може да се сравнява с швейцарската, примерно, но е доста по-висока от тази на колегите в другит офиси. Но значение за това имат много фактори - като например дали си опс или не, дали имаш характерно знание, което е концентрирано в твоя офис и колко бизнес имаш и т.н., не е от добрата воля на борда на директорите Grinning

# 459
Моята колежка от фирмата в Румъния ще трябва да работи и на 24.12. и на 31.12. Там не са почивни дни... Аз се бъзикам с нея, че тук сме Швейцария на балканите, тя се хили, но... Натам вървят нещата, за цените говоря...
А за заплатите. Това с френския в Португалия е все едно с румънския във Видин. Поне 30% го говорят без акцент Grinning Сещам се за един виц, в който българин хвали германчетата. Извънредно много били умни. Толкова малки, а вече всички говорят немски. Пък той го учил с години, и неуспешен.
А за длъжността - то голямата трудна работа и специалност customer service advisor. Ще вдига телефона и ще обяснява на клиентите как да си пуснат поръчка, плащане или как да си попълнят някакви неща. Каква заплата заслужава?

# 460
А за длъжността - то голямата трудна работа и специалност customer service advisor. Ще вдига телефона и ще обяснява на клиентите как да си пуснат поръчка, плащане или как да си попълнят някакви неща. Каква заплата заслужава?

По-голяма от минималната, според мен. Както и всяка друга работа, за която не можеш да хванеш първия срещнат на улицата да я върши. Може и моите възприятия да са грешни, не знам, но така го разбирам аз. Хайде, тази работа поне е през деня. Но друго, което ме изненадва неприятно е, че кривото работно време не се плаща добре. Както и извънредните часове се компенсират - не е избор на работещия дали да му ги платят или да си ги почива, когато той си реши - поне тези, на които аз попадам. Абе като цяло, доста малко привилегии ми се струва, че имат работещите тук. В същото време пък излизат по-скъпо на работодателя, макар че имат по-малки заплати от колегите си в България или Полша, например.

# 461
Прекалено много френско- говорящи без акцент алжирци има там, вероятно. Цената нали се определя от търсенето и предлагането. Високо предлагане=ниска цена...

# 462
  • на последния етаж
Моята колежка от фирмата в Румъния ще трябва да работи и на 24.12. и на 31.12. Там не са почивни дни... Аз се бъзикам с нея, че тук сме Швейцария на балканите, тя се хили, но... Натам вървят нещата, за цените говоря...
А за заплатите. Това с френския в Португалия е все едно с румънския във Видин. Поне 30% го говорят без акцент Grinning Сещам се за един виц, в който българин хвали германчетата. Извънредно много били умни. Толкова малки, а вече всички говорят немски. Пък той го учил с години, и неуспешен.
И при нас 31.12 не е почивен ден, тази година по изключение. А румънците никак не са за оплакване - почивните им дни през годината със сигурност са повече от нашите, като всяка година добавят нови. Сещам се за 1 юни, Свети Дух, Петдесетница, Голяма Богородица, Андреевден, от минала година Йордановден и Ивановден. Отделно всичките им празници от местната история...

# 463
Как смятате да изчислявате сумата, която бихте си поискали за заплата, когато сте в процес на кандидатстване след 01.01.?

Например: Досега сте отговаряли, че очаквате 2500 лв., като това са 1278 евро и 46 цента. На мен ми се струва странно да се иска подобна сума (все едно в момента да казвате, че искате 2465 лв. и 52 стотинки) и е по-логично да се закръгля направо на 1300 евро. Но тази сума в равностойност всъщност е със 100 лв. повече от това, което сте посочвали в лева до момента.

Смятате ли подобно закръгляне за ок? Фирмите подготвени ли са, че най-вероятно кандидатите ще завишават изискванията за очаквана заплата, за да посочват кръгло число?

# 464
  • София
Хората ще искат, колкото пожелаят, според мен няма място обмяната в казуса. Както няма и да има за цените на продуктите. Да, 5лв ще са превърнати по 1.95583 на 2.50 и колкото се пада, но това няма да пречи след един месец от 2.55€ да свирнат цената на 3€. Същото и със заплатите. Ще има закръгляване нагоре в очакванията.

Общи условия

Активация на акаунт