Противозачатъчни над 40 г.

• 659
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте! Има ли жени, които са над 40 г. и приемат противозачатъчни? Да споделите какви пиете и как ви се отразяват. На Линдинет 30 съм от няколко години. Единият гинеколог каза пий ги няма проблем щом се чувстваш добре. Другият категорично забрани. Не знам какво да правя. Със спирала имах проблеми отдавна, с вагинални таблетки и кремове също.

# 1
Аз съм пила до менопауза. Не съм имала (нямам и досега) проблеми. Хем навремето пиех едни, дето съм забравила вече името (от ГДР бяха), сигурно далеч по-силно дозирани от сегашните, ама това имаше. После ги спряха май и последно трирегол май пиех. Все едно, не съм имала проблеми.

# 2
Аз съм на мини хапче  Monique от над 10 години. Веднага след раждането на 3-тото дете ги започнах и в момента продължавам да ги пия, защото въпреки 50те ми години все още имам активни яйчници и опасност от забременяване. По лекарско предписание е.

# 3
Попитайте онколог мамолог колко време да пиете противозачатъчни.
На мен ми каза: "Тази гадост, НИКОГА не я пий!"

# 4
.

Такива крайности са излишни. Тази "гадост" помага да не се образуват кисти на яйчника и редица други проблеми, свързани с яйчниците. Виден гинеколог, бил и министър преди време, е написал, че статистически, жените, приемащи орални контрацептиви, са по-защитени от тумори на яйчниците (доброкачествени и злокачествени). Отделно се предписват за регулиране на цикъл и много други проблеми.

# 5
Сега уж са по-пречистени, но никога не съм им била фен. След 40 г. пък съвсем.
Мен в България един гинеколог активно ме натискаше да ползвам. Точно със същите мотиви, предпазване от кисти и т.н.
Аз обаче имам друго мнение, базирано на мои наблюдения и познания.
Няма безобиден медикамент ( а пък какво остава полезен Grinning, )претеглят се ползи и вреди и се преценява.

# 6
Аз съм на мини хапче  Monique от над 10 години. Веднага след раждането на 3-тото дете ги започнах и в момента продължавам да ги пия, защото въпреки 50те ми години все още имам активни яйчници и опасност от забременяване. По лекарско предписание е.
Не намирам много информация за това хапче. В България ли ви е изписано?

# 7
.

Такива крайности са излишни. Тази "гадост" помага да не се образуват кисти на яйчника и редица други проблеми, свързани с яйчниците. Виден гинеколог, бил и министър преди време, е написал, че статистически, жените, приемащи орални контрацептиви, са по-защитени от тумори на яйчниците (доброкачествени и злокачествени). Отделно се предписват за регулиране на цикъл и много други проблеми.

Точно за регулиране на цикъла и поликистоза са ми изписвани противозачатъчни. След като ми се появи образувание в гърдата ВСЕКИ онколог ме пита пила ли съм и колко време противозачатъчни и клатят неодобрително глава /и тук и в чужбина съм правила консултации тогава/. Във въпросника преди самата манипулация за изваждане на образуванието в гърдата също сред първите въпроси е колко време са пити контрацептиви и не питат какви ...
Баланс на рисковете — повишен риск за рак на гърдата и шийката на матката (обикновено ефектът намалява след няколко години след спиране), както и повишен риск от венозни тромбоемболии при някои препарати. Затова ползите (вкл. защитата срещу яйчников и маточен рак) трябва да се претеглят спрямо рисковете индивидуално.

Сега се зачетох как точно предпазват от рак на яйчниците и обяснението ми е странно -  оралните контрацептиви потискат овулацията — а всяка овулация причинява микродразнене и регенерация на яйчниковия епител. По-рядкото „повтаряне“ на тези цикли намалява риска за клетъчни промени, които впоследствие могат да доведат до тумор. Т.е биологичните функции на организма са опасни ... За мен е странно!

# 8
Дорис, при някои жени биологичните механизми леко се чупят в някакъв момент и това води до проблеми. Има жени, които редовно правят кисти и само противозачатъчни помагат. Разбира се полза/ риск се преценява. Аз лично съм ги приемала заради основната им функция и не съм имала проблеми. Хем бях пушачка ( от три години не съм, но докато вземах хапчетата, си пушех).

# 9
От тийнейджърка (15-годишна) до 43-годишна все съм била на противозачатъчни с изключение на периодите, когато съм ги спирала, за да забременя. Последните 5-6 години, а може и повече, бях на Ясмин. Никога не съм имала проблеми.

# 10
Не намирам много информация за това хапче. В България ли ви е изписано?
В чужбина, но предполагам го има и в Бг -  Moniq gynial, съвместимо е с кърменето и най-щадящо. Очертава се да го спра едва след като настъпи менопаузата, т.е. 6 месеца без никакъв цикъл. Да видим кога ще е този щастлив ден!

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 07:26 от Leonie

# 11
На мен гинеколожка ми предлага Дуфастон,  за да се ограничи появата на нови и нови полипи. То ще се окаже, че аз хронично си страдам от нисък прогестерон. И много се чудя как да постъпя. Когато пих Ясмин и др. подобни на 20 години ми се появиха фиброаденоми в гърдите, предполагам връзката е пряка, но никой тогава не ми и отговори на въпросите.

# 12
Аз мисля да се консултирам с още един гинеколог евентуално да ми назначи от тези мини-таблетки само с прегестерон. В предвид възрастта ми изчетох доста, че е добър вариант и комбинираните не се препоръчват. Особено за мен, че съм и пушачка.

# 13
Аз мисля да се консултирам с още един гинеколог евентуално да ми назначи от тези мини-таблетки само с прегестерон. В предвид възрастта ми изчетох доста, че е добър вариант и комбинираните не се препоръчват. Особено за мен, че съм и пушачка.
Най- добре е още една консултация, за да прецените. Все пак ние тук си казваме личния опит, но не сме лекари, а и всеки организъм си има своите специфики.

Общи условия

Активация на акаунт