За благотворителността

• 7 050
  • 150
  •   1
Отговори
# 75
  • София /Абсурдистан
Аз не ставам за кръводарител и когато потрябва кръв за операция, купихме.
Помагам на животни в беда в един приют. Дори си осинових куче от там.
Иначе дарявам разни неща на едни жени в лошо финансово състояние. Също периодично съм дарявала и книги на разни селски библиотеки.Другите неща са като при всички други хора - капачки, смс-и и подобни. На просяци по улиците, няма начин.
И аз получих съобщение като други съфорумки от многодетна майка, нищо не съм изпратила, подозирам злоупотреба.

# 76
Може ли да се добави опция "Дарявам за животни". Защото за хора от доста време не желая да дарявам.
За животни дарявам средства, много ми е жал за бездомни, болни и изоставени животни. Всеки месец задължително превеждам пари за някое клетниче. Скоро изпратих чисто нов юрган, от старите, на един приют във Видин. Имат нужда хората, които са подслонили бездомничета през зимата.
На просяци пари не давам. Изобщо не ми е неудобно да откажа.

# 77
  • here and now
Дарявам само и единствено за лечение.
На "бедни" не. Получават помощи, а когато им осигуриш храна и дрехи, парите, колкото имат, отиват за цигари и алкохол.

# 78
DeVa®, добавих две опции:
Дарявам за животни
Дарявам за лечение

# 79
В светоусещането, в което неусетно потънах в последните 7-8 години, помощ е само ако е тиха и никой не я вижда.

Предпочитам миришещи, одърпани, пияници, маргинали. Смятам, че срещайки се с такива се срещам с Бог. Бог, който ме изпитва.

Пари, когато съм имала възможност, съм предлагала назаем без да ми искат. Ако видя, че човекът има нужда от нещо, а не му се получва. Смятам, че не трябва да чакаш другия да ти поиска. Когато иска заем човек се чувства унижен, засрамен. Сам трябва да му предложиш.

Доста смотан човек съм и се опитвам по мой си начин, с малки стъпчици да се уча.
Смотан защото ми се е случвало да взема и да не върна. Преди години.

Не обичам хора, които дават само дреболии или вертории. Смятам, че ако човек има възможности финансово трябва да дава нещо прекрасно, ново, хубаво. Вехториите, с които прочистваме килерите си, не наричам даване (благотворителност).

Обичам животни, но не съм давала досега по дарителски сметки.

Давах за едно младо момче Иво Христов , което обаче почина. Миналата зима се опитах да направя къщичка за една котка, която живееше край блока. Една вечер я намерих умряла.
В мен заживя усещането, че когато се намеся с помощ нещо лошо се случва.
Затова предпочитам вече да дам някаква хубава вещ.

# 80
Сложих вчера една голяма чаша в офиса, изсипах в нея касичката си, пълна с монети и сложих покана който желае да се присъедини. След десетина дни ще ги занеса в пункт на акцията "Жълти стотинки".

# 81
В светоусещането, в което неусетно потънах в последните 7-8 години, помощ е само ако е тиха и никой не я вижда.
Скрит текст:
Предпочитам миришещи, одърпани, пияници, маргинали. Смятам, че срещайки се с такива се срещам с Бог. Бог, който ме изпитва.

Пари, когато съм имала възможност, съм предлагала назаем без да ми искат. Ако видя, че човекът има нужда от нещо, а не му се получва. Смятам, че не трябва да чакаш другия да ти поиска. Когато иска заем човек се чувства унижен, засрамен. Сам трябва да му предложиш.

Доста смотан човек съм и се опитвам по мой си начин, с малки стъпчици да се уча.
Смотан защото ми се е случвало да взема и да не върна. Преди години.

Не обичам хора, които дават само дреболии или вертории. Смятам, че ако човек има възможности финансово трябва да дава нещо прекрасно, ново, хубаво. Вехториите, с които прочистваме килерите си, не наричам даване (благотворителност).

Обичам животни, но не съм давала досега по дарителски сметки.

