Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 202
  • 799
  •   1
Отговори
# 375
Пуснах си декларациите в свободен текст разпечатани предварително. Приложих копие от НА, а за този, в който не съм вписана ми взеха електронно изкаран документ за семейно положение, който имах (НА е на името на ММ, но е придобит по време на брака), да си правят справки. Взех си входящи номера и ще чакам известие на имейла уж.

За граждани, които не са от ЕС се подава на друго гише декларацията, че оттегляш съгласието си за регистрация. Това е разликата.

П.П. Жената на гишето го помнеше моя мърльо с рускинята 😀 . Миналата седмица й изкарали експресно нова карта за пребиваване с новата й фамилия.

# 376
Моя наемател са го проверили на място, в апартамента, дали действително живее там, въпреки нотариално заверената от нас декларация.
Не знаех, че службите работят.

# 377
  • София
Да, работят и избирателно проверяват чужденците извън ЕС дали наистина са на адреса тук или са драснали по Европата.

# 378
За чужденците извън ЕС !!! Всяка година при подновяване на л.к за чужденец за временно пребиваване се изисква "Нотариално заверена декларация за адреса, на който е регистрирано лицето." Другия вариант е , без да е нотариално заверена декл. за адрес .  Собственика на имота с копие на  НА, се подписва на декл.за адрес на самото гише пред служителката на Миграта.

# 379
Получих  отговор как се отрегистрира чужденец . Предстои да се занимая с това и ще споделя дали всичко е минало бързо и лесно както звучи от писмото.
Скрит текст:
Много, много благодаря!

# 380
Едни нови мои наематели, на 3 месеца изведнъж съобщиха, че ще се изнасят. С 1 седмица предизвестие. И настояват да им върна депозита.
Казах им, че договорът е дългосрочен, предизвестието е 30 дена, имам други задачи в момента и времето ми трябва за друго, не да ходя по огледи. Не са българи и се правят, че не разбират.
Твърдят, че имало търсене и лесно съм щял да си намеря хора. Предложиха и те да търсят.
Вчера пуснах обява в групите, нещо няма интерес. А една седмица изтича бързо, още повече, че са празници.
Отделно имат към 100лв за ток и вода и още толкова неизлезли сметки.
Твърдят, че щели да почистят и всичко било в добро състояние.
Винаги ме притеснява да се разправяме за депозит преди да са се изнесли. За да не направят някоя мизерия.
Пак е по-добър вариант, отколкото изцяло да избягат, но и далеч не е най-приемливия.

В почти всички случаи като се изнасят така хора без предизвестие си прежалват сами депозита и не го търсят. Което горе долу компенсира за празни дни и прахосано време. А може да се наложи да потърся и брокери и да платя комисионна за нови наематели.
Обявих 1ст на 500Е. До сега беше 950лв (486Е)

# 381
  • Бургас
Те договор не са ли подписали?
Баш сега да намериш наематели... Пиши го загубен целия януари.
Въобще не бих връщала депозит.

# 382
Dany1,абсурдна цена за това предколедно време. Едва ли ще работят брокери сега, те ще са по родните места.Lose-lose ситуация за теб. Не им говори за депозита,фокусирай разговора върху търсенето на нови. Накрая на седмицата се опитай да се разбереш с тях ,че според договора при неспазено предизвестие ти дължат още 3 седмици наем + сметки. Вероятно ще надхвърли депозита. Бих се опитала да се срещнем по средата - да няма доплащане за сметки от тяхна страна. Има го риска обаче да си запазят ключа и да правят золуми.
Реално ти си си абсолютно в правото да задържиш наема,обаче не се знае ще можеш ли да го упражниш. Кофти ситуация.

# 383
За депозита никога нищо не им казвам преди предаването на ключовете. Оставям ги да вярват, че ще го получат. Именно за да не направят мизерия от злоба.
Като отида за ключовете, тогава казвам кво що.

Те за декември са платили. Изнасят се края на месеца.
Депозит един ще ти покрие януари. Целият месец.

Само за сметките не знам как ще се разберете.

# 384
Dany1,абсурдна цена за това предколедно време. Едва ли ще работят брокери сега, те ще са по родните места.Lose-lose ситуация за теб. Не им говори за депозита,фокусирай разговора върху търсенето на нови. Накрая на седмицата се опитай да се разбереш с тях ,че според договора при неспазено предизвестие ти дължат още 3 седмици наем + сметки. Вероятно ще надхвърли депозита. Бих се опитала да се срещнем по средата - да няма доплащане за сметки от тяхна страна. Има го риска обаче да си запазят ключа и да правят золуми.
Реално ти си си абсолютно в правото да задържиш наема,обаче не се знае ще можеш ли да го упражниш. Кофти ситуация.
Патрона се сменя след всеки наемател, пиши го консуматив.

Дани, обясни им че разбираш и съжаляваш че се налага да напуснат. След като се изнесат ще направиш оглед на състоянието на жилището. След като излязат сметките през януари, ще прецениш дали да върнеш депозит. Така и им  кажи. Не си длъжен да връщаш пари, ти си на загуба в момента.

Сега е наистина най магическото време в годината, хем има работни дни, хем никой не работи. Според мен не бързай "да прибереш" някой закъсал наемател , после да не стане същото.

# 385
  • Варна
Аз успях да отдам преди седмица, но с триста зора и след доста време празен имот и мижав интерес.
Нали имате договор? Ако не разбират, да ползват речник. В приложението на Гугъл има опция да насочиш камерата на телефона към текста и тя автоматично засича текста, разпознава на какъв език е и превежда. Депозит не бих върнала, щом апартамента е нает дългосрочно. Това да не е хотел…  Няма и какво да се обяснявам защо. И последна работа е на наемателя да мисли кога и как аз ще отдам на следващите. Дори и да намеря подходящи след 2 дена, това не е тяхна работа и не ги освобождава от техните права и задължения, под които са се разписали.

# 386
Залагам, че са украинци. Те имат такъв нахален нрав.

# 387
  • Варна
Впрочем на всеки оглед наблягам и устно на това - че държа на дългосрочна заетост и ако решат да напуснат по-рано, губят депозита. Отделно и предварително пращам договора без попълнени лични данни, да си го прочетат на спокойствие. Няма как да има “неразбрали”.

# 388
Залагам, че са украинци. Те имат такъв нахален нрав.
Молдовци, гагаузи (те се самоопределиха така).
При нанасянето също имаше известно нахалство, сякаш само от тях зависи да ги взема. Тогава си затворих очите, защото ме устройваше да се нанесат веднага. Но от друга страна винаги има по-голям риск с чужденци, особено новоприодящи.

Интересът е по-слаб, вижда се. В групите се търсят почти само двустайни.
Иначе, в имот.бг има много малко обяви, в т.ч. повтарящи се и фалшиви.

# 389
Дани, на мен ми се струва, че (почти) 1000 лв. за едностаен е много, особено в момента. Комбинацията от свито търсене и висока цена ще направят отдаването по-трудно.

Общи условия

Активация на акаунт