Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 19 998
  • 583
  •   6
Отговори
# 525
Самият факт, че е съобщила в 5-6 месец означава, че не е била в изпитателен срок вероятно. Сега ще я държат до навършване на 3 г. на детето. Въпросът е след това дали ще имат т...ките да я махнат или понеже никой няма да иска да сключи "споразумение", ще подхвърлят горещия картоф и честито на печелившите Grinning И винаги остава вероятността девойката да си тръгне, ако пак реши, че много не й се работи, но и не й се бременее вече. А може пък и за трето да се е засилила, кой знае.

# 526
  • Melmak
Вероятно е казала в 5-6 месец като е станал постоянен договора. И не са имали опция да я махнат. Вероятно ще я прехвърлят от екип на екип, а тя може сама да реши да се махне, като ѝ е изгодно.

# 527
Гледам обяви в jobs.bg, но не виждам заплащане или дори range Rolling Eyes

# 528
А трябва ли? Онази директива още не е въведена у нас.

# 529
  • София
Един познат ми каза, че са му върнали 6 хиляди лева данъчно облекчение за дъщеря му. Действително ли толкова връщат на края на годината?

# 530
  • пустинята Гоби
Това намерих като срокове за изпълнение ма директивата свързана в прозрачност на заплатите:    

“България е длъжна да промени законите си
До 7 юни 2026 г. страната ни трябва да транспонира директивата в националното законодателство. Това означава промени в Кодекса на труда и Закона за защита от дискриминация.”

1200 лева ми връщат от години за двете деца (максимума). Ако децата са с увреждания връщат повече, но макс до 1200 на дете мисля.

# 531
Един познат ми каза, че са му върнали 6 хиляди лева данъчно облекчение за дъщеря му. Действително ли толкова връщат на края на годината?

Върнали или мисли, че ще му върнат 6к? Защото според мен нещо не е разбрал.
Ето така е написано в нашия имейл и според мен само си мисли, че ще му върнат толкова.
За едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 6 000 лв., т.е. данъчното
облекчение (сумата, която държавата ще върне на родителя) е 600 лв.
За две ненавършили пълнолетие деца – в размер на 12 000 лв., т.е. данъчното
облекчение (сумата, която държавата ще върне на родителя) е 1 200 лв.
За три и повече ненавършили пълнолетие деца – в размер на 18 000 лв., т.е.
данъчното облекчение (сумата, която държавата ще върне на родителя) е
1 800 лв.
За дете с 50% или с над 50% вид и степен на увреждане – с 12 000 лв.,
т.е. данъчното облекчение (сумата, която държавата ще върне на родителя) е
1 200 лв.

# 532
  • Melmak
Нещо не е разбрал твоя колега. Ваня добре го е описала. Явно е помислил, че ще му върнат 6000 лв, а не 600.

# 533
  • София
Не го питах, просто ми се стори много висока сумата, това си е половината данък дори за човек, осигуряващ се на максималния доход, какъвто е той.

Благодаря ти.

П.П. Не ми е колега, просто познат и нещо ми обясняваше за таксите за детска и каза за облекчението.

# 534

Не е вярно. За 1 дете максимума е 600 лв., една нула му се ще отгоре.

# 535
Не го питах, просто ми се стори много висока сумата, това си е половината данък дори за човек, осигуряващ се на максималния доход, какъвто е той.

Благодаря ти.

П.П. Не ми е колега, просто познат и нещо ми обясняваше за таксите за детска и каза за облекчението.

Ще му върнат сума за половин такса за детската 😂

# 536

Благодаря ти.

С толкова ще му приспаднат от облагаемия доход, а данъкът който ще спести от това е 600. То и така се пресмята, а не да връщат директно някаква сума - коригира се доходът върху който е данъкът.

# 537
Напротив. На мен ми връщат.
Винаги са ми били към заплатата за м. декември.
Тази година също получих заплата Х + 1200 лв за двете деца, с един превод от работодателя.

# 538
Ами то и от НАП си е превод. Само че къде март, когато въведат автоматично данните за доходите и пусне годишна декларация. 6к си е доста смело предположение. Да гледа на тях като на около 307 евро

# 539
  • пустинята Гоби
Връщат пари, данъците се вземат преди това.

Общи условия

Активация на акаунт