Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 24 802
  • 752
  •   3
Отговори
# 210
  • София
Е, как става успиването - като си легнеш в 3, трудно ще станеш в 8. Вчера имах случай с човек, който се събудил в 10.30. И на мен ме ми се е случвало, но е факт, че на други им се случва.
Може и да е дребнаво, защото наистина са инцидентни случаи, но трябва да се адресират, за да знаят хората, че не е ала-бала и какво толкова. Ясно е, че на всеки може да се случи, но някак не се случва на всички - успиването не се случва на хората с деца, например, както и спешните неща все изникват на хора, които не искат да идват в офиса

# 211
Именно, защо си лягаш в 3? Последно си легнах толкова късно, когато гледах делото Деп-Хърд и пак си бях навреме на работа. Като имаш нужда от сън, се наспиваш съобразно работното си време, не съобразно докога ти се седи на маса, с джойстика или там каквото правиш.

# 212
Ако е инцидентно, не виждам проблем. Ако е системно, тогава да се направи забележка. В крайна сметка, като не може да си ляга в 3 и да става 7, ще почне да си ляга в 22 ч., ако иска да работи.

# 213
Аз самата не живея от години в София и работя изцяло от къщи, знам и за още една такава фирма, в която работи моя приятелка, и която ми е резервен план в случай, че нещо стане с моята. Беше ми интересно да науча за още една такава, но като гледам какъв двоен аршин и дискриминация има, мога само да се моля никога да не попадна там.

Знам, че мнението ми ще прозвучи обидно, но "провиненията" на останалите колеги са направо смешни на фона на действията на супер ценния служител, на който едва ли не на колене ще му паднат да го молят да заработи добре. Още в предната тема беше споменто, че не е вариант да му се спре хоума, защото живеел много далече от София и било невъзможно да идва до офиса така или иначе. Живеещите в София обаче явно са длъжни и ако все пак им изникне нещо и не могат да дойдат, това е провинение и трябва да бъдат порицани. А коментарът, че не се успивали хората с деца е много грозен. Успалият се без деца може спокойно вместо до 18 да работи до 19:30 или до 18:30 без обедна и да си свърши работата качествено и в срок. За сметка на това този с децата формално не се успива, но дори и за предварително планирани срещи не е вкъщи, а какво остава за другото време, в което никой не го следи, и накрая и работата му е под всякаква критика. Едните ще ги порицаят, че така не може и не трябва да става системно, а при него понеже е системно, ще му повишат и заплатата и позицията с надеждата да се оправи.

# 214
Именно, защо си лягаш в 3? Последно си легнах толкова късно, когато гледах делото Деп-Хърд и пак си бях навреме на работа. Като имаш нужда от сън, се наспиваш съобразно работното си време, не съобразно докога ти се седи на маса, с джойстика или там каквото правиш.

По принцип нормалния и мислещ човек няма да си легне в 3 като трябва да стане в 7, нооо хора всякакви.
Аз имах една колежка, майка на две деца. Докато се прибере от работа, минава да напазарува, после готви, оправя кухнята, децата, глади дрехи, чисти всяка вечер обувките на всички (много мразеше мръсни обувки) и казваше, че едва в 12 й остава време за нея. Пусни си ютуб, някой сериал и станало 3 часа. Рядко закъсняваше за работа, но все бързаше и беше кисела. Мъжа й къде беше в цялата сметка, не знам. Организация през уикенда, пазар, пране, гладене, можеше да й улесни делника, но всеки си знае. Скоро разбрах, че се е разделила с мъжа си. Та при всеки е различно и индивидуално. Като нямаш деца е лесно да си легнеш рано (ако не излизаш по барове), но ето моето снощи два часа и половина я молих да легне и да заспи.

# 215
Инцидентните проблеми трябва да се адресират веднага, хората се извиняват и животът продължава.
Системните са друго нещо, там вече трябва разговор

# 216
  • София
Много неща са говорени с различни хора - с този, провинения, му е казано, че представянето му е лошо, че не може да продължи да работи по този начин, няма да има повишения на заплата и ще се вземат други мерки, ако е необходимо. Може би от тона ми излиза, че сме се молили - не сме. Адресирахме спокойно нещата, дадохме шанс, когато не се видя промяна - се проведе по-сериозен разговор. Поради естеството на проблемите и факта, че обикновено не се решават за една вечер, разговорите са водени в рамките септември - ноември.
На останалите - да, възможно е провиненията им да са малки, особено на фона на другия колега, но не пречи да се адресират. Успалият се (с или без деца), може да пропусне важна среща, може да е обещал нещо да стане до обяд, което вече да не е възможно. Инцидентните идвания в офиса не означават спиране на хоум офиса, но ако сте се разбрали, че човек Х ще е ментор на човек У, който започва на дата първи, примерно, и това се знае от седмици, и сте се разбрали ментора да дойде да се запознаят лично, не е ок на 30 в 5 да се каже "ама то утре еди-какво-си трябва да направя". Пак казвам, това не са сериозни провинения, но за мен трябва да се адресират, защото утре може да стигнем до ситуацията на колегата, който си прави каквото си иска.
Unicorn88 - не знам в коя фирма работиш и дали имало още една такава, но и моята е подобна, така че можеш да ги броиш като 3 сумарно Simple Smile

