Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 3 337
  • 86
  •   8
Отговори
# 60
  • Варна
И да не са във вашата сграда, ще са в съседната, или в по-съседната, няма разлика. Действително вече има много чисти и новички предложения на пазара. Търсенето е за такива имоти, съответно хората предлагат каквото се търси. С мебели от на баба ми времето и с типа наематели, които търсят такива и могат да плащат само за такива, вече на никого не му се занимава.

# 61
Може ли да ми споделите актуален примерен договор за наем, в word. Моята версия е от преди 10 г.

Също и приемнопредавателен протокол.
Благодаря предварително.

# 62
Може ли да ми споделите актуален примерен договор за наем, в word. Моята версия е от преди 10 г.

Също и приемнопредавателен протокол.
Благодаря предварително.

Може да погледнeте първия пост в темата.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 08:58 от Тутанкамон

# 63
Ако някой има нещо да купува в Мьомакс има намаление на всички стоки 20%, а в Юск 15% при онлайн поръчки с взимане от магазин - само споделям.

# 64
  • Варна
Мисля че може да се копира текста. Ако не става, прати ми имейл на лс да ти пусна уърдовския файл.
 Е, не е съвсем актуален, каквото и да значи това. Grinning Направих го преди 5 години, когато отдадох за първи път. То зависи какво пише вътре, а не кога е писано.

# 65
Ще пробвам с chatGPT, той ще ми каже новости в областа.

# 66
Моят приятел днес ми обясни, че е абсолютно незаконно да не си получи депозитите и че го няма написано. Показах му коя точка да прочете, интересно ми е дали ще продължим одисеята.

Lucky, моят ПП протокол е подробно описание на всяка една вещ в имота (състояние, марка и модел, размери/цвят при необходимост) и много подробни снимки, които пращам до няколко дни на имейла посочен в договора. Има само адрес и дата с място за подписи.

# 67
  • София
За договора - пиша там какви са правата и задълженията на страните. Държа на всяка страница да има подпис на наемателя и саморъчно написани 2те му имена. Да си нямаме после - ама аз не разбрах, къде го пише, не съм прочел....

# 68
За договора - пиша там какви са правата и задълженията на страните. Държа на всяка страница да има подпис на наемателя и саморъчно написани 2те му имена. Да си нямаме после - ама аз не разбрах, къде го пише, не съм прочел....

Има подписи на всяка страница, а конкретно на тази и имената му. Винаги подчертавам точно тази клауза. Това е трети път, в който я коментираме. Първо беше: Да, знам; после  Ако бързо се намери нов наемател, може ли да получа част от депозита, сега стана : Къде го пише, незаконно е.

# 69
Аха, защото вече не му харесва и си брои парите като негови.

# 70
  • Пловдив
Здравейте , имам нужда от помощ при взимането на следното решение :
Имам двустаен чисто нов /преди 2 месеца взе АКТ 16 и ипотеката му е изплатена/ апартамент в София на ул. Иван Радоев Овча купел, който не е купен с цел инвестиция, а синът ни да живее там , но нещата се промениха. Апартамента е на 5 етаж от 6, ъглов , 73 кв , голяма баня , 1 тераса , ще се отоплява на климатици. Кооперацията е с 25 апартамента.
Първоначално мислихме да го продадем , за да купим апартамент в Пловдив /живея в Пловдив , а апартамента ще е за синът ни/ , но се замислих , дали да не го обзаведем и не го пуснем под наем, дългосрочно.
Според вас заслужава ли си труда , нервите и печалбата при едно такова ново начинание за нас , при все че сме от Пловдив и менажирането ще е трудно , освен ако не наемем фирма за това , или да го продадем ?
Майстори имам , те са част от семейството ми.
Знам , че най-големите ми "пера " ще бъдат баня и кухня , но дори и тогава не мога да изчисля каква сума ще трябва да вложа , при обзавеждане от как да кажа - средно ниво , като климатици и уреди държа да са от висок клас.

Съжалявам , ако въпросът ми не е за тази тема.

