Любители на котки - Тема 211

• 31 644
  • 691
  •   3
Отговори
# 645
И при Пиратчето имаше сълзене, но за причините може да напомни Защо...
А, то е друго неговото. Не са махнали слъзния канал ми обясни тукашният доктор, който го кастрира. Било  усложнявало операцията и според него затова не са го направили. Каза, че винаги ще сълзи. И другото му пуска често голяма капка. Но нищо не му се възпалява там. Обяснявам си го с това, че може би като е само се напряга повече.
Наскоро ви показвах, че с Гентамицин вижън го мажа, за да не му става често засъхнало срупейче, което ако се задържи много време се обръща на раничка, която трудно минава.

# 646
Amy_nka,  и Линошката има проблем със слъзното каналче на едното оче още от бебе. Доктора ни обясни още тогава каква е процедурата да се отпуши, но каза, ако не ни притеснява може и така да си живее, от време на време обтривам с тампонче с физиологичен разтвор. Но освен обичайния кафеникав цвят, друго не съм забелязала като цвят. Явно ще е нещо по - сериозно при твоето котенце.
Мамина глезличка 😁
https://

# 647
  • Враца
И на Кая сълзят очичките. Вета беше казал с лайка или физиологичен р-р. Ами направо се бях побъркала сутрин и вечер и все сълзяха и в един момент спрях. Ами вече е много по-добре. Събира и се по някое гурелче, ама тя явно се научи и да си ги чисти сама. Сега рядко и ги почиствам аз. Отказах се, защото родих малката си дъщеря с конюнктивит, поне така ми казаха докторите, че е това. 6 месеца промивах с каквото ми изписваха, мазах, капах капки, оченцето сълзи,докато личната не ми каза остави детето ще го израсте и така и направих. За няма и месец се оправи без нищо, за това реших и Кая да оставя да го израсте. Ето я и глезаната.

# 648
Здравейте,  честита Нова година ви пожелават и моите глезьовци! Нека да бъде здрава, щастлива, изпълнена с радости,  хубави спомени и моменти! Пожелавам ви да имате всичко, за което мечтаете и искате!
Пухчито, не че е мои, но много чаровно личице има. И той може да мине за момиченце, толкова му е пухкаво дупето, че не му се виждат атрибутите 🤭😆

Манди- Кокошката, в момента сме приятелки и спи при мен, търси ме, не бяга като пощуряла. Само гледа да си е вкъщи да видим кога пак ще откачи. Не искаше да си отвори очите как ли не я мъчих, накрая си скри чак муцунката. Хич не обичат снимки не знам как разбират, но малкият ми обърна чак гръб след няколко 😆

И двата се качват да спят върху мен- крака, кръст, дупе, гръб, гърди навсякъде са, само още не са си позволили на главата отгоре да ми се качат или са около мен, единият от ляво, другият от дясно направо съм като в менгеме. Не можеш да мръднеш и вече и ми тежат не са малки бебета, пречат ми, но като ги няма ми липсват 😆

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 23:46 от Morkovelka99

# 649
Морковелка, прекрасни розови муцунки са Бебето и Манди! Heart

Значи сме за вет... Дано в събота успеем да го заведем със синчето. Дава ми да му почиствам очичките с тампонче, облекчава го, но не дава да му повдигам главата нагоре. Клепачите са все едно посивели от студ, все едно не се оросяват достатъчно... Confused
Скретът си е кафеникав, но цветът на кожата на клепача е вместо розовееща като сивееща, зеленееща, и ме притеснява. От скоро е така душицата... Преди това имаше само хронично сълзене.

# 650
  • София
Попаднах на страхотна новина (сайтът не ми позволява да копирам, затова го споделям в този вид)

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 19:18 от AnyHr

# 651
Разплака ме тази прекрасна новина! Милото, милото коте! През какво премина, заради някой....НЕчовек.
Важното е, че вече си е у дома

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 12:59 от cardhu

# 652
Ударихме на камък... Нашата вет каза, че нищо не разбира от очи, но констатира каквото и аз, че долните клепачи са посинели, (нарече го хематоми) и подуване както на клепачите, така и на нослето... За запушване на слъзни канали не е и чувала и сега трябва да измисля как да го заведа в Пловдив... Нямаме кола! С микробус до Пловдив не знам как ще стане... Disappointed После евентуално с такси от автогарата... Rolling Eyes Ще се измъчим яката... Освен да пробвам вкъщи традиционно лечение с антибиотик и противовъзпалително... Rolling Eyes Иначе трябва да се прегледа проходимостта на слъзните канали с тестове, евентуално ако и двата канала са запушени, да се промият..., това ще иска и упойка... Rolling Eyes Въобще само с едно ходене май няма да стане... Disappointed

