Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 949
  • 799
  •   1
Отговори
# 120
.... Има цитат от nra, който съм приложила. Ясно се разбира.
За другото Azzy е отговорила. Мога да допълня само, че липсата на знания по темата са причина за изключително много на брой сделки с развалени предварителни договори и препродажба на имоти, за които са плетени голям процент от стойността или дори 100% още на чертеж.
Явно само си четете закона и не ви интересува как работят хората.
Въпрос - банката ще отпусне ли ипотечен кредит при акт 14/15  за предварителен договор, ако само на акт 16 инвеститора прехвърля собствеността?
 При вариант инвеститора да не работи с банки, как ще се вземе ипотечен преди акт 16, дори и да цитираме, което искаш от nra drago_2008 ?
Познавам няколко строителя, между 50-90% им се изкупуват сградите, от хора с налични пари преди още да е почнал строежа. На втора-трета плоча със сигурност всичко е разпродадено. При тези бързи пари, да тръгнат да отделят време с банки, документи, претенции, условия и др., дали им .....
Цитирам, защото там пише колко жилищни имота минават с облекчение при продажба и на какви условия трябва да отговарят. После не разбирам целта на твоя коментар и повтаряне на вече изяснени факти по конкретната тема?
Сега отново ме цитираш с коментар за банки?!
Скрит текст:
От къде се пръкнаха те и каква въобще е връзката им с моето мнение, което цитираш или просто го използваш, за да продължиш да си пишеш по темата?
Банките въобще нямат нищо общо с изказаното от теб твърдение #96
относно невъзможността да се осъществи сделка с НА за покупка на Право на строеж на много ранен етап, още преди получаването на акт 14. Именно това е начинът да си гарантириш, до някаква степен, вложените в покупката на зелено пари и да не се събудиш с прекратен едностранно ПД и препродаден имот! Това въобще не значи, че всички подписали ПД могат да го направят, камо ли банка да е финансирала покупка на право на строеж, но има доста хора с пари събирани цял живот, които са внесли по 80-90% от стойността на имота по договора, без да имат нищо освен него насреща и горят поради незнанието как да се защитят - това е смисъла на моя коментар!
А щом строителите са склонни да вземат 80-90% от парите, които им дължа, не виждам проблем да минат и през нотариуса, за да получа аз насреща една хартийка под формата на НА вписана в имотният регистър още преди акт 14, аз пък с такива хора съм работила и така действа.

Krasimilo, нали пита за апартаментите? Този, който го освобождават тази седмица го пуснах преди 10-ина дни. Имам  5-ма желаещи за оглед, като само 1-2ма ми се струват наистина със сериозен интерес.
Другият се освобождава в края на следващата седмица. Там ще пускам сега обява и имам уговорка да идва да товаря при интерес за огледи по всяко време. В събота уж викна фирма да изчисти след 6 месеца пребиваване и нито едно междинно  почистване, но ще трябва да минем и ние все пак да огледаме преди да се уговарям с потенциални наематели, че знае ли се...

# 121
...." това е смисъла на моя коментар!"..... " После не разбирам целта на твоя коментар" .
Целта на твоя коментар е да споделиш или опит или статистически данни или кой какво чул/видял. Целта на моя коментар е да споделя опит.

.... "  Именно това е начинът да си гарантириш, до някаква степен, вложените в покупката на зелено пари и да не се събудиш с прекратен едностранно ПД и препродаден имот!"....
Нищо не ти гарантира вложените пари. Имаше доста сгради изоставени след кризата 2008г. Преди пандемията съм ходил на огледи на апартаменти, собственост на банката, които не са били на физически лица, а на строителя. Понеже банката изобщо няма идея от строителство, документите и книжата бяха много зле, нотариуса отказваше да се мине сделка с тия документи. Чаках няколко месеца банката да си оправи документите, обадиха ми се след повече от половин година,че уж всичко било наред вече.

..... " А щом строителите са склонни да вземат 80-90% от парите, които им дължа, не виждам проблем да минат и през нотариуса, за да получа аз насреща една хартийка под формата на НА вписана в имотният регистър още преди акт 14,"...
Ти не виждаш проблем, строителите виждат. Както виждат проблем, някой да се нанесе в жилището си, защото вече има акт 16,но сградата не е "вързана" към енергото примерно и още е на времянка. Също виждат проблем да се почват ремонти на някои собствениците преди влизане във владение на всички собственици.  Защото обикновено продават хубави сгради, и Пешо тариката, обаче решава да си прави ремонт по-рано, защото да пусне под наем при първа възможност. И другите собственици, когато влязат за първи път в сградата, ще виждат щетите оставени в красивите общи части от майсторите на Пешо. Хората обвиняват строителя,че е допуснал хора по-рано, строителя обвинява Пешо.... Всичко това строителя може да си спести, когато не прави компромиси.

# 122
Драго, благодаря за споделеното!
Моя го обявих imot.bg вчера и засега имам само едно обаждане от брокер. Цената, която му искам, е малко по-висока от адекватната. Просто има нови фактори, които ме разколебават в отдаването, възможно е да го оставим за лично ползване, затова е и високата цена. Ще споделя по-нататък как се развиват нещата.

# 123
На мен почти всичките ми апартаменти са придобивани преди акт 14. С "право на строеж", едновремешните преди 30г може да не броим, те са срещу отдаване на право на строеж на строител. След това преди 10ина г всички са плащани 100% и придобивани преди акт 14. Данъчната оценка беше нещо от сорта 10 000лв. Един придобих директно с акт 16, беше на брутално изгодна цена на брутално добро място. Този, в който живея. И сега настоящата седлка ще е придобиването на акт 15 при 90% плащане.

Много изгодни бяха сделките преди акт 14. Но няма вече такива.

# 124
  • Пловдив
Не мога да разбера каква е драмата около прехвърлянето на апартамент на АКТ 14.
Всеки инвеститор и банка работят при техни условия, и не е като някаква обща закономерност.
Нашият апартамент е придобит на АКТ 14, /преди това бяхме сключили предварителен договор/банката ни отпусна първия транш от кредита точно на АКТ 14.
Следващият транш беше на АКТ 15, и последния на АКТ 16.
Абсолютно всеки транш минаваше по банков път, нищо в кеш.

# 125
Huku23, аз не си представям как може да имаш такива неограничени средства,че да пазаруваш обзавеждане и ремонти за под наем и да не знаеш колко ти струва.
Аз също съм си записвала всеки ремонт и всяко перо от него. И съм се изненадвала как дреболии изяждат от бюджета. Например колкото ти струва паркета,още толкова имаш за подложки, первази,труд.
Също не си представям да разчитам в голям мащаб,както съм разбрала от твоите мнения,че ти инвестираш в имоти,и да разчитам само на предварителни договори. Може би имаш някакви супер връзки и даваш само капаро или само 10% преди акт 16,но дори и тогава човек трябва да си прави много прецизни планове как ще се финансира остатъкът от сделката,план Б. Единствено мога да се сетя за вариант идеята ти да е да препродаваш с тристранен договор преди акт 16, но тези сериозни строители,за които говориш,дали се навиват на такива?
Веднага ми изниква казусът с Грийн Лайф - ето,сериозен строител и обяви ПД за нищожни. Междувременно цените са се вдигнали знаете колко пъти,а и ти бавят възстановяването на разходите. За мен спестените пари,вложени в имоти не са били пари за семки,затова всяка сделка се премисля доста добре.

# 126
Законово да кажа аз как е, пък на практика вие по-добре от мен знаете вероятно.
Аз съм по законите- ЗУТ, чл.181:
(1) Правото на строеж на сграда или на част от нея може да бъде предмет на прехвърлителна сделка от момента на учредяването му до завършване на сградата в груб строеж.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) След завършване на сградата в груб строеж, предмет на прехвърлителна сделка може да бъде построената сграда или самостоятелни части от нея.
(3) (Нова - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) Завършването на сградата в груб строеж се констатира с протокол по наредбата по чл. 168, ал. 3, който се съставя от лицето, упражняващо строителен надзор, в присъствието на възложителя, строителя, проектанта и на служител по чл. 223, ал. 2.