# 217
  • Melmak
При по-младите може да са барове, дискотеки. Аз като по-млада бях яко на педал, работа после излизане почти всяка вечер, късно лягане, алкохол. На другия ден в 8 ч трябваше да съм в офиса. И го правех. Не закъснявах.
Но при нас закъснееш ли, отработваш. Тоест и да не отидеш на време по някаква причина, после си отработваш.
Сега ходя на работа към 10, стоя до 7. Официално сме от 9, но така или иначе клиентите ми не са в БГ и не е проблем.
Дразнещо е вечно някой да закъснява, ако е системно и ако делите някаква обща работа.

# 218
  • София
Как става успиването - онзи ден ми се случи - вместо да се събудя в 7, се събудих в 8:30. И отидох към 9 и малко, а обикновено съм в офиса между 7:30 и 8 часа.

Уникорн, извинявай, ама изобщо не съм съгласна с казаното от теб. Всяко провинение ТРЯБВА да бъде отбелязано, защото това е работата не мениджъра. Този младеж, с когото нещата са ескалирали, точно, защото е проявявано разбиране се е докарало до тук.  Старите хора са казали - бийй дупе, за да не биеш гъзище.
Хората с деца може да не се успиват, но те също си вършат работата покрай децата в работно време или системно си тръгват по-рано, за да си вземат детето от градина. Не мога да им се сърдя. При нас има и редовни студенти, които ходят на училище в работно време, но те изпращат график. Ти може да си  мислиш, че си хоум, но си има Наредба за Здравословни условия за труд, която важи за всички, включително и за тези ХО.

Раче, чудесно те разбирам. Този си мисли, че си знае правата, не можеш да го пипнеш и т.н., но не е точно така, даже изобщо не. Има си варианти за реакцция, няма да ги пиша тук, вашите мениджъри и ЧР си знаят. Но е твоя работа да адресираш, веднага. Говориш веднъж, два, три пъти. След това - мениджъра, не него това му е работата. И не, това не е топене, защото ти отговаряш за екип. Освен това, фирмите не са социални организации, в които човек да вмества работните си задължения между купищата лични, там се подписва трудов договор, служителите имат задължения, има работна етика и дисциплина, които трябва да се спазват. Да, трябва да се проявява разбиране в някаква степен, но не може да се оставят елементи за слободия, всички да се грижи за това и онова и накрая - работата несвършена.

# 219
Успала си се веднъж, не през ден.... Иначе съм съгласна, че всеки си е за себе си и, докато на мен не ми правят проблем, че идвам един час по-рано и си тръгвам един час по-рано, също не ме интересува кой колко се е успал и дали изобщо е дошъл. Тук става въпрос от гледна точка на работодателя, че не е коректно да се успива някой всеки ден, понеже си ляга в 3 ч. Ако самият работодател не му пречи, значи няма проблем...

# 220
Разбира се, че не е коректно, а даже и безотговорно. Просто някой попита как става успиването. Много лесно. А и всеки има различни ангажименти (кой с деца, кой с без, но по купони), начин има как да се успиш. Въпроса е да е инцидентно, а не системно.

# 221
Е то надали става дума и за всеки ден, но примерно веднъж-дваж в годината е Ок; веднъж-дваж в месеца вече е твърде често. Като с овъртайма, дето уж е изключение - изключение е точно 1-2 пъти годишно; ако е месечно или седмично, си е редовна работа. И най-вече - изключение е, когато е с малко. Не да дойдеш в 12 или да тръгнеш в 23.

# 222
  • Melmak
Това с “успиването” не е ли проблем ако е примерно магазин (трябва да отвориш на време) или друга дейност, която стартира работно време с клиенти в конкретен час. Да, ако лаборантката се успи е проблем, лабораторията отваря в 7:30.
За офисни длъжности, дали отиваш в 8 или в 9 не винаги е голяма драма. Е, разбира се, отработваш закъснението, не си тръгваш в 5 като си дошъл в 9.

# 223
  • София
Е, как да не е проблем, ако си сетнал среща за 10 сутринта и се събудиш в 10.30? То дори и в 10 да се събудиш, колко би било адекватно да се включиш директно от леглото с неизмити очи? Наскоро ми се случи подобно нещо - но успалият се беше клиент, който много държеше да се чуем в 9 часа негово време Simple Smile И според мен може да се случи на всеки, вече хоум офиса позволява по-леките успивания да не се видят Simple Smile

# 224
  • Melmak
За това казвам, че зависи от естеството на работа. Разбира се, че ако имаш срещи е проблем! Също така и чак до 10:30 да се успиш.. не знам какво трябва да ти се е случило. Аз го разбирам да си от 8-9 сутринта и да закъснееш да се успиш. Нещо такова.

Общи условия

Активация на акаунт