Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 19 998
  • 583
  •   6
Отговори
# 555
При нас има индексиране. Отделно при добро представяне може да ти увеличат заплатата още.

Това го попитах изрично на интервюто и беше едно от основните неща, които наклониха везните в полза на тази фирма.

# 556
Зависи от фирмата, ако в момента има по-малко проекти и повече служители, няма да им повиши заплатите, защото и без това се чуди как да ги разкара.

# 557
  • Melmak
Тя инфлацията е за всички - и за фирмата също.

Да ви кажа, години работя там, не съм с малко опит и на други места и това е един от най-добрите работодатели, които съм имала. Най-вече заради балансът на живот.
Не е нужно да сменяш позиция всяка година. В един екип съм 4 години и съм на втора позиция в момента, бях бизнес анализатор, сега съм акаунт мениджър (с уговорката, че тия позиции вътрешно си имат някакво значение).
Обаче работата се променя, всичко е динамично, при нас не седиш 2-3 г без да има промяна в дейността, да учиш нови неща. Ако искаш да седиш години на едно и също ще е трудно. Просто такива позиции почти няма.
На практика в никой екип няма 100% желание за развитие от всички кадри.
Имам поне 2 колеги, които искат ако могат едно нещо по-малко да свършат. На такива заплатите нито ще растат, нито ще получат някакво повишение. Ще кретат така, докато могат. А и при нас преструктуриране, промени, сливане или разделяне на екипи, нови задължения не са нещо нечувано. В такива периоди на сътресения може да си и ключов играч, ако си изиграеш добре картите.
В момента и на пазара на труда не е розово, в такива моменти има отсяване. Примерно аз излизам по майчинство и работата ми ще отиде при 3 колеги. А няма да наемат заместник. Колегите имат капацитет да поемат, защото и тяхната работа е паднала.

# 558
Това не те ли притеснява? Като се върнеш няма да има позиция, която да заемаш. Ще са видели, че и без теб нещата си вървят.

# 559
  • Сф
То докато се върне толкова вода ще е изтекла, променени екипи, бизнес нужди, задачи, така че ще я наместят, ако е добър кадър.

# 560
То това може да важи за всяка една позиция. С болничния преди раждане, майчинството и отпуската, могат да отидат 2.5 години липса. На всяко едно място много неща могат да се случат за това време и гаранция няма за нищо.

# 561
  • Mars Hotel
Това не те ли притеснява? Като се върнеш няма да има позиция, която да заемаш. Ще са видели, че и без теб нещата си вървят.
В голяма корпорация това никога не се случва. При нас във всеки един момент има 60-70 колеги в майчинство. Никога не са оставали без работа, когато се връщат, защото винаги има нови екипи и процеси.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 12:44 от Светлица

# 562
На мен ми е странно какви са тези неамбициозни екипи, аз рядко съм попадала в такива.

Мотивите на която и да е фирма защо да не ми индексира заплатата не ме вълнуват, особено когато е ясно, че новите попълнения постъпват на по-високи заплати, които очевидно фирмата си позволява в този момент. Не им влизам в положение и си гледам собствения интерес. Ако мога да си подобря положението, ще го направя, като претегля и други фактори, които ме вълнуват.

След майчинство не съм се притеснявала дали ще остана без работа, и в двата случая екипите се трансформорат, отваря се нова рабпта или колеги напускат, не съм била в такива екипи, в който някой да го устройва една позоция 10 години (освен високите позиции, но не тях визираме в дискусията).

# 563
  • 🌊
Аз признавам, че съм притеснена, защото след майчинството ще се върна вероятно и на абсолютно различна динамика. Не съм особено близка с колегите си и не знам как би бил след майчинския период, където 2 години проектите ни са се развивали и моите заместници са се интегрирали в екипа.
От сега си мисля какво повече мога да науча, какви са ми вариантите за евентуална ротация, но с тежка бременност и майчинство, където едва ли ще мога да уча не знам дали всичко няма да си остане на приказки

# 564
При мен също докато съм била в майчинство миналата година (второ майчинство ми е) са се завъртяли 2 дами за тези 2,5 години, в които сумарно ме е нямало. Връщайки се през 2025-та, пък колежката с която работехме в моя отдел, също била излязла в майчинство. Така че нещата от днес за утре не са еднакви, все ще намерят дейност на завърналия се. Плюс това аз си бях титуляр на позицията по договор и мястото се пази до завръщането.

# 565
  • София
Зависи от фирмата, ако в момента има по-малко проекти и повече служители, няма да им повиши заплатите, защото и без това се чуди как да ги разкара.

Това е отговорът, масово в компаниите е такава ситуацията.

А неамбициозните следва да вършат по- малко неща, ако ще има теглилки, защото заплатата реално намалява, ако не се индексира. Тук идва и втори фактор - каква е спрямо пазара на труда. Ако преди е била сериозно надпазарна, има мегдан да не се увеличава и да няма претенции.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 15:28 от The Catcher in the Rye

# 566
  • Melmak

Въобще не ме притеснява. Първо, не мога да се притеснявам за нещо имагинерно в бъдещето, което не знам дали ще е след година, две или колкото там. Второ, може и екипа да не съществува в този си вид. Аз съм се доказала достатъчно, в екипа ми съм топ пърформър и съм доста време в компанията. Работа ще има, но за толкова напред във времето просто не знаем как ще се е променила. Нашият екип е пряко зависим от това какво продава сейлс. Ако не съм в майчинство и договор на голям клиент не се поднови, това пак ще е лошо за нас.
Аз като цяло имах нужда от промяна. Бях си решила да се оглеждам насам-натам за друга позиция в компанията още през юли. Обаче забременях и се замрази този план. Общо взето идеята беше - или бебе,  или нова позиция. Просто бебето стана първо.

# 567

Законът пази майките докато детето навърши определена възраст, мисля. Ще имат много проблеми ако се опитат да направят такова нещо. Отделен е въпроса дали и защо биха го правили, особено ако става въпрос за топ пърформър.

# 568
До 3 годишна възраст.

# 569
  • София
* С разрешение от инспекцията по труда.

Но по големите компании винаги намират къде да бутнат завръщащите се. Няма да има драма.

В един екип в нашата тийм лидер с италиански, примерно, беше излязла по майчинство и като се върна, естествено, нямаше как да заеме същата позиция, та в крайна сметка я пуснаха на някакъв курс по испански и я сложиха в екип с испански, защото езиците били близки така или иначе. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт