Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 21 376
  • 647
  •   2
Отговори
# 615
Това да не може да напуснеш 5г е нищожна клауза, не могат да ти търсят отговорност ако го направиш и не е незаконно. Но наистина е голяма червена лампа, поради няколко причини:

1. Питала си защо, отговорили са ти “така”. Значи крият нещо, или не смятат че е достатъчно важно да ти обяснят. Поставят себе си на първо място, по демонстративен начин.

2. За да има такава клауза, значи има много такива случаи, т.е. текучество. Никой не бяга от хубаво, значи нещо в условията сериозно куца.

3. Щом плашат гаргите с такава клауза, значи нямат високо мнение за интелекта на служителите си и смятат, че ще се вържат на такава глупост.

И какво излиза накрая? Още не си започнала, а работодателя вече ти намеква, че за него не си важна и не си умна. Да му имам отношението. Аз бих пасувала.

# 616
Аз съм имала подобно условие преди доста години. Не беше формулирано в основния договор, а след това ни записаха на обучение, което ако не изкараш, не можеш да продължиш да работиш на тази позиция. Съответно обучението беше на стойност няколко заплати (колкото не струваше според мен) и ако напуснеш по-рано от 3-тата година, трябва да възстановиш сумата. Първото подписахме с колегите, но след 6 месеца се появи ново, което те задължава от неговото начало за още 3 години и така можеха да придължават до безкрай. Бях млада, но планирах майчинство и подписах. Накрая фирмата фалира преди да се ориентирам към майчинство и така или иначе нищо не плащах Grinning Но кофти усещането остава и на сегашния ми акъл вече не бих подписвала нищо такова. То това беше кофти уловката, че не беше част от основния договор, а после започнаха да пристигат нови и нови обучения. Аз бих внимавала с таьи фирма на Есме.

# 617
  • Ю Ес ъф Ей
Да, бременни не се пипат изобщо. Разбира се, пак си има компании, които си правят, каквото си искат, но със сигурност при заведено дело, няма да е на тяхна страна. Не че ще я върнат бременната, но може да се наложи да изплатят обезщетение за това, че са ги махнали.

Аз се чудя предвид, че тези кризи на пазара все пак имат някаква цикличност, колко според вас ще продължи сегашната? Такова свиване на пазара на труда, мисля че пак имаше след имотната криза, т.е. окло 2008-ма, но тогава съм била млада и за джуниъри винаги е било трудно и не съм го отчитала в по-мащабен аспект. Но може би към 2012-та някъде се отпушиха нещата с по-голямо и добро предлагане на позиции. Много силно се надявам да не влизаме пак в някакъв 4-годишен период, че сега вече не съм млада Grinning и ми трябва читава позиция.
Сега е по-зле от 2008/2009 в САЩ поне за работните места за офисните работници. Аз съм в ИТ и дори като пресен имигрант в САЩ тогава имаше повече работа от това, което виждам вече трета година.

Голямата разлика е, че ИИ се появи на пазара преди 3 години. Аз не се наемам да предвидя кога ще се нормализира и дали ще се нормализира за всички. Тези, които сега се дипломираха и тези над 50 ще са най-засегнати.

Затова пък чувам че много се преориентират към т.нар. trade jobs - електротехници, водопроводчици, механици, HVAC техници, строителни работници.

# 618
  • SF
1. Питала си защо, отговорили са ти “така”. Значи крият нещо, или не смятат че е достатъчно важно да ти обяснят. Поставят себе си на първо място, по демонстративен начин.
Не. Казаха, че търсят дългосрочно да наемат служители и договорите им са направени така. После пак казаха, че имат интерес към дългосрочни отношения и самите им договори са "по този начин, така направени". Не мога много точно да цитирам. По принцип доста наблягаха на този факт.
И после подразбрах, че под дългосрочност разбират 5 години с неустойка.
На мене обучение не са ми предлагали, защото аз кандидатствам като обучена.
Което не означава, че след 3 месеца няма да решат, да ме обучават още. Както казахте вие, да стана космонавт.

# 619
Помисли си какво ти предлагат като заплата и условия. Ако са супер-дупер, преговаряй да подпишат те клауза, ако решах да те махнат, да плащат неустойка. (макар че, ако един работодател реши да се отърве от някого, ще намери начин....)

# 620
  • SF
Супер-дупер няма никъде. Ако обаче през следващите 5 години излезе нещо по-супер, няма да мога да се възползвам.

