Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 908
  • 799
  •   1
Отговори
# 105
Правото на строеж се приключва с издаването на акт 14. От него започват да текат 3 г., защото вече има материализиране на това закупено право - имот. Тогава може да бъде издаден и нотариален акт за недвижим имот....

Всички имоти, които съм купувал на зелено са били на предварителен договор. Всеки път инвеститора е искал нотариална сделка да се мине след акт 16, и никога не съм чувал за сделка при акт 14.
Знам за варианти, където строителя прави ранни продажби през нотариус, но там целта е избягване на разходи и не е често практикувано.
Отделно три години е срок за първо жилище, второ ако продаваш годините са повече.
Има цитат от nra, който съм приложила. Ясно се разбира.
За другото Azzy е отговорила. Мога да допълня само, че липсата на знания по темата са причина за изключително много на брой сделки с развалени предварителни договори и препродажба на имоти, за които са плетени голям процент от стойността или дори 100% още на чертеж.

По темата с ремонта: роднините, които ще ремонтират ще трябва да спрат работа, за да довършат апартамента, т.е. доходът, който генерират се прибавя към стойността на ремонта. Но в брой бих заложила сумата, която посочих. Както Didi спомена, след приключване на едрите СМР изтичат доста средства за  "дребните" неща.

Аз до скоро се чудех, как може една баня да излезе 10000 лева за труд и материали и дори нагоре, а да не е нищо особено. Еми стигнах и аз до там, с отстъпките, които ползваме, да  чукнем 5500 лв за материали на банята за апартамента под наем в Павлово. В случая санитарията и смесителите са колкото за грубо 2 бани, но всичко е средна хубост, нищо луксозно. Предвиждах разход с 20% надолу.

# 106
.. и аз. Таблици за всичко. и найлон имам там, и макетно ножче, и всичко..

# 107
И аз съм от тези с таблиците 🙂

А непознаването на данъчните закони го виждам всеки ден.

# 108
  • София
По въпроса с довършителните дейности - 30000 лв ни е струвало в продължение на последните 2 години да ремонтираме и обзаведем маломерен тристаен, сега си погледнах табличката. От тези пари само банята е с тотал 13000. Майстор вкъщи влезе единствено за банята. Всичко останало - с много личен труд. Някои неща сме гледали да са възможно най-евтини. Други - среден клас, но все дебнати и купувани на стабилни промоции.

п.п. Това са сметки без климатик, тъй като си имаше хубав от преди, но съм смятала буквално всеки похарчен лев - всяко болтче, всяко хартиено тиксо, всеки найлон... Не знам колко от вас са смятали чак толкова детайлно и имат ли представа какви огромни суми се излизат за такива нищожни на пръв поглед разходи. И после кво стана с парите, как може да е толкова скъпо...
Аз.

И собственикът на ИКЕА, примерно.
Разказват го като виц- тук се изработват някакви дървении за ИКЕА, при преговорите с нашенците по повод себестойността, той направил забележка за стойнотта на едно болтче ли беше, пиронче ли, с разлика четвърт стотинка.

Такова мислене е като сложната лихва в дългосрочен план. И не касае само болтчетата и тиксото по време на ремонтите, касае целия бюджет и модус вивенди.

С това Маргарет Татчър, един от най-великите политици на всички времена става премиер.
С твърдението, че всяка жена, която може да управлява домакинството си, може да управлява държавата.

# 109
И аз съм от тези, които водят статистика за всеки разход. За последния, който довърших НС от ШиЗ, 3 стаен и не е маломерен в никакъв случай с 2 бани и мокро, без преустройства и грандиозни промени тотал 35 000 лв (без моя труд и време - те не са калкулирани) и с много дебнене на промоции по сайтове и магазини. За 2 стаен НС от ШиЗ, който предстои да се актува снощи си направих план на разходите по размерите които имам - тотал по сегашни цени 25 000 лв в най-добрия случай - това отново без моето време и усилия по същата система всичко на промоция.
За роднините, които ще правят ремонт бих предвидила заплащане - нищо не е безвъзмездно и те храна трябва да ядат по време на ремонта, да пътуват и други разходи ще имат, така че пак са разходи, 10 000 евро няма да стигнат дори по сегашни цени с всичко включено - радиатори, врати, настилки, стени, осветление, обзавеждане.

