Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 25 416
  • 768
  •   2
Отговори
# 180
  • София
Благодаря ви за мненията! Наисина, може и да не е демотивиран, а просто да му идват нагорно работата и новите семейни ангажименти, а катo повечето мъже, да му е трудно да го признае.
Никой не го спира да прави каквото поиска - ако иска да кандидатства, нека го направи, никой нищо няма да му каже или да тръгне да му пречи - аз си разсъждавам за това дали би бил подходящ в контекста на това дали аз мога да му предложа нещо. Не знам как е в други компании, в нашата хората не се избиват да стават тийм лидери, че чак толкова да се засегнат останалите, ако се спра на него за заместващ (ако си кандидатства за други позиции и го одобрят пък съвсем няма място за недоволство). Никой не може да каже дали ако бъде на друга позиция, ще продължи да си върши така работата - може пък да му се стори нещо различно и по-интересно и съответно, да го върши по-съвестно.
Отделно, по моите наблюдения, най-добрите ТЛи обикновено не бяха най-добрите оперативни хора - просто качествата, които се изискват са различни, някои от тях се придобиват след малко сблъсъци на характери.
И последно - да, в компанията, в която работя има толеранс - не махаш хора, които са били много добри дълго време, заради временно несправяне с работата, а се опитваш да намериш начин да помогнеш на човека да преодолее проблемите, които има.

# 181
Човекът е бърнаутнал. Виждам обяви, в които фирмите указват, че осигурят психологическа помощ и явно има защо..
Не става въпрос и за липса на потенциал. Той не се е изпарил.
Както в ония виц за разликата между българските и чуждите психолози, на друго място психологът ти казва да се отпуснеш, а българският ти казва да се стегнеш, отрезвяване му трябва на човека. Извън корпоративния балон, това да си говориш в работно време с прекия ръководител от колата за някъде е напълно немислимо и кодексът не пази до безкрай.

# 182
  • София
За 4 дневната работна седмица, да не е имал в предвид 4 по 10 работни часа? Т.е. пак общо 40 часа? Мен ми изглежда уморен от домашните задължения, дори и да не гледа той бебето, явно и не спи добре, и също забил на едно място + някой му пили на главата, колко много разбира и заслужава повече и да е оценен. Не знам как да го опиша по друг начин.
На ново място или позиция ще трябва тепърва яко да се доказва, а това не е съвместимо с неговия начин на живот в момента и обясненията му, които дава.
Да му предложиш понижение, заради неспряването последната половин година? Или рязане на някой бонус? Т.е явно с моркова не става, има явно достатъчно голяма свобода и спокойствие да не доставя. Тогава с тоягата?
Иначе наистина е гадно да загубиш добър кадър, но той наистина живее в друга реалност в момента.

# 183
Аз… не знам какво да кажа, честно.
Извинявам се, ако звучи грубо, криво, с липса на емпатия или както искате го наречете, но аз на този индивид след такъв разговор бих му предложила само вратата. Тя ще седи отворена за него по собствено или по мое желание, ако от утре не започне да работи адекватно за позицията и заплащането си. Много е хубаво, че е добър и опитен служител. Но доколкото разбирам е хубаво в минало време и само за него. За екипа, за ръководителя си, за фирмата си в настоящият момент не е. Пазя добрите спомени, но работя и съществувам в сегашния момент. Не бих задържала кадър за старата му слава, при положение, че ми трови нервите в момента, в продължение на много време, след разговори, уговорки, “разбиране”, изчакване и какво ли не. Каквото и да му се е случило - дадени са му достатъчно на брой шансове. Не толерирам непрофесионално поведение от хора, които са си самоповярвали и самоопределили като незаменими и невероятни. Има достатъчно качествени хора, с които бих работила. Абсолютно никаква толерантност не бих проявила повече. Такъв служител става токсичен и аз такова нещо в екипа си не допускам. Нулево желание имам да му съдействам повече за каквото и да е. Не бих го препоръчала и на колеги от други екипи и отдели - да иде да трови тях, как пък не. Поставям категоричен ултиматум - или работи както се очаква, или го започвам дисциплинарно. Точка. Ако иска да кандидатства за друга позиция - прав му път. Като ме питат за обратна връзка - давам истината. Как въобще си мислите да го “повишавате” и да му давате повече отговорности, при положение, че той демонстрира точно обратното като поведение?

# 184
  • София
Според мен пък потребителката постъпва правилно донякъде, защото явно познава човека. А и много често ръцете на тийм лидерите са вързани в големите фирми. Не е толкова лесно.
И много често хора, които не са окей, се пращат по други екипи на по- висока длъжност. И това съм виждала.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 11:55 от Moderator3

# 185
На мен поведението му ми прави много лошо впечатление, за мен това е рисков играч и не бих го сложила да ме замества само защото е бил добър преди. Заместват ме само хора на които имам пълно или поне голямо доверие. В момента този човек не се справя със задачите си, а иска по-висок пост и смята, че там ще е по-малко работа, това е абсурдно. Раче, най-доброто решение в случая според мен е да го пратиш да става тим лийд щом иска - хем той доволен, хем ти ще се отървеш. Но ако ти искат характеристика на сегашното му представяне за новата позиция, бъди максимално обективна.

