Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 212
  • 799
  •   1
Отговори
# 360
Преди години мой наемател, без да ме уведоми, сменил бравата /скъпа изглеждаше/, извадил си ключове 2 бр. и когато напускаше ми ги предаде, съответно си приспадна цената на бравата /дали беше толкова скъпа, без документ за вида и цената, дали е било правилно от моя гледна точка, не знам, беше първият ми наемател, но и наемът беше доста висок за времето си/. След това отидох до Интеса да извадя още един ключ, беше след 2 г. може би, но се оказа, че старите ключове са на негово име и само той може да извади дубликат. Дори и след представяне на НА, пак не ставаше. Когато синът ми се премести в този апартамент, пак пробвах за още 1 ключ. Казаха ми, той да извика майстор от фирмата, да пренастроят бравата /нещо подобно беше/ и да извади нови ключове. Каква е логиката аз като собственик да не мога, а той да може, така и не разбрах. Преди 3+ години, услугата за това упражнение струваше почти 200 лв. /пренастройване и 3 ключа/. Сега нямам представа колко е, на него не му се занимава и сега, независимо че сме вход до вход, понякога се налага, когато заминават да ми оставят един от техните за всеки случай. Май трябва пак да ходя до фирмата и да питам.

# 361
Jfjallen, как така без знанието е съгласието на наемодателя му е хрумнало на някого да сменя брави ! Това малко на самоуправство ми прилича. Че и за сметка на наемадателя...
Ние като сменяхме патрон, по наша молба, естествено, че ще е за наша сметка( наемател). Но това се случи със знанието, съгласието и в присъствие на наемодателите.

# 362
Да, така е относно самоуправството, още повече че апартаментът е в съседния вход, а на 500 м. има магазин на Интеса. Но, както казах, 1-ви наемател изобщо в живота ми, много неща не ми бяха ясни, изисквания, задължения, един прост стандартен договор, а беше и в далечната вече 2007 г. През годините, благодарение на темата тук научих много неща, много неща включих в темата за моя застраховка. Донякъде го разбирам наемателят, той имаше оръжия и по закон трябваше да има каса, прекара си СОТ и може би поради тези причини е решил да смени патрона. Първоначално беше с касов ключ, който можеше всеки път да се пренастройва / при нас се наложи поради кражба да го направим и видях как се прави, не че го разбрах и можех сама да се справя/. Постът ми е по-скоро за Интеса, първо трябва да се провери, а след това да се прави смяна. Но, през годините съм имала 10+ наемателя и никой не ми е искал да сменям патрон или те да го правят с може съгласие. Може би им вдъхвам доверие, хаха и да предполагат, че правя добър избор. Макар че в БГ, освен фейс контрол, почти нищо не можеш да провериш.

# 363
В жилищната сграда на старата квартира имаше серия от обири и брокера сам предложи да сменят патрона на апартамента/ наемодателя е в чужбина/.
В новата квартира когато чипа за вратата на входа се развали, от фирмата -домоуправител издадоха чип след като собственичката лично отиде там. Синът ми опита с договора за да не идва жената до града специално за това, но му бе отказано.
В общежитието масово си сменят бравите на стаите, които не са с карти.

# 364
  • Варна
Засега съм я карала на доверие. И като наемател, 10 години, и като наемодател 5. Никога не е имало проблем. Ако някой мой наемател се притеснява, нямам против да си смени патрона, даже предпочитам да е скъп и аз да го избера и платя. Да имам ключ е задължително.
Преди време бяхме дискутирали разни смарт брави с кодове. Може би бих ги пробвала. По разни air bnb-та съм ползвала и ми се струват удобни. За сигурност не знам, не разбирам.

# 365
Didi когато приятели на сина ми казаха, че сменяли патроните в общежитие, той се зачуди. В квартирата му освен таблет и лаптоп друго ценно не държи. Незнам колко някой ще се наеме да изнася хладилник и пералня.
Собственичката има ключ, той не се притеснява, дори й се обажда като отсъства продължително време.

# 366
  • Варна
По принцип е достатъчно ужасно да ти откраднат лаптопа, на който са ти всички лични файлове. Едни колеги от университета ги бяха обрали. Квартирата им беше на първия етаж. Освен лаптопите, бяха им задигнали маркови маратонки и билети за концерт на Слави… Веднага се преместиха.

# 367
Практика: Снимки от дубайски хотели ги пускат към обява в ... столичния жк "Младост"
.....................
"Гостът даде пример за нелоялни практики, когато агенции качват в интернет огромен брой обяви за имоти. Уж тези оферти са проверени, но в 99% от случаите те не са актуални – вече са продадени или отдадени под наем. Друга лоша практика: брокери влизат в сайтове за интериорен дизайн, архитектура и дори уебстраници на хотели в Дубай, свалят снимки (или визуализации) и ги пускат към обява в ... столичния жк „Младост“, обясни Николай Господинов.

И добави – проблемът е, че купувачът е необразован и преди да излезе на пазара той трябва да разговаря с брокер, адвокат или юрист по вещно право.

