Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 232
  • 799
  •   1
Отговори
# 345
Не е същото търсенето като при вас...да.
Предлагането обаче..също Wink
Няма предлагане.
И нещата се уеднаквяват....със София. Някак си...

# 346
  • Варна
В какъв смисъл се уеднаквяват?

То е ясно, че винаги ще има някой заблуден като съученикът ти. Има такива наемодатели, които къде от незнание, къде от незаинтересованост, къде от страх, държат ниски наеми и така с години наред, само че това не е бизнес, а чиста проба спонсориране на непознати. Все едно да продаваш хляб на по левче, понеже така си започнал преди 10 години, когато си отворил пекарната, и да те е страх да вдигнеш цената, за да не ти избягат клиентите. Нищо че във всички останали пекарни хлябът е 2,50.

И аз знам за такива наемодатели. Една позната миналата година ми сподели, че живеят със сестра ѝ в двустаен до стадион Черно Море за 350 лева! Така са наели квартирата като първокурснички през 2009-та! И така до днес. Хазяите са много възрастни. В момента само сестра ѝ е там, на същия наем, а тя се изнесе с приятеля си в сходен апартамент в съседния квартал за 900 лв. 
И какво от това? Такива крайни примери не представляват пазара, а са си точно крайности.

# 347
Решил е, спонсорира .
Има ли го. Има го ...
По повод поста го написах, че нямало такива..щом не сме ги били виждали Sunglasses

Има всякакви случаи. Всякакви.

Уеднаквяване ...предлагането тук също е малко. Както и търсенето. В този смисъл..умален мащаб на София един вид...

# 348
  • Варна
Не съм много съгласна. Колкото по-малък е изборът, толкова повече компромиси се правят. От двете страни. Ти в кой град беше?

# 349
Моят съученик...дълги години са му тези наематели.
не ме разбра ми се струва - ако на наемателите по някакава различна причина от финансова им се наложи да се изнесат - какъвто и наема да е, ще се преместят.
т.е няма гаранции

Нормално е човек да държи подпазарен наем, ако хората са читави.  ..... И аз държа софийското студио на такъв.
Хубаво е да се вдига до пазарни нива в момента, в който напускат, особено на  силни пазари. После вече - както дойде.
именно
да се ДЪРЖИ някакъв подпазарен наем на вече дългосрочни наематели е едно
да се отдава на много подпазарен ( Диди ме изуми със споделената цифра ) е друго

# 350
Не знам какво целят, но вече много зачестяват фалшивите обяви.
Писах на няколко, защото двама мои близки търсят нещо от типа на стая и кухня.
Гледам чудесно направени апартаменти с поръчкови мебели заради пространството с прекрасни снимки за 700 лв.  в Борово.
Писах им.
Оставих тел.за връзка.
Писаха, че ще ми се обадят. Естествено, никой не ми се обади.
Предполагам, създава се такова движение от хора, живеещи под наем, с доста свободно време и технически умения на компа, които опитват, да променят вижданията за наемната цена.
Друг мотив не откривам. Интересно е, какво мислите.
Аз четвърти месец реанимирам голямо жилище след наемателка.
Един ден ми отне само отлепяето на лепенки с черепи от стъклата на луксозната дограма. Без миенето, за него - други дни.
За пране на килими и дърводелец за поправките - хилядарка.
Пералня Miele кисна с какво ли не, че със сива кал по гумените уплътнения я заварих.
Не вярвам, че в хубав квартал Бъкстон, Борово, Иван Вазов и пр.и пр.двустаен с нови мебели и техника е за 700 лева наем.

# 351
Гледам по фейсбук групите.
Търся1ст 850. Търся 1ст 1000. Търся 2ст до 1400. И доста се заседяват обявите.

Щом хората търсят и не намират на тия цени, значи тия, с под пазарните са изключението, а не масата. Иначе щяха да им се обадят на тия хора, че да не търсят с месеци квартира.