Давах за едно младо момче Иво Христов , което обаче почина. Миналата зима се опитах да направя къщичка за една котка, която живееше край блока. Една вечер я намерих умряла.
В мен заживя усещането, че когато се намеся с помощ нещо лошо се случва.
Затова предпочитам вече да дам някаква хубава вещ.
Това е и моето мнение!
Участвам в няколко каузи, в някои от тях-вече доста години, но не виждам защо да ги развявам като байрак. Научиха ме тук, в Бг никой не ме е учил как се полага доброволчески труд.
Пари не давам- работя, давам от времето си.

А, децата ви имат ли доброволчески навици?

# 82
  • До хладилника, който обичам
Да. Възпитавам ги с личен пример. Даряват на банка за храна, когато училищата правят акции, насърчавам да се включат и обяснявам защо. Голямата ми беше доброволец в скаутска група и местен магазин за благотворителност покрай участието си в DofE ("Наградата" в България). Средната пак покрай DofE стана доброволец в местна група скаути и така й хареса, че реши да не спира и след приключването на DofE.

# 83
Да. Възпитавам ги с личен пример. Даряват на банка за храна, когато училищата правят акции, насърчавам да се включат и обяснявам защо. Голямата ми беше доброволец в скаутска група и местен магазин за благотворителност покрай участието си в DofE ("Наградата" в България). Средната пак покрай DofE стана доброволец в местна група скаути и така й хареса, че реши да не спира и след приключването на DofE.
И моята така. Имаше над 800 часа благотворителност (за пет години това). В университета също доброволства. Сега няма много време, но като се установи пак ще започне.

# 84
Тук нямаме отчетност на доброволчеството. Американски идеи са, заедно с  вписването в CV- то, и се гледа странно.
Моите обучават малките в школата по сърф( общинска е, а те са сертифицирани инструктори),помагат в училищния стол( дежурно записани са за началната смяна на малките до 7ми клас), заедно перем и сушим екипите в спортния клуб(футбол и хандбал) ,12 години вече. Заедно носим социален патронаж през уикенда- общината няма щат, през седмицата го носи кмета.

# 85
И за мен е меко казано странно това броене на часове "доброволчество". И друг път сме го обсъждали.

# 86
  • До хладилника, който обичам
В Англия не се броят часове, но се вписва в кандидатури за университети и се гледа с по-добро око на кандидат-студенти, които са активни доброволци. Търсят кандидати, които са многостранно развити в идеалния случай, да имат различни интереси.

# 87
И за мен е меко казано странно това броене на часове "доброволчество". И друг път сме го обсъждали.
Ами броят се часовете, защото тази програма за която говорим с Бу, The Duke of Edinburgh, има няколко компонента, един от които е благотворителност. Изискват се определени часове, вече не помня колко за всяко ниво, а дъщеря ми мина и трите нива. Не помня точния брой часове, само помня, че беше огромен.

Ето линк:

https://www.dofe.org/do/timescales/

Също така за да завършиш гимназия в Онтарио трябва да положиш определен брой часове доброволен труд, което пак си е благотворителност.

https://www.ontario.ca/page/get-your-high-school-volunteer-hours

Да, задължителна е, но така се възпитава чувство на отговорност у младите.

Ето, и двете с Бу споделихме, че децата ни продължават с доброволчеството, но вече не по задължение.

Моя приятелка помага в местната food bank. Не зная как да преведа думата. Има си професия, семейство, но чувства отговорност към обществото и помага. Разпределя продукти и дава на нуждаещите се. Все някой трябва да я свърши тази работа.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 00:02 от abadjieva80

# 88
Същите дейности се вършат и тук.
И хранителна банка имаме, и дневни центрове за специални деца след 18годишна възраст, и ..., и...
Но никой не пише дивиденти за това.
Уж същото, ама не съвсем.

# 89
Има няколко организации (предимно за грижа за животни по света) на които  пращам пари.
Когато има някое природно бедствие обикновеноо пращам пари за подпомагане на жертвите.

Помагам с труд Simple Smile (безплатно естествено) на няколко дружества, когато ме помолят за нещо конкретно ( 1-2 пъти в годината - превоз, организации на мероприятия, доставки на нещо ... настаняване и посрещане на хора).

Общи условия

Активация на акаунт