# 186
Кечър, както си подредила поста, все едно се възмущаваш на крайните мерки предложени, защото нормалното е да бъде повишен. 😁
Човекът злоупотребява с емпатията и надеждата на Рачето да заработи и да е отново полезен.
Даже не го прави умно, защото без да изплисква легена (както е направил), е можело още така да я кара.
Представям се, ако това му работене му докара повишение, как ще заработи въобще на обороти. Пак казвам отрезвяване му трябва. Нищо не му се полага, докато не го заслужи и не е незаменим.

# 187
  • София
Никъде не съм писала, че заслужава повишение. А че често проблемни хора се пращат в други екипи по големите компании и да му мислят там. Това не е изненадващо. На прима виста Рачето подхожда мекушаво, но сама е написала, че това е в унисон с полиъиката на компанията. Много по- добре е да се придържа към нея, отколкото да започне да коли и беси малко след като е повишена в ТЛ. Това не изглежда добре и за нея.
"Ръководителят" трябва да вижда по- далеч от носа си и да не се води само от егото и властолюбието си. Затова написах дерибеи.

Относно заядливото мнение към каква съм аз и какво, пак ще се повторя. Ръководител е  Македонски, другите са просто администратори. Като личните лекарки. Уж са лекари, ама не точно.

# 188
  • Melmak
Е, това с лекарите… личните не са лекари, заедно със зъболекарите ли? 😁😁😁😁😁

Не знам защо принизяваш вечно някакви кадри.

# 189
  • София
Раче, моето мнение също ще е силно непопулярно. Аз ти писах и преди - този човек тества граници.
Допускаш няколко грешки, според мен, хубаво е да се замислиш.
1. Ти имаш лични отношения с този човек и позволяваш те да влияят на преценката ти. Да, той е бил добър, но ключовата дума е, че е бил, т.е. в минало време. Сега - не е.
2. Ти трябва да го оцениш тук и сега. Не какво е било предната петилетка. А по казаното от теб, тук и сега този човек откровено не се справя.
3. Създаваш примадона, в стремежа си да му угодиш. Ама било му се родило бебе, то минАха 10 месеца, това бебе проходи вече, дето се вика, той се адаптира. А ти как се адаптираш, като имаш уж бройка, ама само на хартия?
4. Всякакви опити да мотивираш този човек са обречени на провал. Той трябва ясно да разбере, че правилата важат за всички в еднаква степен, включително и за теб. Не може на 4-дневна седмица, ако по договор е на 5-дневна. Не може да се включва когато си иска, защото и ти и останалите от екипа не може да се включват когато са на кеф.
5. Ако е бърнаутнал - да си вземе отпуск. А ако не е - да бъде така любезен да спазва правилата, които важат за всички останали.
6. Да кандидатства за каквито си иска позиции, ако иска и извън фирмата, това си е негова работа. Незаменими хора няма, има незабравими, ама това е друга тема.
7. Екипът ти не се състои само от него, а и от други хора. Мислиш ли какво е посланието ти към тях - веднага ти казвам - Рачето е приятелка с Х, затова той може да прави каквото си иска, а нас, дето опъваме тука - кучета ни яли. Най-големият ти грях спрямо екипа ще бъде да го направиш твой заместник.
Раче, най-приятелски - този човек търпиш близо година да си прави каквото си иска. Това е много, много лош знак към екипа ти, защото те виждат, че ти толерираш лошите практики и неправилните поведения на този човек. Ако искаш да запазиш уважението им, както и мотивацията им следва това:
1. Казваш на колегата незабавно да се стяга, даваш 2 седмици срок, зариваш го с работа.
2. Ако/като не се справи или се бави - отиваш при мениджъра и го слагаш на ПИП.
3. Казваш му в прав текст, че рефереция колко е подходящ за ТЛ няма да му дадеш
4. Правиш план без него.
Няма положителен ход, а да си мекушава - нямаш полза. Желая ти успех с разрешаването.

# 190
Този случай вече много подробно го дискутирахме в предишната тема. И аз твърдо не приемам такова отношение. Ако съм подчинена на такъв ТЛ като този, ще ми е крайно неприятно.
Аз бих погледнала от малко по-различен ъгъл. Мнението на Раче. Тя приема поведението му така спокойно, почти майчински, или приятелски?... Grinning все едно нищо няма, случва се.... човекът бил имал проблеми, разстроен е, бебето плаче... ти да видиш, чак тя се замисля за повишение, и то за неин заместник?? ... За мен това е  много тъмно червен флаг за тази фирма. Толкова ли са зле, че дори в сегашната ситуация с трудовия пазар не могат да си намерят свестни хора?

# 191
  • София
Моето впечатление е, че понеже до вчера са били на една нога, сега ѝ е неудобно да го санкционира. И той го знае.
Явно е душичка. Тя, не той. Но в дългосрочен план ще навреди. Ще свикне, нормално е.
Не виждам нещо супер изненадващо в ситуацията. Но ѝ руши репутацията.

Не знам как търпите някой да си говори от колата в движение. Мен това много ме дразни и дори на шеф бих подметнала, какво остава на подчинен.

# 192
  • София
Моето впечатление е, че понеже до вчера са били на една нога, сега ѝ е неудобно да го санкционира. И той го знае.
Явно е душичка. Тя, не той. Но в дългосрочен план ще навреди. Ще свикне, нормално е.
Не виждам нещо супер изненадващо в ситуацията. Но ѝ руши репутацията.

Не знам как търпите някой да си говори от колата в движение. Мен това много ме дразни и дори на шеф бих подметнала, какво остава на подчинен.

Кечърче, ще си позволя да коментирам.
Синьото: тежка е царската корона. Като искаш да си тийм лидер, пийпъл мениджър, то трябва да имаш топките да си обективен, тук и сега. На мен ми се наложи да демоутна близък приятел, така е честно. Загубих си приятелството, но не можех да толерирам неправилно работно поведение. Аз съм сложена да следя за реда, да мисля обективно за представянето на хората, а не да съм майка Тереза и да проявявам разбиране за хорските проблеми.На работа сме на работа, миналото не влияе, представянето е това, което трябва да я интересува. Тук и сега.

Зеленото: да, виждам я, че не ѝ иде отвътре. Но с това си поведение демотивира всичките си останали подчинени, дава им ясен знак, че могат да правят точно каквото си искат, че тя няма да вземе никакви мерки. Аз ако съм на тях - почвам същото поведение, щом за Х може, значи може и за мен. Да, тя е добричка, мила възпитана. Обаче, за да има ред в екипа ѝ трябват и топки, за да си покаже рогцата. Не може да е само бяла и добра, защото ще ѝ се качат на главата.

Лилавото: до гуша са ми дошли - аз сега не мога да гледам екрана, щото карам. Ми на работа си, к'во правиш в тая кола, трябва да си си на бюрото. Да е изключение - разбирам, ама иначе си е нагличко. Щото всички срещи онлайн не се планират сега, за след 5 мин, повечето са от предния ден.

# 193
Аз продължавам да се чудя защо се въртят едни и същи обяви. По едната бях даже на интервю, не ме одобриха и казаха, че наемат друг човек. Днес виждам същата обява, отново публикувана.

# 194
Към чуденките на Рачето да добавя и още няколко неща, от гледната точка на служител.
1. Трябва да имаш предвид, че не само той тества граници, останалите от екипа също го правят. Особено ако не сте във фрийз и наемате и нови хора. Всички започват да се ослушват сега какво е позволено официално и какво минава неофициално, следи ли ме наистина мениджъра дали съм пред лаптопа в подходяща за работа среда или ако си инсталирам Тиймс на телефона, ТЛ-а ще се направи, че не забелязва, че съм в колата/парка/магазина. Това, че този човек излиза и върши лични неща през работно време хората от екипа със сигурност го знаят доста преди теб. Ще започнат и те да го правят, някои ще са по-тактични и ще те предупредят първо, други направо ще го правят, накрая из цялата фирма ще се разпространи, че не следиш кой кога и дали реално работи.
2. Ако му удовлетвориш искането за 4 дневна работна седмица заради бърнаут, половината екип ще ти се изсипе с оплаквания те от какво са бърнаутнали и претенции един също да е на 4 дневна, друг вместо от 9 до 6 от 8 до 5, трети нещо друго.
3. За повишението като твой бекъп не ми се и говори направо. Значи имаш n брой хора, които и преди, и сега, работят трайно добре, без върхове и спадове, но накрая повишението го получава някой, който вече почти не си мърда пръста, защото бил много ценен, понеже преди работел много добре. Въпросът е тогава АЗ каква мотивация имам да работя на макс? Ако се случи в моята работа, ще започна и аз на минимума, в момента, в който ме сложат на ПИП, ще заработя пак на пълни обороти, за да изпълня таргетите, и после пак рязко ще ме размързи. И понеже явно нямате смелост за радикални мерки в подобни ситуации, ще ви разигравам така дотогава, до когато на мен ми е изгодно.

В резултат на това из цялата фирма ще се разпространи, че в твоя екип хората може да си вършат лични неща в работно време, че сами могат да си определят това работно време както на тях им е удобно, и че ако искат развитие, няма смисъл да се напъват и да стоят в тази фирма, защото повишенията така или иначе са по приятелска линия. Помисли си дали искаш да се сдобиеш с такава репутация заради някакъв, който 10 месеца не може да смели, че му се е родило дете.

Общи условия

Активация на акаунт