# 621
....абе, накъде има....хих. Ама все на други се случва.

# 622
Есме, според мен нещо не сте се доразбрали. От една страна искат да подпишеш такава клауза, защото фирмата провеждала обучения, което ако е наистина така и ще придобиеш международно признати сертификати, си е стандартна практика. От друга казваш, че теб лично няма да те обучават, защото ти вече ги имаш тези умения. Питай ги тогава защо настояват и поискай направо да махнат тази клауза. Ако наистина са наемали и хора без съответната квалификация и са си ги обучавали, е нормално техните договори да са били "такива". Но никъде в закона няма изискване, че договорите на всички служители трябва да са еднакви, ако за един е приложима една клауза, за друг не е. Отделно, че международните фирми ако искат да накарат някой да напусне или да го задържат принудително, си имат други тактики, никога няма да си позволят да вкарат нещо, което е нищожно, защото пряко противоречи на закона. От 5 човека прецакани четирима ще пият една студена вода и няма да им се занимава със съдилища и ИТ, но петият ще се заяде. И понеже това вкарва фирмата в разходи за водене на дела, задължително ще стигне и до чужбинския мениджмънт. Няма как да е побългарена практика, която да минава с оправданието "тука е така".

# 623
Да, трейд джобс е тренда, защото някой трябва да построи AI центрове. И тези джобс са с 6 цифрени заплати.
https://fortune.com/2026/01/21/nvidia-ceo-jensen-huang-skilled-t … tion-electricans/

# 624
Най-простият отговор е често верният - професии, които изискват физическо присъствие и умения, а не да седиш и дома на топло и да “цъкаш нещо”, са търсени и високоплатени, защото “никой не иска” (да работи по строежи, на жега и студ, дъжд, вятър, сняг / студени неремонтирани жилища, да носи чували, да остане без колена и кръст и т.н.). Никой не му се работи тежка работа. Или пък нямат уменията - за ел инсталации и прочие. Преди години се наложи да сменим радиатори в едно жилище и трябваше парнаджия да изпразни котела, да замери, да пълни след като монтажниците ги сложиха. Дойде един мъж и обясни, че е на още 5 обекта едновременно, защото няма кой. Търсил си хора, давал им 5к да ги научи и да работят заедно - никой не искал - мръсна работа било, котелите по мазета и подземия, студено било, топло било, вода течала… и така. А в чужбина освен това такива професии не може да работи всеки, трябва сертификат, лиценз, застраховка, осигуровки, и прочие.

# 625
Абе да си AI инженер и др. е доста по-сложна позиция и не е да 'цъкаш' нещо. Просто в момента пазара и нуждите са такива.
После ще бъде друго и т.н и т.н, всичко тече, всичко се променя.
В БГ просто всичко кадърно избяга и затова сега няма хора за физическа работа.

# 626
  • Melmak
Точно такова е. В момента за да ти навържат електрото на една къща/апартамент искат доста пари. Знаете какви са цените за лепене на плочки или шпакловане. Понеже сме и в ремонт виждам не само цените на материалите. Разбирам защо взимат толкова пари- не можеш да си го свършиш сам, няма и много хора с това умение. А шпакловка колко труд и прах е, нямам думи. Този труд амортизира, дишаш гадости, физически е тежка. Нормално е цената на труда да е висока. Сега, че има некоректни и тн, това е във всяка професия.
Родителите ми цял живот са в хранителния бранш, къде служители, къде работодатели. Винаги са ме мотивирали да не се занимавам с такива неща, за да не си хабя здравето, а да хвана да уча нещо перспективно, където да имам добра работа. Не знам вече дали са били прави, или не.

# 627
  • София
Няма лесно. Здравето си отива и от психически стрес, който пък на високи и перспективни позиции е доста.
Да отговаряш за хора е натоварваща работа, особено ако си я вършиш съвестно, да си главен счетоводител и да се подписваш под всичко е свързано с достатъчно стрес. Тия неща амортизират, просто не се виждат така лесно като ръцете, кръста и гърба.

# 628
  • Melmak
Аз не казвам, че не амортизират. Като човек работещ “на стол” знам какъв е стреса от това.
Просто в последните години има много желаещи за стол, по-малко за електротехници и ВиК, примерно. Това е.
Не подценявам ничий труд, но ми е ясно защо една баня е 15-20 хиляди за труд и толкова още за кухня по поръчка.

# 629
Точно такова е. В момента за да ти навържат електрото на една къща/апартамент искат доста пари. Знаете какви са цените за лепене на плочки или шпакловане. Понеже сме и в ремонт виждам не само цените на материалите. Разбирам защо взимат толкова пари- не можеш да си го свършиш сам, няма и много хора с това умение. А шпакловка колко труд и прах е, нямам думи. Този труд амортизира, дишаш гадости, физически е тежка. Нормално е цената на труда да е висока. Сега, че има некоректни и тн, това е във всяка професия.
Родителите ми цял живот са в хранителния бранш, къде служители, къде работодатели. Винаги са ме мотивирали да не се занимавам с такива неща, за да не си хабя здравето, а да хвана да уча нещо перспективно, където да имам добра работа. Не знам вече дали са били прави, или не.

Не са били прави, човек освен образование трябва да има и занаят. И аз не съм била права и го отчитам за грешка, че вместо в строителен или авто техникум си записах децата в езикова гимназия, език можеха да научат и извън училище, да учат след техникума също. Но освен образованието, щяха да имат и занаят, даже и да не го работеха за пари, собственото си да правят, пак е от полза.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 17:26 от bubolina73

Общи условия

Активация на акаунт