Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 20 921
  • 634
  •   2
Отговори
# 585
  • Ю Ес ъф Ей
В България бременните имат ли някаква защита по КТ? Например при масови съкращения да не са първи избор.
Пазарът на труда е толкова стресиращ, че вече като чуя, че някой познат е без работа повече от година, вече не се учудвам. Преди година две това ми звучеше екстремно.

# 586
  • София
Имат, ако не са в изпитателен срок и са уведомили писмено работодателя с недвусмислено лекарско изследване. Като уведомлението може да стане и в деня на съкращението и пак се счита за уведомен и няма как да съкрати бременна. Защитата важи и за жени в напреднала процедура по инвитро.

# 587
Да, бременни не се пипат изобщо. Разбира се, пак си има компании, които си правят, каквото си искат, но със сигурност при заведено дело, няма да е на тяхна страна. Не че ще я върнат бременната, но може да се наложи да изплатят обезщетение за това, че са ги махнали.

Аз се чудя предвид, че тези кризи на пазара все пак имат някаква цикличност, колко според вас ще продължи сегашната? Такова свиване на пазара на труда, мисля че пак имаше след имотната криза, т.е. окло 2008-ма, но тогава съм била млада и за джуниъри винаги е било трудно и не съм го отчитала в по-мащабен аспект. Но може би към 2012-та някъде се отпушиха нещата с по-голямо и добро предлагане на позиции. Много силно се надявам да не влизаме пак в някакъв 4-годишен период, че сега вече не съм млада Grinning и ми трябва читава позиция.

# 588
  • SF
Здравейте, има ли отделна тема за трудовите договори?
Имам въпрос дали е възможно, законно, не знам как да се изразя, работодател да изиска от бъдещия служител да подпише споразумение, анекс или точка към трудовия договор, че не може да напусна преди да изтекат 5 години. Не се налагат и не се предлагат допълнителни обучения, освен на хартия, тъй като едно от изискванията към служителя е да има минимум 2 години опит на същата позиция. Работата не е свързана с конфиденциалност.

# 589
Имам въпрос дали е възможно, законно, не знам как да се изразя, работодател да изиска от бъдещия служител да подпише споразумение, анекс или точка към трудовия договор, че не може да напусна преди да изтекат 5 години. Не се налагат и не се предлагат допълнителни обучения, освен на хартия, тъй като едно от изискванията към служителя е да има минимум 2 години опит на същата позиция. Работата не е свързана с конфиденциалност.
Не. Никой не може да те спре да напуснеш. Всичко законно е описано в кодекса на труда.

# 590
  • SF
Предупредиха ме, че търсят дългосрочно наемане и трудовият договор така е направен. Още не съм го видяла. Описват ми го като дългосрочен. Разпитах колко е дълъг срокът - 5 години, защото "ние инвестираме във вас".
Нищо няма да инвестират. Аз ще работя на смени, а те ще ми плащат за това. Допълнителна екстра е карта Мултиспорт на преференциална цена.

# 591
Дори и да подпишеш договор, който противоречи на закона, при напускане се прилага законът.
Преди години един работодател ни даде за подпис анекси към ТД, че при напускане дължим обезщетения за какво ли не. Не помня всичко, но имаше и всички разходи на фирмата, свързани с командировки на служителя в страната и чужбина, дори описваха, че не са само командировъчни, но транспорт на служител и на мостри, такси за участия .... Като теглиш чертата, излизаше, че ще връщам повече пари, отколкото някога съм получила за заплати. 
Знаех, че клаузата е нищожна и подписах без разправии. След 1-2 години напуснах, всичко си беше по закон. Работодателят дори не пробва да си поиска тези "обезщетения".

Но с обученията е малко по различно - ако подпишеш анекс, за тях могат да искат обезщетение, достатъчно е, че са на хартия. Но не знам как се изчисляват сумите при вътрешни обучения и когато си отработил част от срока.

# 592
Добре, ти ще подпишеш, че няма да напуснеш 5 г.,а има ли клауза, че те няма да те махнат 5 г.?

# 593
Ако инвестират в теб - курсове и обучения, които са платени, може да искат такава клауза, но пак може да напуснеш, просто заплащаш сумата като обезщетение, ако съответният срок не е изтекъл. Никакви други щуротии от рода на "инвестираме в теб чрез вътрешнофирмени обучения" не важат.

# 594
  • SF
Не.
Аз исках да знам, ако има такъв член, да внимавам. Стандартен трудов договор по какъв член е?
Бих искала да имам свободата да напусна преди 3-5 години, колкото са си заложили в договора. През цялото време ми говореха, че при тях няма никакво текучество.

# 595
Не.
Аз исках да знам, ако има такъв член, да внимавам. Стандартен трудов договор по какъв член е?
Бих искала да имам свободата да напусна преди 3-5 години, колкото са си заложили в договора. През цялото време ми говореха, че при тях няма никакво текучество.
Всичко законно е описано кратко и ясно в Кодекс на труда. Задължително трябва да имаш оригинал на подписания от теб трудов договор. Направи си акаунт в сайта на НАП ако нямаш, за да видиш по кой член са те назначили и дали е този, който е написан в трудовия договор, който си подписала.

# 596
За мен това е голяма червена лампа. Ако няма текучество и условията са хубави, просто няма да има напускащи без подобна клауза.
Какво ти предлагат насреща срещу това заробващо условие?

# 597
  • SF
Не знам, не съм виждала договора. Само са ми казали, че търсят дългосрочно служители и съответно договорите им са направени по този начин. Използват думата "така".

# 598
Виж първо какви условия ти предлагат и какви неустойки би имала, ако подпишеш, макар че това ще падне в съда, но едва ли ще ти се тръгва по този път.
Ако ти предлагат много висока заплата и добри условия, разбирам. Иначе - не.

# 599
  • Melmak
На мен такава клауза ми се вижда нищожна пред закона.
В случай, че са ти платили някакво обучение, се прилага клауза, че ако напуснеш примерно преди изтичане на Х години от тогава, дължиш еди си каква сума неустойка за обучението. В случай, ако “те откупят” от друга компания пак съм виждала такива клаузи.
Тези звучат много шано. Работех в една фирма, в която в договора беше описано, че ако напусна нямам после право да работя в ИТ компании в следващите 5 г. Абсурдно е това, не знам защо пишеха такива небивалици. Напуснах и отидох в ИТ компания и нищо.

Общи условия

Активация на акаунт