Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 501
  • 524
  •   4
Отговори
# 15
Базови умения е едно, но ВСИЧКИ функции на коя да е програма - хайде няма нужда. Освен ако не си преподавател де, тогава е задължително.

# 16
  • София
И преподавател да си няма смисъл да знаеш всяка една. Стига ти да знаеш, че може да правиш Х или У с него и ще намериш коя е.

# 17
Точно същото каза и преподавател по ексел, че е важно да знаеш какво искаш, за да си намериш начин да го направиш. Още повече има хелп, търсене в гугъл  т.н.

# 18
  • София
Тук има няколко аспекта.

Например - отлично владеене на MS Office  пакет, написано в си ви.
И като на интервю се пита, се оказва, че човекът не е чувал, че в Ексел има макроси, че може да се пише код, даже се затруднява в използването на формули. Не искам да се заяждам, ама това значи, че този човек все пак знае, че тия програми имат и някои по-специфични функции.
Експерт в изготвянето на презентации и отлични презантациопнни умения - е оказва се, че човекът не е чувал изобщо за темплейти...

Базови неща след гимназията трябва да се знаят - като например да форматираш таблица, да форматираш текст, да можеш да направиш някаква презентация и да я изговориш. Но, според мен, слагането на епитети като отлично, адвансд, експерт в и т.н. предполагат според мен да се знаят и някои по-непопулярни функции, така си мисля.

# 19
За да владееш добре ексел не ти е нужно чак да пишеш код. Но, да, хубаво е поне да си чувал, че може.

За мен лично е добре на интервюто да има леко тестче на word и excel, поне да се види имаш ли изобщо представа какви са тези програми, които си си писал в СВто, че владееш. Макар че силно се съмнявам в днешно време някой да не работи с тях поне минимално....
Но има и случаи като моя бивша колежка, която смята на калкулатора и пише в квадратчето на табличката....хахаха Като я питах защо, отговорът беше, че екселът грешал. На което останах безмълвна, понеже каквото и да кажех, нямаше да се възприеме.....

# 20
За мен е важно човек да инициативен и да може да търси информация, всичко за дадена програма се намира за секунди, че и с клипче как да го направиш, но естествено това изисква технологична грамотност. Някой като ми скръсти ръце и ме пита за нещо в Ескел, което е да два клика разстояние в Гугъл - ами изнервящо е.

# 21
  • София
Така е, човек не може да знае всичко. Ама не може и да претендираш, че си експерт и да не можеш да напишеш една формула.

Не е лесно, и от двете страни не е.

# 22
  • София
Скрит текст:
Така е. Днес видях позиция в нашата компания.
И изискванията бяха магистър по финанси, 10г. опит, SAP финансовия модул + ако може CFA Joy
Аз знам какъв е вътрешният ранг на позицията и ще бичат репорти с P&L-и като луди и това е.

А какъв е смисълът зад подобен подход? Все пак дори и да се излъже да дойде някой с подобни характеристики, ще се изнесе в първия удобен момент.

Преди години попаднах в подобен капан, но все още не разбирам на какво разчитат подобни хора (тогава изкарах там непълни три седмици).

Нямам идея, бях втрещена от изискванията на тоя етап. Преди поне пари са давали, сега не е така.
А реално няма нужда от тези знания, така ли?
Не, няма. Да не говорим, че има хора по финансови отдели, които са на 2 нива нагоре, а са със средно и са бивши бармани, примерно. Луда работа. И обидно, ако някой се върже.
Имаше преди време пък BI developer пак с хиляда изисквания и няколко езика за 3к. А в същото време пак безполезни хора с никакъв ценз, даже английски стичат, на 5.

Голяма ножица ми е мисълта. Ако към всички бяха завишени изискванията, разбирам, но...

То и аз не си ползвам много от капацитета и квалификациите, така че...

# 23
Капанът с ненужно завишените изисквания е двустранен. Търсещият губи тези, които не се изхвърлят като отговарят на обявите, а биха му свършили работа и биха били удовлетворени от мястото.

Reunion, коя е тази гимназия. Посмали малко. Супербазов excel и power point за безкрайните презентации. Другото не са го и го помирисвали, дори в профил IT.
Може би професионалните паралелки с графичен дизайн от графичните програми имат в повече, но пък Excel и Power BI, надали.