# 110
И аз не бих очаквала някой извън тесния семеен кръг да работи безплатно.
Добре е да се предвиди.

Маргарет Тачър е жената вдъхновила ме за почти всичко Heart
Включително и за ризите с джуфка

# 111
Несвързано с темата - правите ли си толкова подробни таблици за семейния бюджет?

# 112
Да ви питам, не знам дали е повдиган този въпрос в предни теми, но как ще превалутирате наемите в евро- точно до цент или ще закръглите нагоре/надолу за да се получи кръгла сума? Примерно ако се получава 403.92 ще го оставите така, или ще го закръглите на примерно 400 или 405 или 410?

# 113
При мен няма нищо да се промени, защото цените в договорите съм ги сложила в евро и клиента има възможността да плаща в евро или левовата равностойност по фиксинга на БНБ.

Редно е левовете да се обърнат в евро и дори да излиза 403.92 евро бих го оставила така.
Няма драма - къде е казано, че трябва да са само кръгли цифри - 400, 405, 410 и т.н.

# 114
  • в пералнята
Несвързано с темата - правите ли си толкова подробни таблици за семейния бюджет?
Да, аз имам цяла система за това. Разходи, които са всеки месец, разходи, които са няколко пъти в годината, разходи, един път годишно, за които отделям всеки месец провизии.
Знам точно какво пазарувам, колко средства отиват за ядене например, и колко за сладки неща и снаксове.
Ние си водим много точно счетоводство вкъщи и се стараем да оптимираме, за да има средства за важните за нас неща.

# 115
  • Бургас
Merryn
Скрит текст:
Преди 16 години, когато си загубих работата и останах с кредит, лизинг и дете, което гледах сама, и не много големи спестявания, започнах да водя записки за всеки разход и всеки приход. Още в първите месеци разбрах как да подобря приходната част и къде изтичат излишни суми. Имам много добри правила за пестене, за ограничаване на излишните покупки, лихви, банкови такси. Мисля, че тази ситуация ми беше нещо като пробуждане и къде да насоча умения и инвестиционна енергия.
Правих го около 4-5 години. Вече не е необходимо, финансовата дисциплина я имам и записвам само разходи по ремонти.

Скрит текст:

# 116
  • Варна
Чак толкова стриктно - не. Семейните разходи не са бизнес. И аз като Тинтина в трудни моменти съм го правила супер подробно с разчет до стотинка, и имаше голям ефект. Сега мога да си позволя известно отпускане и потъване на малко пари в незнайни дреболии. За ремонтите вкъщи го правих от чисто любопитство, за да разбера самата аз какво се получава действително. За апартаментите, които отдаваме, обаче, се преценява всяка похарчена стотинка колко и дали изобщо ще донесе допълнителни стотинки наем.

# 117
Писал съм и преди.
При мен наемите се плащат винаги с входни такси, ток и вода. И почти никога не са кръгло число. И да закръгля наема, ако токът е 32.33Е, то пак ще има стотинки накрая. Които после накрая закръглям.

