Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 18 806
  • 526
  •   1
Отговори
# 465
Въпросът по-скоро е как ще се изчислява бюджета за заплати, защото ако се спазва правилото за превалутиране и закръгляне, то той ще остане същият и съответно нивата на заплащане, които ще се предлагат, ще са директен еквивалент на тези в лева. Но пък кандидатите няма да цепят стотинката и ще завишат очакванията, а така може да се получат разминавания и да се изпуснат възможности за 25-50 евро.

Не съм сигурна дали разсъждавам правилно, затова и питам за мнения.

# 466
Превалутиране ще има само за старите служители. За новите никой няма да мисли първо заплатата в лева и след това да я каже в евро. Всичко започва да се иска, дава и мисли в евро. Не смятам, че работодателите са готови, защото и сега им се свиди, но това е положението. 1300 евро са 2543 лв., не са 100 лв. отгоре, а 43 лв., ако ще бъдем конкретни.

П.С. Ако изпуснете възможност заради 20 евро, смятайте как биха ви актуализирали заплатата на по-късен етап във фирмата 😀

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 08:11 от Full Heart

# 467
Разбира се, че кръгла сума ще се казва. Аз не вярвам някоя фирма да отхвърли кандидат, защото е поискал 20 евро в повече, най-много да се опитат да го убедят да започне за по-ниска заплата или да го информират, че при тях заплатите са еди-колко си и да си преценява. А и не знам как е било при вас, на мен никога не ми се е случвало да ми предложат до стотинка, колкото съм поискала. Или предлагат малко повече или пък се пазарят по-малко. Предложенията, които получих, когато кандидатствах тази пролет и миналата година, бяха закръглени до лев, например 1627.

# 468
Не бих казала точна сума на интервюто. Обикновено казвам, че на предишното място за доста по-високи отговорности и повече задължения съм получавала между Х и У лв. А тук, за това което се предполага че ще върша, бих се съгласила на Z +/- някаква сума.

# 469
Да, объркала съм се - 43 лв. повече, а не сто. Това е просто пример и същото важи, ако посочваш и интервал от суми. Ако досега си очаквал 2500-3000 лв, а отсега нататък 1300-1600 евро, то има леко завишаване, което за кандидата е добре естествено, но за работодателите няма да е и затова ми е малко неясно как те биха подходили.

# 470
Ами, казвай по-ниската сума, ако смяташ, че ще подходят по-добре към теб. Вместо 1300 може да искаш 1250 евро.

# 471
Здравейте,

имам следното питане, на което засега не намирам ясен отговор:

При прекратяване на ТП и наличие на неизползван отпуск за настоящата и двете предходни години, на база на каква заплата се изчислява обезщетението за него - на настоящата за целия брой неизползвани дни, или на база на заплатата за годината, през която съответните дни са натрупани?

# 472
  • София
На база настоящата заплата. Така поне ми казаха от инспекция по труда. Имах същото чудене (плюс някои други) за отпуските

# 473
Ще обясня като дам пример. Имате да речем   2500 лв. брутна заплата от последния месец с поне 10 отработени дни, делите на работните дни за този месец, 20 дни.
Изчислявате ср.дневно брутно: 2500/20=125.
125лв* натрупания отпуск в дни 60 = 7500 лв. Върху тази сума има само 10% данък общ доход. Не се удържат осигуровки.
И един трик от мен - най-изгодно е да се напуска през м. юни, тъй като месец май е с най-малко работни дни и така средно дневното бруто е най-високо и съответно крайното обезщетение е повече.

# 474
  • София
Питаше се друго. Дали базата за отложен отпуск от предни години е заплатата за текущата година, в която напускаш, или си е колкото ти е била заплатата през въпросната година, от която е отложен отпускът.

Иначе, всички знаем, че е бруто -10% данък.

# 475
Това облагане само с 10% данък не важи ли само, ако е надвишен максималния осигурителен доход?

# 476
Това облагане само с 10% данък не важи ли само, ако е надвишен максималния осигурителен доход?

Не, 10% са данък доход.  Макс.осиг. доход касае само удържането на осигуровки. След тяхното приспадане от брутото, всичко останало, ако ще и 1 млн да е, има 10% ДОД.

# 477
Здравейте, извинявам се предварително, ако съм объркала темата. Искам да попитам с английски език освен в кол център и спедитор, на каква друга длъжност мога да работя , на която заплатите са над 1000 евро? Става въпрос за град Пловдив, а тук заплатите по мое мнение са трагични.

# 478
  • София
Ако нямате други специфични знания или опит - в кол център, съпорт (по телефон или имейл/ чат), предполагам и някои административни офис дейности също. Като цяло, английският вече е в голяма степен задължителен, така че свободното му владеене не е непременно огромен плюс, а нещо, което се очаква от кандидатите.

# 479
С какво образование сте? Какъв опит имате до момента? Някакви други специфични знания и умения?

Общи условия

Активация на акаунт