На въпрос дали в България трябва да се приеме специален закон за посредническите услуги при сделки с имоти, събеседникът отговори: „Ние имаме проблем само с Етичния кодекс на бранша. Всички декларират, че го спазват, но повечето не са го чели най-вероятно. За да се гарантира спазването на Етичния кодекс, трябва да ни ударят по джоба. Например, да гарантирам за качеството на услугата с висока професионална отговорност или някакъв вид банкова гаранция.“

„Този Етичен кодекс може да е за всички. Всички задължително трябва да са членове на едно сдружение и мачът е приключил. Има правила, оттам по-добрият печели. А сега по-добрият е невидим, защото в целия облак от обяви отиваш при най-големия измамник, заключи Николай Господинов.“

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/703884-praktika-snimki-ot-dubay … hniya-zhk-mladost

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 14:00 от Moderator3

# 368
Получих  отговор как се отрегистрира чужденец . Предстои да се занимая с това и ще споделя дали всичко е минало бързо и лесно както звучи от писмото.
Скрит текст:

# 369
  • София
Благодаря. Изрично пише “гражданин на ЕС”. Явно за граждани извън ЕС процедурата ще да е различна.

# 370
Аз не мога да разбера - първо подписвам Декларация по чл. 20 /ако не греша/, че им предоставяме /какво - адрес, адресна регистрация в Общината?/. След това, ако чужденец иска регистрация за постоянен адрес  и аз като наемодател се съглася, това го правим в Общината. С новия закон или допълнение към него разбрах, че може да се отрегистрира в Общината и те му дават някакъв служебен адрес. Трябва ли да подаваме документ и към Миграция? Руснаците ми имаха от мен Декларацията за Миграция + постоянен адрес в Общината, там ще отида и ще го направя, но след това трябва ли да пиша и до Миграция? "Злополучният" ми италианец има само Декларацията към Миграция, трябва ли да подавам към тях искане? Как не можаха да направят нещо ясно и разбираемо - ситуация А - това, ситуация Б - друго. Имам информация от вече бившия съпруг на рускинята, че тя си е извадила нова лична карта на моя адрес, как след като са изминали 5 г., без мое присъствие и съгласие, и удостоверяване е станало това, не знам. Понякога имам чувството, че сме като "разграден дом" по отношение на чужденците или администрацията ни е некомпетентна, или просто това е нивото на компетентност.

Ще бъда много благодарна, ако споделите повече информация когато има развитие по вашия казус.

Сега прочетох  поста след вашия, че се отнася за граждани на ЕС, така че в моя случай само италианският въпрос е актуален. Но след повече информация ще се позаинтересувам на място и за руския ми случай.

# 371
Благодаря. Изрично пише “гражданин на ЕС”. Явно за граждани извън ЕС процедурата ще да е различна.
Аз питах за гражданин на ЕС и те са цитирали текста от моето писмо. За рускинята ми, която се омъжи за гражданин на ЕС процедурата е същата. Тя няма други документи освен руските.
Ако става въпрос за бежанци и т.н. там вече не знам, но за хора с договори за работа от ЕС и студенти се процедира така по устни приказки. Аз, за да не се разкатавам излишно им писах за конкретния случай, за да не разводнявам и да имам конкретен отговор.

jfjallen, отнася се и за руските граждани. Аз рускиня също ще отписвам от адреса!
Никога не съм ги регистрирала в общината, а само в Дирекция миграция.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 07:19 от drago_2008

# 372
Аз си мисля (мои разсъждения само, разбира се), че за граждани от трети страни (извън ЕС) като руснаци/украинци и т.н., режимът би трябвало да е дори по-затегнат. Особено за руснаците, по политически причини, писмо до Дирекция "Миграция" от наемодателя, че лицето (бившият наемодател) вече не пребивава на съответния адрес, би могло да им донесе големи проблеми. Ако не се регистрират на актуалния си адрес (друг), това би трябвало да означава, че не спазват условията за разрешение за пребиваване. А много от тях, особено семейните, имат дългосрочни намерения - след определения срок по закон (5 години май), могат да кандидатстват за гражданство, май. И биха искали да са изрядни документално, към институциите. Разрешителното за престой им дава право за Шенгенска виза, т.е. могат да се придвижват в  Шенген. А това е голям бонус.

Ето, сега ми хрумва идеята, че може да се впише в договора с такива чужденци,  че наемателят се задължава да се регистрира на новия си адрес (след прекратяване на договора) в срок от (примерно) 14 дни след напускане, в противен случай наемодателят уведомява официално Дирекция "Миграция", че лицето не пребивава на адреса. Това е по-скоро като заплаха за потенциални неприятности с властите, стимул, да се регистрират на новия адрес и да докажат това на (вече бившия) наемодател, за да не пише до МВР.

# 373
  • Бургас
jfjallen, рускинята не може да си извади лична карта, а разрешение за постоянно или временно пребиваване. Пак е пластика, изглежда като лична карта, но не е.
Твоето присъствие не е необходимо, след като ти веднъж си дала разрешение, а след това не си го оттеглила. 
За оттегляне пред "Миграция" можеш да следваш процедурата на drago. Отиваш на място, попълваш декларация или пишеш писмо.
На общината също пишеш да я отрегистрират, има си законова процедура.
Учудвам се, че е регистрирана в общината. Тя с временно или постоянно пребиваване е?

mandarinka, чужденците извън ЕС първо трябва да получат виза Д, която им дава право на неограничено влизане в страната в срок от 6 м.или 1 г. Когато я получат, ако имат основание, кандидатстват за временно пребиваване. То се подновява всяка година. При пет години временно, имат право да кандидатстват за постоянно. Не е за гражданство.
С гражданството стана доста трудно, особено с това по натурализация, а не по произход.

Но влизането на България в Шенген донесе най-голяма радост именно на рускоговорящите. Те могат да ходят в целия ЕС без нищо друго. До този момент им искаха визи. Затова и толкова се драпа в момента за легален престой в България, в Бургас пред "Миграция" какви опашки се вият, не е истина.

# 374
Тинтина, нямам представа какви са видовете визи и разрешения. На "моята" рускиня мъжът е с работна виза, а тя и детето са семейството му, заедно с него.

Общи условия

Активация на акаунт