# 71
  • Варна
Нямам представа как вървят наемите в Пловдив. Въпрос на смятане е. Колко ще ви струват всички такси по покупката на нов апартамент в Пловдив, плюс празни месеци докато продадете този в София и евентуално се построи и обзаведе новия в Пловдив, ако е на зелено?
Двата града не са далече. 2 часа е пътят. Ако случите на дългосрочни наематели, ще ви се налага да пътувате веднъж на няколко години.

Голяма баня със средно обзавеждане ще ви стъпи на поне 15000 лева. Кухнята - и тя - поне 5000 и 10000 лева, до плюс безкрайност. Климатици висок клас започват от 3000 лв нагоре - бройката.

# 72
didi2004, сподлях скоро моя опит с отдаване под наем от километри разстояние. Е, наложи се скоротечно да го продам. Няма ли човек, който поне в началото да има ясни впечатления от наемателите, не става. Настанили бяха куче, неизвеждано с дни, когато отидох - екстременти навсякъде. Бяха заминали на море - някаква миризма се носи.....изключили хладилника, той действително празен, но във фризера забравили сурови наденички. Та те така.......
Да не те отчайвам съвсем, но имах квартиранти прекрасно семейство и като отидох след година и половина ме посрещна щъпукаща малка сладурана, а жилището в перфектно състояние.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 10:26 от kriakla

# 73
  • София
Имаш майстори - това е голямо улеснение.
А имаш ли опит като наемодател?
Няма как предварително да определим дали си струва.
Може да попаднеш на читави, сериозни кандидати.
Но пък може и на някакви измекяри и да омажат, да те завлекат със сметките.
Като всеки бизнес и тук има риск.

# 74
Аз съм по-склонна да предложа евентуална продажба и след това покупка на жилище  в Пловдив.
Но е нужно да се направи предварително проучване.
- колко е цената на жилища с А16 в Овча купел, съответно колко ще е печалбата от разликата в цените от купуването на зелено и сегашното положение
- с получените пари от продажбата какво може да се купи в Пловдив
- в Пловдив - кои са добрите локации и какъв потенциален наем ще носят

Аз смятам, че отдаване под наем от разстояние не е работа, освен ако нямаш доверен човек на място, който да надзирава наемателите. Ясно ми е, че думата "надзиравам"  звучи зле, но, ако искате, я заменете с "контролирам" или друга по-дипломатично звучаща. Поне в началото се налага да се ходи на място да се хвърля по едно око за състоянието на жилището. И довереният човек не трябва да е "мека Мара",  а по-строг, да не се връзва на сълзливи истории и обяснения.

Помислете също така, ако решите да го пускате за продажба, кога да стане това. След Нова година предполагам, че ще има известен период на затишие, заради въвеждането на еврото. И продавачи, и купувачи ще се ослушват известно време. Но това, което чета като прогнози от брокери (доколкото може да им се вярва), е за успокояване на пазара, което означавало по-малък ръст на цените.
Щом имате майстори в къщи, завършването на жилището вероятно ще ви струва да речем наполовина по-малко, но все пак ще отнеме време. А то също е пари. Завършване на жилището има смисъл, ако ще го давате под наем. Ако е за продажба, за мен парите и най-вече времето за завършване не си заслужават. Повечето купувачи все нещо няма да харесат в ремонта/обзавеждането и ще искат да го преправят, съответно ще искат отбивка от цената, защото имат други идеи за дизайна.

Та така, помислете си добре. Ако не ви е спешно да възстановявате разходите по апартамента, можете да си дадете едни 2-3 месеца за размисъл.

Между другото, ако имате вече Вайбър група на собствениците, можете да направите малко проучване на пазара, като пуснете информация, че се продава. При мен, 2-3 години след А16, съседката по апартамент ми писа, че е  заинтересована да ми купи жилището. Може и бартер за 3-стаен (моят е 2-стаен) в същия район. Когато се сключват договори за покупка на зелено, хората ангажират всичките си налични капитали. Но след 2-5 години се оказва, че  доходите им са се вдигнали (по един или друг начин) и вече могат да си позволят по-голямо жилище. И търсят в същата кооперация (за себе си или за родители най-често).

Общи условия

Активация на акаунт