Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 825
  • 526
  •   1
Отговори
# 435
И този въпрос ще го решат, като не плащат бонуси.

# 436
Честно казано, хич не ми се вярва да се случи, каквито и директиви да има. Или ще намерят вратичка да не го правят, или ще го правят проформа, или просто ще си платят някаква глоба и няма да обяват нищо.

# 437
+ не бих тръгнала да се заяждам с HR-ри, ако съм приела условията някъде и съм Ок с тях, живи и здрави. Ако не съм, частен сектор е, много риба в морето.

# 438
На мен обявен диапазон 500-5000 също ми говори доста за адекватността на фирмата и по-точно, че вероятно заплатата е в ниския край. Ако една компания хипотетично дава 3000 и е сравнително адекватна, то тя по-скоро би обявила диапазон 2-5К. Диапазон 500-5К ми звучи като "да не надушат колко ниски заплати даваме" или да се правим на интересни да не разберат останалите служители или други компании какви са заплатите ни при положение, че вече всички така или иначе ще трябва да обявят диапазон. В момента много малко фирми имат обявен, но тези които имат обявен е в някакъв разумен диапазон долна-горна граница. Смешното е, че обикновено обявяват диапазон някои фирми с ниско заплащане, защото явно са видяли, че не могат да намерят кандидати и да си спестят интервюта и на себе си или компании с над средното заплащане, за да си правят реклама и да привлекат по-качествени кадри. Тези със заплати около средните мълчат Joy

# 439
2-5 К също не е добър диапазон. Човек, който иска 4,5-5 К заплата не би пуснал СВ на обява за 2 К. Смятам, че трябва да се обявява просто 2 000 или 5 000 в зависимост колко се дава наистина. Ама фирмите гледат да не се "овътрят", да не ти дадат 5 хил, ако си съгласен да я вършиш тази работа за 4 хил. или дори 3 хил.
Затова просто мисля, че нищо няма да се промени спрямо сега както е.... И да ми обяват 2-5 К, това нищо не значи. реално.

# 440
Аз на обяви с такава голяма разлика не кандидатствам. Ако е 2-5к в обявата, а аз не бих паднала под 3к, няма и смисъл да се пробвам, защото стартово най-вероятно ще ми предложат 2к. Като цяло такъв диапазон не ми звучи сериозно. Това е все едно да кажа, че ще работя на ден между 4 и 8 часа.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 12:54 от VaniaK

# 441
Точно.

Това ме подсеща преди време в една фирма, всичко идеално, голяма фирма, ала-бала си говорим и вече стигаме до въпроса с парите. Казвам аз еди колко си и те ....оооо, нашият бюджет е наполовина. И аз, понеже ми стана ясно, че няма да се разберем, казах - Ама вие си търсите човек на половин работен ден, така да бяхте написали в обявата......(аххахах) Госпожата срещу мен (шок и ужас): Ааа, не за цял, даже и се остава след работа, ако се наложи. Аз: Е, за мен не се налага.

ПС: Принципно гледам да съм любезна и възпитана по интервюта, но понякога имам такива бисери хаххаа

# 442
  • пустинята Гоби
Според мен в сериозните фирми заплатата така или иначе е горе-долу регламентирана, така че не би следвало да има проблем да я обявят. За фирмите също ще е ок, няма да си губят времето с кандидати, които искат повече.

# 443
И аз на едни като чух заплатата ги попитах дали говорим за 4-часов работен ден. Беше едно младо момиче и заби. Аз станах и си тръгнах. То няма смисъл да си губим времето.

# 444
  • Melmak
В сериозните фирми заплатата е регламентирана, но има много “но”…
Старите колеги колко взимат vs. Новите = вечния проблем.
Във вече съществуващи екипи със стари кадри - ама защо е обявена заплата от 4000 лв, а аз взимам 3000? Ясно е, че хората взимат различни заплати в рамките на екипа. Защото има рейндж според опита, уменията, развитието. Обаче всеки иска голямата заплата, но не винаги има реална себеоценка.

# 445
На мен не ми пречи да ме питат колко пари искам. По-добре така, от колкото като беше преди 20 години, никой не споменаваше на интервюто за пари, направо ми беше неудобно аз да питам каква заплата дават. Но питах, понеже ми беше важно. Не се е случвало да не ме вземат някъде, защото съм поискала много пари. Напротив в повечето случаи, даже е имало място за пазарлъци и са били склонни да вдигнат малко предлаганата първоначално заплата. На две места ми се случи, да ми предложат много повече, от колкото поисках. Не мисля, че могат да задължат фирмите да плащат еднакво за еднаква позиция, че то това е по-зле от комунизъм. Колежката може да е по-отговарящи образование за позицията, или да има някакви допълнителни специализации, ценен опит, да владее рядка програма. За бонусите е същото, субективен е приноса на работещите към успеха на фирмата. Но за мен е важно аз да вземам толкова пари, колкото ми трябват и да работя в що-годе нормална среда, никога не ме е интересувало колко точно вземат колегите.

# 446
Колежката може да е по-отговарящи образование за позицията, или да има някакви допълнителни специализации, ценен опит, да владее рядка програма.

Може, ама често не е с нещо по-различна от теб да кажем. Просто за толкова се е договорила или е дошла по-късно. Оттам идва проблема на компаниите, т.е. то за тях не е проблем, за служителите е, но на кой му дреме.

Преди време в една подобна група бях чела за бюро архитекти, които търсят нов служител. Опитната дама е там от забравих може би поне 10-15 години с опит и трябва да обучи новия човек, който не е опитен. По случайност попада на обявения рейндж заплата в обявата, който е повече от нейната заплата. Повдига въпроса пред собственика и той казва, че никой нов и с по-малко опит няма да дойде на по-ниска заплата вече, но отказва да вдигне и заплатите на по-старшите с аргумента, че било трудно време. Ами....ей така стават проблемите...за служителите.

# 447
  • София
При нас старите взимат повече, но като цяло няма логика на една и съща длъжност да има големи разлики. Това е просто вратичка и успокояващо за по- високоплатения, че все пак са в йерархия с другите, дето нищо не могат, но някак си са ги взели на длъжността.

# 448
  • Melmak
Не бих казала, че е за успокоение. Аз не искам никой да взима мизерна заплата. Аз искам аз да взимам добра такава. Естествено, че има значение и колко пъти си искаш увеличение и как го правиш. Ако чакаш някой от нищото да дойде да ти каже, много си симпатична, ей ти 200€ отгоре, не става. Важно е и как си пишеш годишната самооценка, важно е какво си правил през годината. При нас разликите са огромни, естествено е, че който скатава и само мрънка, че няма увеличение ама седи на стари лаври, няма как да е на максимума.

# 449
Повдига въпроса пред собственика и той казва, че никой нов и с по-малко опит няма да дойде на по-ниска заплата вече, но отказва да вдигне и заплатите на по-старшите с аргумента, че било трудно време. Ами....ей така стават проблемите...за служителите.
Учебникарски пример, че кучето скача според тоягата. Не съм съгласна обаче, че тези проблеми са за служителите. Утре опитната дама ще напусне и времената за собственика ще станат още по-трудни - първо ще търси още един скъп служител, второ опитът е под въпрос. Собственикът е достатъчно късоглед, за да не го вижда.

Общи условия

Активация на акаунт