Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 3 514
  • 93
  •   6
Отговори
# 90
Другото което ме спира в момента е 10% плосък данък - за да го избегнем , трябва да продадем апартамента след 18.01.27 година , защото той е придобит 18.01.24 г след акт 14.
3те години се считат от акт 16,казахте преди 2 месеца,т.е. грубо до 09.2028 са ви трите години.
3 години от придобиването му. От УВЕ да се броят 3те години не беше прието, заедно с другите предложения, които обсъждахме преди месеци в темата.

За справка сайта на nra:

Изключения. Не се облагат (чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ) доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

# 91
  • Пловдив
Бих избрала ипотека за покупка в Пловдив и запазване на жилището. Това е столицата ни все пак, щом другите споделят и плюсовете на локацията, пък съвсем. С наема ще покривате най-вероятно голяма част от ипотеката.
Относно ремонта, роднините всичко ли правят? Те ще работят също за някакви пари, защото си е работа за поне 1,5 месеца с нормална почивка.

И ние клоним към този вариант.
Родата ще се справи с банята , поставянето на паркет , плочки , боядисване , /двама са/ .
Синът , 21 годишен студент в Пловдив , също има огромно желание за помощ.

# 92
  • Бургас
Happy, от придобиването е, не от акт 16, питала съм изрично НАП.

Около 25 000 лв. излезе ремонтът на моето студио 40 кв.м, като само трудът беше 15 000 лв. Останалото са материали, уреди и мебели. Стана малък двустаен, т.е. помещенията пак са холокухня, една баня с WC, спалня.

10 000 евро е напълно реалистичен бюджет със собствен труд.

# 93
Възможно е да не се заядат за датата на придобиване,аз преди около 3 години се интересувах за жилище,купено и придобито на право на строеж и там бяха категорични,че се гледа датата на разрешението за ползване,понеже при придобиването няма жилище,а само право. В случая на жената жилището е купено на акт 14,когато вече недвижим имот има (пак зависи дали акт обр.14 или завършена груба конструкция), така че се съгласявам с вас за конкретния случай.

Общи условия

Активация на акаунт