# 127
  • София
Има. как да няма.
Сделки всякакви има.
.... Има цитат от nra, който съм приложила. Ясно се разбира.
За другото Azzy е отговорила. Мога да допълня само, че липсата на знания по темата са причина за изключително много на брой сделки с развалени предварителни договори и препродажба на имоти, за които са плетени голям процент от стойността или дори 100% още на чертеж.
Явно само си четете закона и не ви интересува как работят хората.
Въпрос - банката ще отпусне ли ипотечен кредит при акт 14/15  за предварителен договор, ако само на акт 16 инвеститора прехвърля собствеността?
 При вариант инвеститора да не работи с банки, как ще се вземе ипотечен преди акт 16, дори и да цитираме, което искаш от nra drago_2008 ?
Познавам няколко строителя, между 50-90% им се изкупуват сградите, от хора с налични пари преди още да е почнал строежа. На втора-трета плоча със сигурност всичко е разпродадено. При тези бързи пари, да тръгнат да отделят време с банки, документи, претенции, условия и др., дали им се занимава....

За разходите...сега правя частичен ремонт на едностаен и голям ремонт (не основен) на тристаен. Изобщо не си записвам разходите и според мен е излишно. Нали целта на всички записки ще е да знам колко ми струва всичко....но защо ми е? Чувал съм хора, как си купуват кола и смятат след година-две, колко им е стъпала тя до тук - покупката, консумативи, ремонти и т.н. Купена за 20 примерно, вкарани 10,продадена за 15. И каква е целта на упражнението? За мен - загуба на време.
Сега, покрай черния петък (уикенд), едвам успях да отделя няколко часа, минах през 2-3 магазина и накупих обзавеждане за различните стаи и помещения . Даже не знам колко съм изхарчил.
...... всъщност именно това е форматът на заможните хора......
Azzy, не бих казал. По-скоро, това е начина на хората с ограничен доход , тогава разхода е много важен фактор,който определя колко ще излезеш на плюс за месеца.
Според мен заможните хора, имат ограничен разход (понеже някой може да не ме разбере - разход в определени граници - може да е между 1к и 2к лв, може да е между 5к и 10к лв), но доходите им са различни,често в пъти от разходите.

Ники, зарежи ги заможните, макар, че отбелязах синдрома на Плюшкин, който е чиста бедност,  те се справят както намерят за уместно, дай по твоя казус да помислим.
Или трябва да изчакаш А16, доколкото разбирам инвеститора не желае никой да му се мотае на обекта, преди да е завършен, тоест не може да се ползва този имот за обезпечение.
Това са частно-правни отношения и няма общи положения- ако строителя има пари, естествено, че няма да продаде, или ако е продал вече на зелено определен процент и прочее, Опцията да се ползва друг имот за обезпечение имаш ли? Има опция и за рефинансиране, ако има някакъв кредит, пак става, зависи от конкретните параметри на имота.
Ако сумата не е грандиозна, може и с потребителски, мисля, че до около стотина хиляди става.
Иначе не, банката няма да приеме да отпусне кредит, без имота да е на твое име. Няма как да учреди първа по ред ипотека, уви.

# 128
...." това е смисъла на моя коментар!"..... " После не разбирам целта на твоя коментар" .
Целта на твоя коментар е да споделиш или опит или статистически данни или кой какво чул/видял. Целта на моя коментар е да споделя опит.

..... " А щом строителите са склонни да вземат 80-90% от парите, които им дължа, не виждам проблем да минат и през нотариуса, за да получа аз насреща една хартийка под формата на НА вписана в имотният регистър още преди акт 14,"...
Ти не виждаш проблем, строителите виждат.
Относно опита, ти дали прочете:
аз пък с такива хора съм работила и така действа
Моля спри да ми отговаряш, ясно е, че от опит говоря, а не на базата на ЕЖК.

Това кой кога ще влезе във владение на имота не е обвързано с покупката на правото на строеж или на имота конкретно след акт 14! Винаги при всяка една сделка това се отразява в НА. От опит говоря и на базата на нотариални сделки, които сме изповядвали.

Строителят е длъжен да има технически ръководител на обекта и да контролира кой влиза на строежа, защото е подсъдим в случай на инцидент. Тези неща се описват и уточнят с него. Ремонтите също...

И за да съм по-конкретна, понеже сме в бранша, опитът ми се базира на контакт с доста строители, явно не тези, с които си общуваш ти и никой не е отказал изповядване на сделка преди акт 14.