За личните, грам не ги следя. Не знам дали съм изхарчил 500 или 2500. Но паразитни разходи като таксита и подобни избягвам.
Хоби ми е да колекционирам инструменти. Което поглъща бая пари. Това към бизнеса ли да го причислявам, към личните ли. Просто не ги смятам и готово. Телефон, интеренет, гориво, автомобил, смарт устройства, лаптоп, това са все задължителни неща за бизнеса. Те също поглъщат голяма част от бюджета. Паркомясто за колата, офис за документи и работа (работя си отвкъщи, но имам цяла стая с документация, цяла стая с инструменти, цял гараж и половина за склад), това пак си е разход за служебни цели. Та като се замисля, малко остава за чисто лична употреба.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 16:58 от dany1

# 118
  • София
Това е начин на мислене.

Вече даже всички разплащания минават онлайн, включително и кварталния плод и зеленчук се обзаведе с постерминал и е изключително лесно да се следят разходите.
При мен този процес е абсолютно автоматизиран от години. Въпреки всичко, периодично преглеждам и оптимизирам. Обръщала съм внимание на всяко перо и съм го довела до максимално висок коефициент на КПД, тоест цена-качество, защото съм разглезена и начина ми на живот включва високи стандарти и максимално добро качество на всичко, което има значение- от храна до жилище.
Аз, както повечето от нас, не съм родена в демократична среда, а в хепи-соц реалност, което ми е дало възможността да изграждам от почти нищо, защото дори активите в това време не струваха особено много.
Разликата е огромна в дългосрочен план и вероятно един апартамент е закупен с разликата от "правя си сметката" и "не си правя сметката".
Разбира се, има разлика между синдром на Плюшкин, което си е чиста бедност и добра финансова и инвестиционна култура, което е път към благосъстояние.

В тази тема, специално, изключително ми допада фактът, че повечето споделят същия начин на мислене и отношение към материалния свят, всъщност именно това е форматът на заможните хора и без никакво значение откъде тръгваш, по-често от нулата, с въпросния алгоритъм се стига до благосъстояние, абсолютно безапелационно.
Мога само да се надявам, че дечурлигата ще се научат на същото и ще стартират живота си от някакво по-различно стъпало в материален план.

# 119
.... Има цитат от nra, който съм приложила. Ясно се разбира.
За другото Azzy е отговорила. Мога да допълня само, че липсата на знания по темата са причина за изключително много на брой сделки с развалени предварителни договори и препродажба на имоти, за които са плетени голям процент от стойността или дори 100% още на чертеж.
Явно само си четете закона и не ви интересува как работят хората.
Въпрос - банката ще отпусне ли ипотечен кредит при акт 14/15  за предварителен договор, ако само на акт 16 инвеститора прехвърля собствеността?
 При вариант инвеститора да не работи с банки, как ще се вземе ипотечен преди акт 16, дори и да цитираме, което искаш от nra drago_2008 ?
Познавам няколко строителя, между 50-90% им се изкупуват сградите, от хора с налични пари преди още да е почнал строежа. На втора-трета плоча със сигурност всичко е разпродадено. При тези бързи пари, да тръгнат да отделят време с банки, документи, претенции, условия и др., дали им се занимава....

За разходите...сега правя частичен ремонт на едностаен и голям ремонт (не основен) на тристаен. Изобщо не си записвам разходите и според мен е излишно. Нали целта на всички записки ще е да знам колко ми струва всичко....но защо ми е? Чувал съм хора, как си купуват кола и смятат след година-две, колко им е стъпала тя до тук - покупката, консумативи, ремонти и т.н. Купена за 20 примерно, вкарани 10,продадена за 15. И каква е целта на упражнението? За мен - загуба на време.
Сега, покрай черния петък (уикенд), едвам успях да отделя няколко часа, минах през 2-3 магазина и накупих обзавеждане за различните стаи и помещения . Даже не знам колко съм изхарчил.
...... всъщност именно това е форматът на заможните хора......
Azzy, не бих казал. По-скоро, това е начина на хората с ограничен доход , тогава разхода е много важен фактор,който определя колко ще излезеш на плюс за месеца.
Според мен заможните хора, имат ограничен разход (понеже някой може да не ме разбере - разход в определени граници - може да е между 1к и 2к лв, може да е между 5к и 10к лв), но доходите им са различни,често в пъти от разходите.

Общи условия

Активация на акаунт