Пазарно е това, на което ежедневно се сключват сделки.
Ако днес 10 апартамента са се отдали за 1300, един за 800 и един за 1800, то средното е 1300.
А ако някой си седи на наем от 15 години, без да е обявен на пазара, то това изобщо не участва в пазара. Все едно аз да си имам домашни ябълки и да ги давам на комшията по 10ст килото.
На пазара няма от моите ябълки. Там ябълките са по 3 лева.

Аз съм писал преди какво мисля за фалшивите обяви.
Набират бази данни. Телефонът някъде се записва, имената.
И после може и измамници да ти звънят. А може и брокери.
Затова, само с предплатена карта на тия фалшиви обяви.

# 352
Това са други фалшиви обяви.
Те оказват въздействие или поне целят, да окажат въздействие върху нагласите на хората, върху представите.

# 353
Или опити за манипулация на пазара. Един вид, за пазарене с наемодателя, като има кандидат-наемател - виж какви нагласени апартаменти има, че и по-евтини от теб. Дай сега да се разберем за по-нисък наем.
Чиста мисловна спекулация, нищо повече.

# 354
  • Варна.
И аз да се изкажа - квартирата на студентките в Сф е на подпазарен наем. Хазайката живее в чужбина. Жилището е било заключено няколко години и следствие на това е тръгнал много мухъл по две външни стени на спалня и кухня (следите от почистването му ги забелязах след нанасянето). Обзавеждането е изцяло соц, кухнята е ремонтирана и с добри уреди. Ясно, че дава апартамента за да получава доход, но и за да да се живее в него. 

Втора история - мой познат на около 60 г., който движи два бизнеса, има три апартамента, които отдава също на подпазарен наем. Казва, че иска дългосрочни наематели и не му се занимава с ремонти. Държи си апартаментите заради стойността им, това за момента му стигало.

# 355
  • София
Фалшивите обяви не са само за наемите.

Видях някои от моите имоти качени за продажба с два пъти и половина по-ниска цена.
Залято е в имот.бг, олх и прочее. В имот.бг се трият почти веднага, после пак изцъфтяват.

Да не казвам какво предизвика това в разни мои познати и роднини, които са изпуснали влака да купят навреме и чакат да станат по две за левче, да се спука балона и какво ли още не.

Подпалиха ми телефона, вайбъра, както и всички останали месинджъри, решили били вече да купуват, една радост, едно чудо, после ми пускат десетина обяви от сорта на Гео Милев тухла, 65 м2 класически двустаен за 100к евро, Аксаков двустаен 62 м2 100 к евро и все в този дух.

Базите данни се продават, собственици, имоти, всичко. Реални снимки и имоти и собственици.
Само че са с давност преди десет години, после се пускат на младшите бкореки да звънят, за да актуализират.

# 356
Един въпрос, който ме мъчи от скоро насочен е към наемодателите. Като отдадете апартамент под наем давате ключове за входни врати /сграда и апартамент/ и/или код за достъп. Когато дадените наематели напуснат каква е гаранция, че не са си направили дубликати на ключовете и няма да злоупотребят с тях след време?

# 357
Един въпрос, който ме мъчи от скоро насочен е към наемодателите. Като отдадете апартамент под наем давате ключове за входни врати /сграда и апартамент/ и/или код за достъп. Когато дадените наематели напуснат каква е гаранция, че не са си направили дубликати на ключовете и няма да злоупотребят с тях след време?
Нашите патрони имат карти, с които се вадят ключовете. Не знам ако става вадене без тях, значи напразно сме ги плащали толкова скъпи... Според дамата от Intesa не можело, но не съм пробвала.

# 358
С наемодателите на апартамента на дъщеря ми имахме уговорка: при нанасянето, в тяхно присъствие се сменя патрона. Дадохме им ключ от новия патрон естествено,  така е редно. Но сме спокойни, че само ние и те имат ключ за апаргамента.

# 359
  • София
Нямаш гаранция. Имаш някакво ниво на сигурност доколкото повечето хора не извършват кражби по жилища. Особено пък когато вратата е отключена нормално и е ясно кои хора на теория имат ключове. Евентуално разследване първо към тях би се насочило.
Можеш да смениш патрон или ако имаш няколко оборотни, да ги редуваш.

Общи условия

Активация на акаунт