# 129
Признавам, не следя дискусията подробно, но Драго - говориш за сделка, като под сделка визираш предварителен договор ли, не такъв с който собствеността се прехвърля? Преди акт 14 защото не може окончателен с предмет жилище в сградата...

# 130
Признавам, не следя дискусията подробно, но Драго - говориш за сделка, като под сделка визираш предварителен договор ли, не такъв с който собствеността се прехвърля? Преди акт 14 защото не може окончателен с предмет жилище в сградата...
Дискусията тръгна от 10% данък при продажба кога се дължи и от кога се броят 3 г....

Скрит текст:
Говорим за покупка на зелено и вместо подписване на ПД, който по никакъв начин не е защитен от прекратяване, да се изповяда сделка с продажба на Право на строеж. Разбира се това право се "материализира" в конкретен имот след акт 14  и закупилият ПС може да си изкара нов НА, в който  пише, че е собственик на еди кой си апартамент (това не е пък задължително)
Аз писах, че това е единственият за мен начин при покупка на зелено,  който дава сигурност на купувач платил по-голямата част от договорената цена. Под това разбирам плащания в размер на 80-90%.
Писах и че много хора въобще не са наясно, че съществува такава опция и плащат дори 100% на предварителен договор и после им препродават имотите. Това незнание и не консултиране с адвокат мен ме възмущава.

После се намесиха банки, кой кога влиза във владение, нещо пък което не настъпва по презумпция с подписването на НА, а се описва в този документ и какви ли още не истории...

# 131
Да,малко се разми дискусията. Но това,което Huku23 каза за влизането във владение донякъде има общо със смятането на 3те години за освобождаване от ДОД. Преди акт 16 жилище има на хартия,но не може да се ползва за жилищни нужди преди УВЕ.
Сега,че има хора,които влизат във владение и дори отдават на акт 14/15 под наем - има, дори има и търговски обекти (офиси на брокерски агенции, на ПП) в такива сгради. Но според мен това е в разрез със законите, а аз лично гледам всичко да си ми е наред и такива рискове не бих предприела и за моите си неща не бих рискувала.

# 132
Да,малко се разми дискусията. Но това,което Huku23 каза за влизането във владение донякъде има общо със смятането на 3те години за освобождаване от ДОД. Преди акт 16 жилище има на хартия,но не може да се ползва за жилищни нужди преди УВЕ.
Сега,че има хора,които влизат във владение и дори отдават на акт 14/15 под наем - има, дори има и търговски обекти (офиси на брокерски агенции, на ПП) в такива сгради. Но според мен това е в разрез със законите, а аз лично гледам всичко да си ми е наред и такива рискове не бих предприела и за моите си неща не бих рискувала.
Имотът като имот (апартамент да речем) започва да съществува от издаване на акт. 14. Брои се времето от придобиване на имота. Никъде не пише, че трябва да си го ползвал.

В Италия, например, законът казва, че след 3 години не дължиш данък ИЛИ ако си използвал имота, т.е. си имал резиденция на адреса през по-голямата част от както си го придобил. Това в България не съществува като опция, за да се хващаме за УВЕ, влизане във владение и т.н

# 133
Аз съм придобивала нотариално на А14. Точно това не мисля, че е някаква огромна рядкост.

Вече да се прави ремонт преди А16, обитаване на имота - това са неща, които подлежат на преговори. Аз съм на принципа, че ако човек не пробва, няма да разбера дали ще стане. Впечатленията ми са, че дори да е отказано на 9 поискали същото, на 1 желанието ще да бъде удовлетворено.

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 13:26 от EmmaT

# 134
Преди въвеждане в експлоатация обитаването/живеенето/ползването по предназначение, е забранено по чл.178 ЗУТ.
Така че преговори...извън закона ще бъдат. Всеки се решава разбира се. Не казвам на практика че не може, може явно. Но по закон не може да обитаваш/в смисъл живееш, тоест ползваш по предназначение-жилищно такова, преди РП-то...не е до акт 16. След него е документа с който се въвежда сградата.

Вече да се прави ремонт преди А16, обитаване на имота - това са неща, които подлежат на преговори. Аз съм на принципа, че ако човек не пробва, няма да разбера дали ще стане. Впечатленията ми са, че дори да е отказано на 9 поискали същото, на 1 желанието ще да бъде удовлетворено.

Общи условия

Активация на акаунт