# 653
  • Враца
amy_nka, много лошо 😞 ама се чудя как така вета не разбира от очи, аз се успокоявам, че всеки ветеринар разбира от всичко, явно не е така. Защо не пробваш с капки за очи Тобрекс, Тобрин, Тобрадекс те знам, че са кортикостероиди, в аптеката ще ти кажат повече. Може и с лайка да промиваш. Чела съм за деца, че се правят масажи на очите за да се облекчат слузните канали, но не знам за котки дали би помогнало. Потърси в интернет дали би помогнало такова нещо на котето, ако разбира се не вреди. Жал ми е за котето, явно има сериозна инфекция щом и нослето е засегнато. Дано скоро намериш решение на проблема и всичко се оправи. Стискам палци.

# 654
  • Варна
amy_nka,
можеш ли да направиш някакви снимки, където се вижда това посиняване, да опишеш, колкото може по-точно и понеделник да опитам нашия вет дали може да посъветва нещо?

п.п. ИИ изкарва това, май е нужна консултация наживо...
Цитат
Симптомите, които описвате – посинели долни клепачи (наречени хематоми) и подуване както на клепачите, така и на нослето – са сериозни и налагат незабавна ветеринарна намеса. Посиняването може да е признак на цианоза (липса на кислород в кръвта), което е спешно медицинско състояние.
Моля, свържете се веднага с ветеринарен лекар или посетете спешна ветеринарна клиника.
Ето защо ситуацията е спешна:
    Цианоза: Синият цвят (цианоза) на лигавиците или кожата, включително клепачите и носа, показва, че котката не получава достатъчно кислород. Това е животозастрашаващо състояние, което може да е причинено от проблеми с дишането, сърдечни заболявания или белодробни инфекции.
    Хематоми и подуване: Подуването и хематомите (синините/кръвонасяданията) по лицето и около очите могат да бъдат резултат от:
        Травма или нараняване: Сбиване с друго животно или удар.
        Тежка алергична реакция: Ужилване от насекомо, което може да доведе до бързо прогресиращо подуване, засягащо дихателните пътища.
        Инфекция: Сериозни инфекции на синусите или зъбни абсцеси, които са се разпространили.
        Нарушения на кръвосъсирването: Хематоми без видима причина може да са индикация за основно заболяване на кръвта или високо кръвно налягане.
        Отравяне: Някои токсини, като парацетамол (който е изключително токсичен за котки), могат да причинят подуване на лицето и промяна в цвета на венците.

# 655
Наша ветка каза, че щом е минало седмица, състоянието не било спешно. Rolling Eyes Но и аз не бях виждала досега посинели клепачи на котка и първата ми мисъл беше именно недостиг на кислород в кръвта, неоросяване на клепачите... Ще се опитам да го снимам, че не дава да му вдигам главата...

Днешната ни консултация на живо с вет просто беше излишна. Да, вет, не разбира от очи... Rolling Eyes Вдигна рамене и каза да си търсим друг вет. Препоръча Стоянов и неговата нова клиника Ирвет в Пловдив. А аз нямам добри впечатления от въпросния и затова друг план освен Провет нямам.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 19:12 от amy_nka

# 656
Amy_nka, не знам... чета и аз и се чудя. А не познаваш ли някой вет, на който би могла да се обадиш за една консултация съвсем общо? Повечето би трябвало да имат идея грубо какво може да е.
Освен мен има ли друг в Пловдив?
Ако искаш да ти дам телефон на един вет, при който аз кастрирах Пиратчето едно време? Не зная вдига ли телефона си в почивни дни и изобщо склонен ли е по телефона да каже поне къде да отидеш. Но ако искаш?

# 657
Amy_nka, точно при Стоянов от Ирвет ни изпращаше и нашия вет. ако се съгласим на процедурата с отпушване на слъзното каналче, каза специфично е, колегата знае как. Явно няма да минете без лекар.

# 658
А какво им е на Провет?
Аз нямам никакви оплаквания от там в годините

# 659
  • Пловдив
И аз съм от Пловдив. Сава като се беше запушил го водих в Сити вет.  
https://www.cityvet.bg/

Доволна съм, особено от д-р Петрова. Работят и в събота, и в неделя.

Общи условия

Активация на акаунт