Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 030
  • 799
  •   1
Отговори
# 135
Да се спори кое е реалност - дали изповядване на А14, дали довършителни работи, дали обитаване на имот в сграда или на цели сгради без А16, - мисля, че е напълно безпредметно. Освен ако целта не е да се навъртят още 25 страници драма.

# 136
"Моят" инвеститор категорично отказваше да ни даде ключове и да ни пускат на строежа за всякакъв вид довършителни работи. Не искал да си има проблеми с А16 и всичките от А до Я комисии, които минават и подписват преди А16. Изключение бяха жилищата на обезщетените собственици, които инвеститорът завършваше до ключ (явно по договор с тях). Но за тези случаи има(ше) контрол върху бригадите работници (той ги е наел, той им плаща) да не правят някакви преустройства и други фокуси. Дори след А16 мина сигурно месец, преди да ни връчи групово и организирано ключовете. Пак заради ремонтите в жилищата на обезщетените собственици и ползването на ток, който той плаща. Освен това този ток бил с по-малка мощност, колкото да обслужва строителните машини на инвеститора, а не ако 10-15 собственика си извикат работници, почнат да возят материали с асансьора и да включват машини, каквито им трябват. Освен това разнасянето на строителни материали с асансьора винаги крие опасност от надраскване/повреди, които инвеститорът ще трябва да плати преди А16.
Съвсем разбираема логика, според мен. Въпреки че не ми беше приятно да чакам и да не мога да вляза да си видя вече жилището не на тухли, а със замазка.

# 137
Не споря лично аз.
Написах как е по закон.

# 138
  • Бургас
Аз пък мисля, че се говори за четири различни неща.
1. Придобиване преди акт 14. Тогава не се придобива имот, а се прави тристранен договор, в който новият купувач замества стария.
2. Придобиване от акт 14 до акт 16. Съвсем не е екзотика и даже инвеститорите го предпочитат, за да ти прехвърлят "данък сгради". Имам придобити няколко имота по този начин.
3. Довършителни работи преди акт 16 - това е кой както се договори, но принципно не е редно.
4. Данък печалба - както вече стана ясно, срокът тече от придобиването, като е 3 г. за първи имот и 5 за следващ.

# 139
Всичките ми апартаменти без един са придобивани преди акт 14.
Нямам нови нот актове, важат си старите.
Евентуално банките при ипотеки и други сделки искат акт 16 и ако има нужда административен адрес.
Точно тази година ми се случи, да ми поискат, "Дай акт 16 за еди коя си сграда, че нот ти актове са само с "право на строеж".
За някои даже и адрес няма в нот акт, защото при започването няма ни име на улица, ни номера. Пише, ПУП еди кой си, ала бала еди къде си, сграда еди каква си и апартаменти еди кои си.
АдреЗът се оформя, пресен, пресен чак към края на строежа.

# 140
  • София
Може да се придобива в момнта, в който има учредена суперфиция.
Но се продава право на строеж и е с минимални такси и стойност, обичайно се допълва от договор за СМР от строителя.

# 141
  • Бургас
Да се посмеете малко.

Скрит текст:
Гръцкото дете праща наема със сметките по Револют. Придружено с гиф на едно зелено същество с голям нос, което се къпе във вана с жълтици и връз него от душа падат още жълтици - това, демек е алчната му хазяйка Joy Върнах му този гиф.
https://giphy.com/gifs/VerlangenFinance-thijs-verlangen-thijsver … s2V14QSAvMlQM1FmL

Вчера ми пише, можело ли, госпожо еди коя си, аз да си туря стойка на стената за моя телевизор? Пиша му, че предпочитам стените да не се дупчат. Телевизорът беше сложен върху нисък шкаф, там не е ли добре? Шкафът станал почивалище за краката му, когато седял на дивана. Съгласен бил с недупченето на стените, щял да си купи поставка за телевизор.
След малко праща снимка - телевизорът е върху кутия за обувки.
Пращам му линк към най-евтиния икейски LACK.
Връща ми снимка на две щайги, с които пазарувал, една връз друга, върху тях - кутията за обувки, най-отгоре на цялата конструкция телевизорът. Това било "мултиколорна система".
Освен, че чисти, е и забавен Simple Smile

# 142
На тази система гравитацията лесно ще окаже ефект ми се струва

# 143

В това видео ми стана интересно как ни виждат чужденците. Особено впечатление ми направи как дамата каза, че е можела да се спазари на по нисък наем, но не е знаела че може да коментира цената.

# 144
Happy, средствата са ми ограничени, но не и да обзаведа апартамент. Ти си водиш записи, кое колко струва и колко пари харчиш,но рзултата ще е един и същ със записки или без. Водиш статистика, която на фона на променящите се цени, не е актуална след половин или една година. В случая приоритета ми не е в детайлите по разходите , а в това, какво мога да реализирам. Отдавна не смятам, дали  ще избия разходите, които влагам в имот , а какво да направя за да имам по-голяма възвращаемост/печалба.
Azzy, единствения имот, който съм купил с ипотека, противно на всеобщите схващания е личното ми жилище. Покупката на зелено до сега беше добра инвестиция, но от около половин година забелязвам, че повечето цени на зелено се доближават до цените на акт 16. Маржа се свива и може би ще дойде момент да не си струва покупката на зелено. Есента хванах последния влак с четири апартамента на зелено (за тази година общо станаха пет ) , дали ще спечеля или загубя, скоро ще се разбере .

# 145
Tintina, дай гифа със зеленото същество и жълтиците JoyJoyJoy

# 146
# 147
Tintina, дай гифа със зеленото същество и жълтиците JoyJoyJoy

+1
Проследих линка и много сладки видях, но вана не намерих.

P.S: Писали сме едновременно.

# 148
  • Варна
...не смятам, дали  ще избия разходите, които влагам в имот , а какво да направя за да имам по-голяма възвращаемост/печалба.
...
Вероятно не съм достатъчно интелигентна, но не разбирам този оксиморон, въпреки вишУтУ си по финанси.

Няма как да реализираш печалба, без да си избиеш разходите.

# 149
Човекът има поооо-широк мироглед Simple Smile , не ги разбирате вие тези неща Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт