Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 19 205
  • 540
  •   2
Отговори
# 165
Нормално сега да намалеят обявите по празниците. Не, че няма такива, които си търсят хора, но със сигурност са по-малко, от колкото по друго време на годината.
Дори и да си минала 6 интервюта, не се настройвай, че вече си намерила ново място, защото после ти става още по-тъпо и разочароващо.

# 166
  • Somewhere far away
Мен ме е страх след нова година да не намалеят още повече...

# 167
И това е възможно. Или поне няколко месеца ще е по-кротко, за да се види от къде и на къде духа вятъра.
Разбира се, където търсят хора и трябват кадри, ще има обяви, но и според мен ще са доста по-малко.

# 168
  • София
Ох, темата за демотивираните синиъри ми е много наболяла и на мен. Бях ви споделяла за колега с малко бебе, който престана да работи сериозно - е, наложи се да поставя ребром въпроса и да го попитам какво смята да прави от тук насетне, как вижда работата? Първо обеща, че това наистина е краят на несериозността му и помоли да му се даде шанс до края на годината да покаже какво може (ние знаем какво може, доказвал се е преди, просто последната половин година не работеше така, както се очакваше). След 2 седмици ми съобщи (пътувайки с колата нанякъде, губейки обхват - в работно време на стандартната ни 1:1 среща) мисли да се кандидатира на ТЛ на друг екип (има вътрешна обява), защото (цитирам): "Искам да ми е спокойно, да работя в рамките на работния ден". За протокола - от месеци този човек няма вписан по системите, които сам попълва, 1 час извънреден труд - не е като да не е писал преди, т.е. знае, че извънредния труд се вписва и съответно заплаща. Разбира се, когато той стане над определени часове, нормално е мениджмънта да попита защо се налага и да се даде допълнителна информация (това са все неща, които не са се променяли с години, не е нещо от онзи ден). Другото, което каза, че би го устроило е да мине на 4-дневна работна седмица, но за същата заплата (това и аз го искам, между другото). Седях и слушах и се чудех може ли иначе адекватен човек, да е толкова заблуден и някак извън реалността - ако е ТЛ нито ще може да си миткосва с колата напред-назад, нито ще му е по-лесно и ненатоварено, защото хората те заливат с проблемите си (кои реални, кои-измислени, кои - само да се оплачат, че да им олекне) и казусите са много по-сложни и натоваращи от тези, които човек има по проектите си. Помоли ме да помисля и аз за варианти - реално, единственият вариант, който мога да му предложа, е да замества мен, когато се налага и да ми помага, като така ще мога да оправдая непълната му ангажираност с проектна работа (да кажем, че проектите ще отнемат 60% от времето), но съм толкова шашната от разсъжденията му, както и от представянето му тази година, че ме е страх да го предложа. От друга страна, почти съм убедена, че ако не предложа нещо, ще си тръгне - все ще се намери за него някаква позиция другаде (съмнява ме да е тази ТЛска, но като нищо ще изскочи друго). Разбирам, че е и нормално да иска промяна, все пак и семейната динамика е променена, просто съм на кръстопът какво да направя. Със сигурност не мога да му забраня да кандидатства по други обяви, не искам и да го спъвам, ако той иска да пробва нещо друго, но не смятам, че ако го промотирам за бекъп, ще е честно спрямо други колеги. От друга страна, той е изключително опитен, знам, че може да е много добър, да работи съвестно. Абе, Радини предколедни вълнения имам и аз и не знам на кого да се оплача...

# 169
След последния ти пост не мисля, че ще се подобрят нещата с този човек. Бившият ми шеф ей така се беше чалнал в някакъв момент и ама съвсем сериозно да преговаря да работи малко, ако може никак, но да взима същата, ако може и по-висока заплата. Следващият етап беше словесно агресиране на работа, а вкъщи беше пребил кучето си дотам, че като се осъзнае, да го носи на вет, защото животното бере душа. Почти съм сигурна, че твоят колега и детето не си гледа, но се оправдава с него.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 22:41 от Нарцùса

# 170
Раче, нямам съвет, но ми се случи нещо подобно. Опитен и съвестен колега започна да се държи неадекватно. Ясно ми беше, че нещо не е наред, той самият също инициираше разговори, но не успяваше да каже какво иска или какво го притеснява. Всеки път беше нещо различно, и като при теб идваше със странни и нелогични идеи.
Мисля, че не успяваше да си изрази недоволството на глас. Опитах да му предложа нещо подходящо, но май не успях.

# 171
Раче Осмокраче, как така този човек се губи кой знае къде, не си върши работата, както трябва и ще му предлагаш да ти стане бекъп?! Като как точно ще те бекъпва като не си върши работата като хората? Не само че ще демотивираш останалата част от екипа, ами и ще го бетонираш в начина, по който се държи. За мен така се губят ценни хора и под ценни не визирам него. Явно е дошло време да си ходи, пусни го, но не демотивирай останалата част от екипа си.

# 172
  • София
Ами, това с бекъпа е вариант, в който ще го олекотя малко откъм проектна работа, но и ще може да развие други умения, които до момента не са се изисквали от него, а от друг страна - той ще прецени дали подобна позиция, свързана с управлението на хора, ще му пасне (според мен- не, не заради настоящото му представяне, а защото качествата, които се искат са различни от тези на оперативните позиции и не съм сигурна доколко ги притежава - принципно, това важи и за други колеги, не само за него). Стремим се да стимулираме хората, ако искат да се развиват в една или друга насока и това принципно е безболезнен опит - ако видиш, че ти допада и ставаш за това, е стъпка към реално тийм лидерство, ако прецениш, че не е твоето - продължаваш с оперативната работа без да се налага да сменяш позиция. От друга страна, не е особено благодатна работа - за някакви време съчетаваш различни позиции, хем имаш отговорности към хората, хем те са някак по-лимитирани и зависиш от основния ТЛ. Но пък виждаш и се подготвяш за това какво те чака, ако решиш да се занимаваш с управлението на хора и идиличната представа, която много хора имат за ТЛстването като за позиция, която по цял ден си клати краката и пие коктейли, изчезва - повярвайте ми, преди няколко години и аз мислех по същият начин Grinning
Но да, Full Heart, това са и моите колебания и затова не ми е лесно да реша какво да правя.

# 173
  • Melmak
Понякога се изумявам как такива кадри биват даже бутани към ТЛ. Само си представям какво търпят колегите в момента, а накрая да им кажт, че този става бек ъп на ТЛ-а… ако до сега е бил демотивиран един, сега целият екип ще е.

# 174
  • Сливен
Според мен, Раче, най-добре го остави да си кандидатства, ако го вземат още по-добре. Ще направиш услуга и на себе си, и на екипа си, а и на него - може да му подейства отрезвяващо и да се осъзнае. Оставайки при теб нищо няма да се промени, трябва му "студен" душ, не освежаване с топличка води чка. Може и просто да е забил в рутина и да му трябва предизвикателство. Натоварването с детето си е едно на ръка, понякога клин клин избива. Действията ти досега не са подействали, значи е време за друг подход.

# 175
  • София
Нали преди е работил съвестно и има умения. Защо да не се пробва. Може това да му подейства стимулиращо.
За мен човекът е демотивиран и е адски обидно някой с 5 Мин опит в управлението на хора да му обяснява, че не било за него.

# 176
  • Melmak
Демотивиран е, ама неговото вече е наглост. Излиза си, обажда се неясно от къде. Като иска да се пробва, никой не го спира. Уменията са стари лаври в случая. Явно е поредният, решил да абюзва. Имам чувство, че сме в една компания и при нас минават много тия номерца.

# 177
И на мен ми се струва, че прилага някакъв тормоз/саботаж и се прави на ударен. И аз се чудя как такъв тип хора биват повишавани - съгласна съм, че това действа демотивиращо на екипа.

Ако евентуално бъде издигнат до тийм лидер, но продължи по този начин да си върши работата, това няма ли да е червена точка за мениджъра, който е подкрепил кандидатурата му?

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 02:41 от Deya 2

# 178
  • София
Така е, демотивиращо за екипа е, когато се повишават хора без потенциал.

# 179
На човекът му е ясно, че и 20 дни да реши да не ходи на работа - никой няма да го уволни, че и всеки ще се чуди как да го повиши, че да го зарадва.

Когато си демотивиран, обикновено искаш нова работа, повече пари, по-мотивиращ/приятен екип. Неговият проблем не смятам, ще е точно демотивация, а просто човек, който е от много години и е взел фирмата за бащиния. Смятам, че нявсякъде има такива, които вече са толкова здраво закотвени, че каквото и да направят - няма значение. И той го знае.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 06:03 от savii_

Общи условия

Активация на акаунт