Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 686
  • 526
  •   3
Отговори
# 75
Ако ще ми налагат постоянно извънреден труд и желанието ми да си тръгвам в края на работния ден се приема като скатавка, по-добре изобщо да нямаме трудови отношения с дадената фирма.....

# 76
И аз се изненадах от интерпретацията на първата част за баланса, явно когато кандидатстваш за работа вече трябва да си се отказал от "личен живот". Grin В комплект с желание за хоум офис - непоправима мърдА Sweat Smile
Аз с малко друг въпрос, преговаряте ли за заплащане, когато всичко е минало добре, харесали сте се взаимно, но ви казват, че сте над бюджета и дали сте склонни на обсъждане надолу? Аз лично не, смятам че ще се поставя в адски неизгодна за мен ситуация и занапред ще имат "поле" да пестят от мен по всякакъв начин. Но може и да греша.

# 77
И аз се изненадах от интерпретацията на първата част за баланса, явно когато кандидатстваш за работа вече трябва да си се отказал от "личен живот". ......

В старата ми работа имаше подобно разбиране. Почти всички бяха разведени и явно това им беше животът. Искаха да се остава до 8-9 ч. и на другия ден да си пак в 8 на бюрото. И то не по изключение....

Не е ок да се преговаря за пари, зависи колко искаш да почнеш на даденото място. Последния път приех малко надолу, понеже исках да се махна от старата работа.

# 78
Не мисля, че повечето работодатели ще компенсират служителите, това означава изцяло те да поемат увеличението, което не знам колко работодатели ще го направят.

За по-ниско възнаграждение, обикновено още на интервюто ми казват, ако съм им над бюджета. Съответно, ако се случи да ми направят оферта, не мисля, че бих могла да преговарям, предложили са максимума, който искат като даже се е повдигнал въпроса на предното интервю. Съответно топката е в мен - приемам, ако искам да се махна много спршно от сегашната работа; не приемам, ако мога да чакам.

Ако сте над бюджета или ще бъде изкоментирано на момента, за да го имате предвид, ако се стигне на оферта. Или ще замълчат и въобще няма да ви оферират, ако се разминнавате с много.

# 79
Те приеха ли го това с увеличението на удръжките?

По вашите компании ще компенсират ли разликата?
Мисля, че бюджетът не е минал второ четене, също ще има протест, та не е окончателно. Но май не виждам кой реално ще го спре, имат си мнозинство, та за мен е въпрос на време /до което ми остава да ги псувам наум/.

За второто, фирмата е малка и по-гъвкава, иначе е клон на по-голямо дружество и има някакви бели практики и бенефити.
Нямам пълна година още, тъкмо чаках по празниците да се ориентирам за "политиката" на тема индексации. Уж е щяло да има, но този бюджет бърка нещата. Вместо нагоре, се очертава да ни компенсират, или дефакто непроменена чиста заплата вместо да е намалена... Коледни също под сериозен въпрос, без или евентуално в много намален размер спрямо обичайното.

Ще видим дали вярно съм разбрала. Като цяло има малко песимизъм за 2026 и заради бюджета и заради еврото май, очакват несигурност на ниво финансови пазари, акции и т.н. (имаме чужд собственик с глобално присъствие). Стисваме зъби и ще видим...

# 80
Буболина, не е за вярване с какви несложни хора работиш. Тях не ги засягат данъците, тъй като ДОД не се променя, а осигурителните прагове, но заплатите на държавните служители не се плащат с приходите от осигурителните вноски.

На твое място не бих се бутал в такива схеми, ако работодателят толкова държи на тези служители, то би могъл да ги компенсира.

# 81
  • София
Вдига се пенсионната вноска и максималния праг. И двете удрят хората, особено ако работиш около новия максимален праг.
Малоумен бюджет.

# 82
Да, това с размера на вноските съм го пропуснал, но останалото е така - с тези пари не се плащат заплати, а работодателят би могъл да компенсира служителите, ако желае.

А малоумен е не толкова бюджетът, колкото хората, които гласуваха за партиите в тази коалиция, и тези, които не гласуваха въобще.

# 83
То, понеже страшен избор има.....

# 84
Мен не ме бъркат схемите, аз не подписвам, само изготвям документите, ама ще ми отворят излишна работа. Те вземат доста високи заплати, нямат нужда от компенсация, отделно им дават великденски и коледни, просто са афектирани, че ще увеличават заплатите на държавните дето нищо не правят. И по телевизията като ги подкокоросат и глей кво става. И едни на други се ядат, тия на които мъжете им били военни, да не ги компенсирали с борса, щото щели да компенсират заплатите на военните.

# 85
На твое място не бих се бутал в такива схеми, ако работодателят толкова държи на тези служители, то би могъл да ги компенсира.
+1
Само да добавя, че тези схеми могат да доведат до дългосрочна почивка за държавна сметка ... в затвора.
Неплащане на данъци и осигуровки в големи размери (май над 20 000 лв) е престъпление.
Ако работниците са решили да не плащат данъци, чудесно - но сами да си носят отговорност.

# 86
Е, чак пък нищо да не правят....Нали знаеш, че чуждата работа винаги е по-лесна и по-приятна.
Но наистина щатът им е доста раздут, но не смеят да ги пипат, понеже гласуват за "правилните"....

# 87
  • Melmak
При нас нищо няма да компенсират.

# 88
Само да вметна, че трудно се доказва не плащането.

# 89
В нашата фирма просто теглят чертата и туй то, никой за нищо няма да ни компенсира.

Общи условия

Активация на акаунт