Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 650
  • 526
  •   2
Отговори
# 30
Влизам в новата тема да не ви изпусна.
Като човек, който работи с ексел доста, да ви кажа - има хора с позиции над мен, които не могат да разпишат нито формула като хората, нито vlookup. И взимат повече от мен. Ама на…

# 31
  • София
Те, нещата, вървят ръка за ръка.
Хората, които елементарни неща не се сещат как да построят или направят, все питат наготово. Сами не могат да си ги намерят. Аз, примерно, със сигурност не знам всичко и ми се е случвало да търся. Но когато се ориентираш в дадено приложение, знаеш и какво да търсиш.

Аз имам един въпрос и ще ми е интересно да ми дадете гледна точка или съвет.
Как човек хем може да се представи като можещ, знаещ, да бъде кандидат за напредък, хем да не е "заплашителен".
Хем да не е безгласна буква, но не и да доминира с присъствието си.
Не говоря за арогантно поведение, нито за всезнайко, но си давам сметка, че в дадени ситуации ми е изигравало лоша шега, че съм прекалено видима. И тогава има по- скоро обратен ефект да те натиснат надолу. Докато когато не изпъкваш прекалено, но все пак не си тъп тюфлек, хората са по- склонни да те подкрепят.
Ще дам и примери, ако се завърже дискусия.

# 32
Мисля, че не може, или е трудно. Ще влезеш роля, колко време ще издържиш да я играеш? А и ако постоянно си в роля, може само заради това здравата да се фрустрираш и не се знае накъде ще избие.

# 33
  • София
Ама МS имат толкова много безплатни обучения по всичките си програми. Не е нужно на изуст да знаеш всичко, за да ползваш даден продукт ефективно.
Между другото, макросите отдавна не са препоръчвани, заради липсата на сигурност.

# 34
Кечър, аз съм много про в работата си, понякога трайкам, понякога ‘влизам с бутонките’, както шефът ме критикува за нетолрантност
в общи задачи не навлизам в територия, но искам необходимо участие с цел гарантиране на моята част от работата
това не ме прави любима колежка, но участниците са предупредени, но при нас няма ‘кандидат за напредък’, равна структура,  следи се кой как се справя

# 35
Как човек хем може да се представи като можещ, знаещ, да бъде кандидат за напредък, хем да не е "заплашителен".
Хем да не е безгласна буква, но не и да доминира с присъствието си.
Не говоря за арогантно поведение, нито за всезнайко, но си давам сметка, че в дадени ситуации ми е изигравало лоша шега, че съм прекалено видима. И тогава има по- скоро обратен ефект да те натиснат надолу. Докато когато не изпъкваш прекалено, но все пак не си тъп тюфлек, хората са по- склонни да те подкрепят.
Ще дам и примери, ако се завърже дискусия.

Няколко неща:

1. Без прекомерна напористост, не се буташ в задачи, които не са твои, и не раздаваш прекалено щедро непоискани съвети. Преди време имах колежка - никак не беше глупава, но млада, неопитна и нетърпелива, която по всякакви начини опитваше да се закачи към проектите, които ѝ бяха интересни, вкл. прескачайки прекия си мениджър и досаждайки на този над него. Крайният резултат не беше в нейна полза.

2. Изябгваш арогантно поведение - в 99% от случаите действа силно отблъскващо, на много малко хора им се удава по начин, който да не дразни, и те са почти изключително мъже.

3. Вършиш си работата качествено и над установените в конкретното място стандарти. Не е никак трудно да се откроиш по този начин, тъй като основната маса служители са или посредствени, или просто ги мързи и работят на средно ниво.

4. Не навираш успехите си в очите на другите и не налагаш мнението си на хора, които не са ти подчинени.

5. Преценяваш кога си струва да се ангажираш със спорове - понякога е по-добре да махнеш с ръка, дори и да си прав, тъй като конкретният случай не си заслужава.

6. Последно и най-важно - ако дори и при спазване на горните правила работата ти не се оценява и срещаш противодействие, затваряш вратата зад себе си и не поглеждаш назад.

Ще е полезно да дадеш реални примери за повече контекст.

# 36
  • София
Благодаря. Повечето неща гледам да ги спазвам.
Примерно, за по- висока от сегашната ми позиция съм говорила само с мениджъри, които са 3-4 нова нагоре, единият ме препоръча, но фрийзнаха позицията за съжаление. Иначе, оперативни колеги все се натискат да ме препоръчат на по- кофти от тяхната позиция. Сакън да не мръдна над тях.
Даже една си го каза - ти преди беше над мен, но сега тук аз ще съм на малко по- висока позиция... Имаш да взимаш ѝ казах. Grinning

Друг пример: Говорим си с прекия ми мениджър, не сегашния, в посока взаимозаменяемост на кадрите и аз коментирам нещо. Той не разбра, че е в посока мен и колегите и ме пита "добре, изброй кои от задълженията ми можеш да свършиш и ще помислим". Реши, че говоря за мен и него. Аз не искам да взимам ничия позиция или да измествам, тогава исках просто ако него го повишат, да ме има предвид. 
В сегашния екип постоянно има подхвърляния на тема ценз, образование, чужбина и т.н. Те си нямат, горките, ни едното, искат по таунхолс да се оплакват, та и софт скилс нямат.