# 24
  • Бургас
За да владееш добре ексел не ти е нужно чак да пишеш код. Но, да, хубаво е поне да си чувал, че може.
Но има и случаи като моя бивша колежка, която смята на калкулатора и пише в квадратчето на табличката....хахаха Като я питах защо, отговорът беше, че екселът грешал. На което останах безмълвна, понеже каквото и да кажех, нямаше да се възприеме.....

Отговорила е така, защото не знае как да сметне елементарни неща в ексела.
Много хора смятат, че нанасяне на данни в готова /направена от друг/ екселска таблица е работа с ексел, т.е. владеят го. Като ги накараш сами да си направят табличка или да сложат някоя формулка и става....
Мен така на една предишна работа ме тестваха на интервюто. Сядам аз на компютъра и очаквам някакви сложни задачи, а те - вмъкни ред, изтрий ред, сумирай тия две цифри и подобни. И аз взех да гледам странно, дори директно попитах дали се шегуват, защото това са елементарни неща. Не се шегували и знаели, че са елементарни, ама аз знаела ли съм колко хора не го осъзнават и изобщо не ги могат тия неща, пък твърдят, че работят с ексел. Та явно са наемали на юнашко доверие, без да проверяват уменията с офис пакета и накрая парен каша духа, налЕ.... После, когато се наложи да попълвам екипа и да интервюирам хора видях от първо лице какво са имали предвид.... За млади хора говоря. Днешната младеж боравят отлично със смартфони и подобни устройства, но с компютър и офис пакет...... майка плаче, грамофон свири е положението много често.

# 25
Аз владея ексел на много добро ниво (макроси не пиша, не се е налагало). Но, когато почнах работата, в която научих това бях точно на ниво вмъкни ред.
Та мисълта ми е, че технология се учи. Личността на кандидатът - дали би могъл да се научи, е по-важното според мен.

# 26
Тц, тц, тц, голяма работа е този ексел. Каквото ти трябва е на една ръка разстояние, не го издигайте на чак такъв пиедестал. По-важно е да знаеш кое къде да намериш.

# 27
  • София
Тц, тц, тц, голяма работа е този ексел. Каквото ти трябва е на една ръка разстояние, не го издигайте на чак такъв пиедестал. По-важно е да знаеш кое къде да намериш.
Ама не е до ексела, до лъгането е. Не можеш да пишеш, че си голЕмото гуро и да не можеш да направиш елементарна операция. Ескелът е програма, написана от хора за хора. Даде се като пример.
Но ако ме лъжеш за ексела, значи ме лъжеш за всичко останало в сиви-то си, губя доверие, това е проблема. Вече не вярвам на нито една дума. Казах, че не трябва да се преувеличава, защото като те хванат - губиш мястото, а може да ти харесва и да ти трябва.
Същото е и с тия, дето искат какво ли не - серитифкати, магистратури и чудесии, а накрая се оказва, че е просто секретарска и административна работа и 90% от нещата са излишни в обявата и ако случайно се намери толкова квалифициран човек, то не могат да му платят...

# 28
Наистина в движение, с конкретна задача, с ексел (и други програми) си свършваш работата и научаваш нещо ново.
Но си има значение кой откъде започва и какъв шанс има да си открие, кавото му трябва.
С търсене на личността се изпада в ситуации, каквито тука се споделиха. Ако само си попълвал готови таблички и не ти хрумва, че има формули, колко да се справиш, ако трябва да си оправиш формулата (не говоря да си пипнеш макроса).

# 29
Пък и ексела си е наистина добър инструмент при работа с данни. Ако ще ми цъкаш цял ден таблица от 1000 реда, за да намериш някакви числа, а аз го направя с пивотка или вилукъп примерно за минута-две.....?!? И, да, на една ръка разстояние е, ама да знаеш с коя ръка да се протегнеш. Не говорим за някакви супер-дупер умения като макроси, но има хора, които нямат базови знания и, както каза някой, това, че пишат просто числото в клетката или скролват надолу го смятат за работа с ексел.

Общи условия

Активация на акаунт