Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 910
  • 760
  •   5
Отговори
# 90
Другото което ме спира в момента е 10% плосък данък - за да го избегнем , трябва да продадем апартамента след 18.01.27 година , защото той е придобит 18.01.24 г след акт 14.
3те години се считат от акт 16,казахте преди 2 месеца,т.е. грубо до 09.2028 са ви трите години.
3 години от придобиването му. От УВЕ да се броят 3те години не беше прието, заедно с другите предложения, които обсъждахме преди месеци в темата.

За справка сайта на nra:

Изключения. Не се облагат (чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ) доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

# 91
  • Пловдив
Бих избрала ипотека за покупка в Пловдив и запазване на жилището. Това е столицата ни все пак, щом другите споделят и плюсовете на локацията, пък съвсем. С наема ще покривате най-вероятно голяма част от ипотеката.
Относно ремонта, роднините всичко ли правят? Те ще работят също за някакви пари, защото си е работа за поне 1,5 месеца с нормална почивка.

И ние клоним към този вариант.
Родата ще се справи с банята , поставянето на паркет , плочки , боядисване , /двама са/ .
Синът , 21 годишен студент в Пловдив , също има огромно желание за помощ.

# 92
  • Бургас
Happy, от придобиването е, не от акт 16, питала съм изрично НАП.

Около 25 000 лв. излезе ремонтът на моето студио 40 кв.м, като само трудът беше 15 000 лв. Останалото са материали, уреди и мебели. Стана малък двустаен, т.е. помещенията пак са холокухня, една баня с WC, спалня.

10 000 евро е напълно реалистичен бюджет със собствен труд.

# 93
Възможно е да не се заядат за датата на придобиване,аз преди около 3 години се интересувах за жилище,купено и придобито на право на строеж и там бяха категорични,че се гледа датата на разрешението за ползване,понеже при придобиването няма жилище,а само право. В случая на жената жилището е купено на акт 14,когато вече недвижим имот има (пак зависи дали акт обр.14 или завършена груба конструкция), така че се съгласявам с вас за конкретния случай.

# 94
Правото на строеж се приключва с издаването на акт 14. От него започват да текат 3 г., защото вече има материализиране на това закупено право - имот. Тогава може да бъде издаден и нотариален акт за недвижим имот, който да замени НА за покупка на право на строеж. Това разбира се е подробност и въобще не е задължително да се предприема.
Ако някой е казал нещо различно относно датата, от която почва броенето, то той е бил крайно некомпетентен. Ако попаднем в хипотезата и това броене във вашия случай стартира от УВЕ, то по този начин вие изпадате в неравнопоставено положение с хората придобили имот след получаване на акт 14. Вие чакате 6 г. за продажба, а те - 3г ?!

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 15:23 от drago_2008

# 95
Как ще продавате готов актуван имот в София, само защото синчето е решил да учи в Пловдив.
Ако догодина реши да учи в Свищов пак ли гимнастики с хиляди евро разходи...
Не знам, аз бих довършила апартамнета прилично и под наем. Имате близки в София, разбирам че могат да помогнат за ремонт, ще могат и за друго.

# 96
Правото на строеж се приключва с издаването на акт 14. От него започват да текат 3 г., защото вече има материализиране на това закупено право - имот. Тогава може да бъде издаден и нотариален акт за недвижим имот....

Всички имоти, които съм купувал на зелено са били на предварителен договор. Всеки път инвеститора е искал нотариална сделка да се мине след акт 16, и никога не съм чувал за сделка при акт 14.
Знам за варианти, където строителя прави ранни продажби през нотариус, но там целта е избягване на разходи и не е често практикувано.
Отделно три години е срок за първо жилище, второ ако продаваш годините са повече.

# 97
Ники,сделките с ипотека при нашия строител бяха на акт 14. Тогава се плаща 100% от жилището,ако си с ипотека и се прехвърля,защото банката не е съгласна да финансира без прехвърляне. Разгледай си акт 15, при нашите вече има 20-30 собственици по това време.
Но сме в темата за наеми.

# 98
  • София
Правото на строеж се приключва с издаването на акт 14. От него започват да текат 3 г., защото вече има материализиране на това закупено право - имот. Тогава може да бъде издаден и нотариален акт за недвижим имот....

Всички имоти, които съм купувал на зелено са били на предварителен договор. Всеки път инвеститора е искал нотариална сделка да се мине след акт 16, и никога не съм чувал за сделка при акт 14.
Знам за варианти, където строителя прави ранни продажби през нотариус, но там целта е избягване на разходи и не е често практикувано.
Отделно три години е срок за първо жилище, второ ако продаваш годините са повече.
Това, изобщо не е вярно.
Това, че на вас не са ви известни тези практики, не значи, че не се прави или не е популярно.

# 99
  • Варна
По въпроса с довършителните дейности - 30000 лв ни е струвало в продължение на последните 2 години да ремонтираме и обзаведем маломерен тристаен, сега си погледнах табличката. От тези пари само банята е с тотал 13000. Майстор вкъщи влезе единствено за банята. Всичко останало - с много личен труд. Някои неща сме гледали да са възможно най-евтини. Други - среден клас, но все дебнати и купувани на стабилни промоции.

п.п. Това са сметки без климатик, тъй като си имаше хубав от преди, но съм смятала буквално всеки похарчен лев - всяко болтче, всяко хартиено тиксо, всеки найлон... Не знам колко от вас са смятали чак толкова детайлно и имат ли представа какви огромни суми се излизат за такива нищожни на пръв поглед разходи. И после кво стана с парите, как може да е толкова скъпо...

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 23:34 от Didi168

# 100
Лятото правих ремонт на апартамент с една спалня- 50кв.м.в Пловдив. Ремонтът включваше: смяна на всички врати- 5бр., поставяне климатик, пускане на нови контакти, малко шпакловки, боядисване, ремонт дограма, нови бойлери, нова санитария, нова кухня, обзавеждане на всички стаи. Плочки, ламинат и дограма не сме сменяли. Изцяло личен труд на нашето семейство. Закупените материали и обзавеждане нисък и среден клас. Водех си сметка на всички разходи около 20000лв.

# 101
От моето НС си спомням, че инвеститорите трябва да почват да плащат данък сгради от А14. И затова прехвърлиха нотариално жилищата след А14.

# 102
От моето НС си спомням, че инвеститорите трябва да почват да плащат данък сгради от А14. И затова прехвърлиха нотариално жилищата след А14.
На Акт 14 се декларира сградата в данъчната служба и след 2 години ако не е издадена сградата с разрешение за ползване/ удостоверение за въвеждане в експлоатация започва да се начислява данък сгради (а в Пловдив и такса битови отпадъци, което е в разрез със закона, но тях не ги интересува).

# 103
  • Бургас
... но съм смятала буквално всеки похарчен лев - всяко болтче, всяко хартиено тиксо, всеки найлон... Не знам колко от вас са смятали чак толкова детайлно и имат ли представа какви огромни суми се излизат за такива нищожни на пръв поглед разходи...

Аз Stuck Out Tongue Winking Eye

# 104
Присъединявам се към мненията жилището в София да бъде запазено, ремонтирано и пуснато под наем, а за Пловдив да се тегли ипотечен кредит.

Общи условия

Активация на акаунт