За татковците с дъщери.

• 574
  • 24
  •   3
Отговори
# 15
Със сигурност на таткото не му е лесно. А аз все си мислех, че сега децата знаят всичко, предвид днешната богата информация отвсякъде. По мое време бяхме по-захлюпени,но пък мама ни беше подготвила мен и сестра ми. Сестра ми го научи на практика на 11, а аз на 12. Имахме и една много хубава книжка(купена от мама) , която пазя до днес. Някога ми свърши чудесна работа. С татко никога не съм говорила по този въпрос, но в живота има всякакви обстоятелства и човек не знае какво ще му се наложи... Ако проявите интерес мога да Ви изпратя книжката.

А това е съдържанието...

# 16
"Книга за всяко момиче" действително е страхотна и засяга много теми, за които децата обикновено получават образованието си "на улицата".
Ето тази, че се оказа, че имало няколко различни:
https://www.elixiria.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%B7%D0 … D0%B8%D1%87%D0%B5

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 16:32 от kikithealien

# 17
Уау, чудесна идея са книгите.
Малко ме е срам да кажа, но като малка нашите имаха шкаф с документи, книги и там имаше книга за секса. От там бях научила много неща. 
Първия път какво се случва, а аз тогава бях ужасно любопитна, за съжаление имах навика да бъркам шкафове.

# 18
Точно тази книга горещо препоръчвам, ако я има в продажба. Преди 20 и няколко години тя ми помогна на мен и ме подготви. Мама ми я купи и въпреки, че с нея можех да говоря открито по тези въпроси, предпочитах книгата. Някои неща някак не искаш да питаш родителите, понякога през пубертета те не са ти и достоверен коректив, та там съвременно и много изчерпателно е обяснено включително за болести по полов път. А и тогава в google нямаше чак толкова информация, а и екранното време предпочитах да го ползвам за Sims😅
"Книга за всяко момиче" действително е страхотна и засяга много теми, за които децата обикновено получават образованието си "на улицата".
Ето тази, че се оказа, че имало няколко различни:
https://www.elixiria.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%B7%D0 … D0%B8%D1%87%D0%B5

# 19
На детето е обяснено, но не са използвани думи като цикъл и мензис.
И явно не съм се израрил правилно. Търся четиво за мен, да съм поне малко по-подготвен за пубертета на момиче.
Какви думи са използвани?

# 20
Стига го нападахте човека, така му е дошло на момента, така е отговорил, мъж е все пак. Моят цикъл дойде за пръв път на 14 години. В гимназията имаше момичета на които пък им дойде на 15. Вкъщи не са ме подготвяли кой знае колко за това. Майка ми всъщност ми е говорила малко, поне да знам какво да ползвам, колко време продължава, и подобни... За секс в никакъв случай, там не съм получавала никаква информация (аз това съм го споменавала), но сама съм се информирала. Някои хора са по-затворени за такива теми и не мисля че трябва да бъдат упреквани за това, просто са такива.

# 21
Моята майка хем мислела, че умира, защото никой не ѝ бил обяснил нищо за менструацията, хем нищо не направи по въпроса с мен. Помня и как не исках да казва на втория си мъж,когато на мен ми дойде за пръв път, а тя беше казала, разбира се.
С годините обещах на себе си, че теми табу няма да има вкъщи. Всички неща могат да бъдат обяснени с прости думи, подходящи за възрастта на питащия, без изчервявания, "не знам" и прехвърляне на отгворност с "питай другия". Самите деца трябва да могат да възприемат нормално промените в своето тяло и да бъдат подготвени, съответно защитени, особено когато започнат да водят полов живот.
То пък голяма философия да обясни един средно грамотен човек, било то и мъж, що е то менструация.

# 22
Стига го нападахте човека, така му е дошло на момента, така е отговорил, мъж е все пак. Моят цикъл дойде за пръв път на 14 години. В гимназията имаше момичета на които пък им дойде на 15. Вкъщи не са ме подготвяли кой знае колко за това. Майка ми всъщност ми е говорила малко, поне да знам какво да ползвам, колко време продължава, и подобни... За секс в никакъв случай, там не съм получавала никаква информация (аз това съм го споменавала), но сама съм се информирала. Някои хора са по-затворени за такива теми и не мисля че трябва да бъдат упреквани за това, просто са такива.
Чудя се в 18 век ли живеете? И друго ми стана любопитно. По- затворените хора....щъркелите ли им носят децата или получават помощ от приятел? Joy

# 23
Казвам какви са били родителите ми, не съм ги избирала. Каквото са такива.

# 24
  • Далечният изток
Мен също никой не ми е обяснявал нищо до деня, в който ми дойде за първи път. Може би майка ми е мислила, че съм малка още, не знам, бях на 10.
В случая обаче има въпрос от детето. Когато вече е засегната темата, е редно да му се обясни.

Общи условия

Активация на акаунт