Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 134
  • 731
  •   6
Отговори
# 720
В щатите също са лицензирани брокерите. При наем, комисонна плаща наемодателя.

# 721
То хубаво цитираме норми в други държави, които ни харесват, но има и такива, които не биха ни устроили.
Като учех френски във Френския културен институт, една от преподавателките обясни, че ако наемеш жилище, което е хубаво, но е с по-висок наем, наемаш, а след това отиваш в общината с 2-3 свидетеля (живущи наблизо в аналогични жилища, но с по-нисък наем) и искаш да ти намалят наема до по-ниските наоколо (за аналогично жилище). И го правят - от общината. Е, ние като наемодатели искаме ли и тук да е така?

Не е проблем да се обединят брокерите в някаква организация и да има изисквания за упражняване на дейността. Проблемът е ако тези изисквания са прекалено строги, така че да останат само най-големите агенции. Малко и големи агенции означава, че те ще се договорят (това се случва още от възникването на капитализЪма) да държат високи цени. И да не може малки "риби" да им мътят водата с по-ниски цени. Примерно, аналогично, да залегне като изискване в закона, че магазин за хранителни стоки трябва задължително да е минимум 500 кв.м. Това ще означава да останат само големите национални и местни вериги. Какво означава това за гражданите - кофти неща, разбира се.

Между другото, вчера отново видях нов офис на голяма агенция ("любимата" и най-обсъжданата в имотните теми)  - на ъгъла на Раковска и Васил Левски. Огромен партерен офис. Имат и на други места на партери в центъра. Както и няколко други от големите, най-старите агенции. И си спомних, че в един от вариантите на проект на закон за брокерите на недвижимите имоти, асоциацията на големите (и старите) агенции бяха сложили точно такова изискване - офисите на агенциите да бъдат само на партер, уж да било достъпно за клиентите с трудно придвижване. И какво означава това за малките агенции, ако приемат такова изискване - загиват. И тогава щеш не щеш - отиваш само при някоя от големите, с изисквания, каквито те поискат - само ексклузивни договори, да представляват и двете страни - двойни комисионни, с комисионни, каквито те кажат и каквито са се договорили. Доколкото познавам  (доста добре) какво и как се случва в България - те си действат с лобисти в един момент да приемат такова изискване и ще са готови да завладеят пазара на брокери и да си го поделят.

# 722
В споменаваните "развити" държави, (Канада, по-конкретно), даването под наем е полу-социална услуга. Има социалистически тип ограничения, не се вдига наемът над едни 2-3%, дори и при инфлация, а дори и за тия 2% наемателят може да откаже вдигането писмено и наемодателят няма какво да направи. Аз лично съм го правил това, с години.
Ако аз, като наемател преотдам апартамента на други хора, наемодателят няма право да откаже, също и няма право да променя цената. Остава си същата. Затова и има аномалии, примерно при цени 1500$ апартамент в супер центъра, заради наематели, които са живяли 10-15г, наемът му е 650$. Единствената вратичка е, ако направиш ремонт, тогава имаш право да определиш нова цена.

Заради това натискане на цените масовите апартаменти, които се дават под наем са необзаведени, 100 годишни и с ремонти само най-необходимото и неотложното.
Там, обаче, мащабите са други, луксове като "гледка" и "локация" са изключително редки. Пере се в общи перални и тн.

А отскоро (в Канада) има и още по-големи рестрикции, имот, който е даван под наем някога при продажба се дължат допълнителни данъци (така и не разбрах колко, но сравними с всичките наеми получени през годините)

# 723
  • Бургас
В Испания също е така. Задължавали ги с многогодишни договори - мисля 5 г. беше, нямаш право да променяш цената. Имам позната, която дава там и се оплакваше. Даде пример точно с тристаен, който бил на цената на студио, което отдала наскоро.

То поради тази причина вероятно много хора са решили да ги отдават краткосрочно, или да сключват кратки договори.

# 724
  • София/Търново
450 за София. Но, изключително се радвам, че има и по-ниски!

# 725
  • Бургас
Наемателката на старото софийско студио ме информира, че напуска, при това до края на месеца, т.е. не е спазено едномесечното предизвестие.
Беше го наела през март 2022 г., значи около 4 години. Като причина посочи, че имала нужда от по-голямо пространство. Каза, че ще делят жилище със съквартиранти, т.е. предполагам, че ще плаща по-малък наем, отколкото сама в момента.
Тъкмо се чудех какво да правя с наема, че беше една идея подпазарен.
Надявам се, че ще мога да индексирам с едни 20-30%.

# 726
Трудно ще отиде на по-малко от 600 лв,Tintina. Ти пък ще го отдадеш лесно на повече. Печалба за теб.

# 727
  • Бургас
А, може и да отиде, но трудно. Може пък и да се събира с някого да живее като двойка. Скорострелно се изнася, факт, но аз наистина ще го отдам на по-висока цена. Пуснах един сърч за едностайни в района - излезе само един за 450 евро. А двустайните вече са на 700-800 евро.

# 728
Аз да докладвам по казуса с отписване на адрес предоставен на наемател от Дирекция Миграция. Почти 1 месец им отне да ми отговорят, но имаше доста почвни дни. Чакам още 3 отговора.

# 729
  • София
Отчитам се за тристайния, СС, в центъра, на Ботев.
Даден е на двама чужденци, работещи в Телус Тауър, цената не е променена.

# 730
Драго, браво и честито!
Много ценна информация за всички притесняващи се да отдават на чужденци!
Явно нещата почват да се случват както трябва и у нас.

Рая, колко е наемът, да не ровя назад?

# 731
  • Бургас
Ето, работят органите.
Тази статия четох вчера: https://news.bg/society/rast-na-naemite-u-nas-v-sofiya-s-20-a-v- … zhdu-10-i-15.html

Във връзка с въпроса на Диди за процентното увеличение на наемите.

Общи условия

Активация на акаунт