Не се бутам прекалено за проекти, нито се изтъквам, нито коментирам, както тук, разбира се, какво мисля, но може и да се долавя последното.

# 37
Горе-долу правилата, споменати от Khufu. Добавям, че има и много голямо значение колко competitive е екипа. Има екипи, в които постоянно се усеща напрежение тип кой проект се е представил добре този месец/година, кой е бил проактивен и е предлагал разни процеси, кой ще е следващия повишен. Това е много, много изтощаващо, защото ако и ти го искаш се чувстваш като в rat race. Има и екипи и компании, в които хората са неамбициозни. Не се интересуват да излязат малко извън зоната си на комфорт, нещата се правят така, защото тук така се правят, за всичко се пита или препраща към директния мениджър, защото това не им влиза в длъжността и мениджъра, нали затова е на тази позиция. В такива екипи никак не е трудно да блеснеш, защото хората или ги мързи, или очевидно не ги вълнува кариерно развитие. Уловката е, че за да е такава ситуацията там, вероятно и структурата е доста равна и рядко има възможности за нещо по-различно. Ако има повече възможности в една компания за вътрешни служители, то това автоматично прави и климата competitive.

# 38
Кеч, няма универсални правила тук, много зависи от отсрещната страна как ще те възприеме и от ситуацията. Мен често ми се случва за някой да ми кажат “добре де тоя не е ли нагъл/агресивен според теб?” Ами не, сигурно и аз съм такава и не ми прави впечатление просто.

# 39
Нещата, които работят за мен - не давам непоискан акъл на колеги, но винаги помагам  ако ме попитат. Не прескачам никога прекия ми мениджър, но и не го занимавам с елементарни неща, включвам го в някакви дискусии само ако някой друг започне война и добави своя мениджър. Работя много, съответно визабилитито ми по статистики е голямо, пък най-висшия мениджмънт само това вижда. Абсолютно открита съм в амбициите си, не смятам, че има нещо лошо в тях. Върша работата по-бързо от останалите и не изпускам крайни срокове. Естествено, помощта от мениджъра е голяма, защото ме бута да правя всякакви обучения и ме включва във всякакви разговори, което ми дава допълнително визибилити.

# 40
Това е малко като в течащото в момента "Игри на волята".  Оценяват те по качествата и уменията, но нагоре се върви със социална игра. И в бизнеса е така - кариера правят не най-добрите в професията, а тези, които са достатъчно добри, но имат много качества в социалната игра, нетуъркинг, умение да се продадат и т.н.

# 41
  • София
ЧС, това е ясно, че не става само с луда работа. Нещо малко по- различно визирам, може би не мога да го изразя точно.
Колкото повече хора знаят за теб какво и що, още толкова мнения против ще има. Докато има хора, които са сравнително безлични и когато дойде моментът, никой няма нищо против тях.
Сещам се за още един пример. Имахме номинации един друг да се номинираме с разни готови изрази. В разширения екип има хора, които не могат да се подпишат и често се коментират негативно, но бяха им разпределили някакви велики дела и хвалебствия, а за мен дали възможно най- безличното при положение, че всички в стаята знаят, че нито съм безлична, нито съм проста. То се усеща. Изкуствено бутане надолу.

Относно ексела - строго финансови институции си водят цялата отчетност на ексел, фондове, инвестиционни посредници и т.н. Той има много възможности и много голяма част от другите платформи са по- скоро, за да се пишем иновативни. Те са популярни в големите компании.

# 42
Екселът е супер продукт и неслучайно продължава да съществува. Но специализираните системи са именно специализирани, а не пенкилер като Ексела. Освен това Екселът е двуизмерна таблица и не може да се сравнява по възможности с истинските системи. То иначе нямаше да има.

# 43
Привет. Какво бихте отговорили на въпрос "Опишете се с две думи" във вътрешно фирмена платформа за работа? Като по принцип аз се регистрирах в нея, не защото искам да си сменям работата, а защото участието в нея е силно пожелателно. За преместване в други локации и дума не може да става от моя страна, ако ми предложат нещо в настоящата - може би, въпреки че аз съм от скоро и имам доста неща още да уча и относно това, което работя в момента. Та не искам да звучи все едно, че съм прекалено навита, но пък и не така, все едно нищо ново не искам да науча.

# 44
Пълна щуротия....това в сегашната ти работа ли е, така го разбирам? Ако е така, бих написала нещо шеговито.

Общи условия

Активация на акаунт