Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 296
  • 799
  •   1
Отговори
# 285

Разпитват значи. Държат ли на висок клас уреди (лесни за изнасяне и продаване)?

Изобщо няма нужда от нотариална заверка на договора. Излищни пари за нотариуса, който ако избягат и ви оберат, няма да се стече на помощ.

Аз на украинци не бих отдала, има достатъчно други наематели, но вие ако се решите разберете:
- от колко време са в България, къде са живяли до момента
- с какви професии и доходи са
- задължително вземете снимки на паспортите им ако наемат
- 2 наема и половина депозит, ако жилището е чисто ново и напълно оборудвано
- задължително пазарен наем, никакви сълзливи истории да не ви трогват

Не знам, аз не съм чула/чела за подобни случаи в София с украинци. Деборана има подобна случка, но не с украинци.  Може би профилът на украинците в София и по морето е различен. В моя квартал виждам доста украинци - родител с дете, отиващи на училище, група деца с учители, децата са облечени с маркови дрехи, по-добре от моето. Нови коли, предимно СУВ, с украинска регистрация. А не съм в престижен район на София.
Иначе какво да пита/за какво да мисли наемодателят - това, мисля, се отнася за всички потенциални наематели, без първата част на първото тире.

# 286
  • Бургас
Ми що да не питат хората. Моите наематели украинци са изключително пунктуални, всичко питат. Единствените, които си бяха изчели целия договор и имаха въпроси.
Най-малкото си в друга държава и има притеснение да не останеш излъган. И те немалко пари дават.
Много зависи с какъв тон питат и как се държат като цяло.
От нот. заверен договор смисъл няма, има смисъл да знаеш какво работят, колко време ще останат, да ги "усетиш" чисто психологически.
Два депозита вече е стандарт.

# 287
  • София
10 години имах млада украинска двойка, наскоро напуснаха, в прекрасни взаимоотношения бяхме и сме, възпитани, разбрани, с нищо не ме занимаваха, оставиха жилището в по-добро състояние /направиха кухня, защото моята беше малка и стара/, отколкото го наеха. В момента майката на техни приятели украинци живее в същото жилище, също нямам забележки засега.

# 288
  • Варна
10 години имах млада украинска двойка, наскоро напуснаха, в прекрасни взаимоотношения бяхме и сме, възпитани, разбрани, с нищо не ме занимаваха, оставиха жилището в по-добро състояние /направиха кухня, защото моята беше малка и стара/, отколкото го наеха. В момента майката на техни приятели украинци живее в същото жилище, също нямам забележки засега.
Драго ми става като чета такива хубави оценки за наематели, без значение от каква националност са.

За тези 10 години вдигали ли сте им наема?

# 289
  • София
Да, вдигала съм с по малко, но понеже това е онази гарсониера, коята ви показвах, ако помните, в нея не съм правила основен ремонт от почти 30 години, само боядисване, наемът им винаги е бил подпазарен. И двете страни бяхме наясно с това, но за мен беше Ок да не ме занимават с нищо, а те нямаха претенции и сами си оправяха всичко.

# 290
Наемателите, които са на под пазарен наем са друга бира. С изключение на онази с ваната в Стрелбище. Зависи от човека, но като цяло наемателите които са наясно че наема който плащат е подпазарен, не създават проблеми на хазаите.

А за украинците, със сигирност има и много добре възпитани и добри хора, не ги слагам под общ знаменател всички.

# 291
  • Варна
Е, апартамент, който не е ремонтиран от 30 години, едва ли е в цветущо състояние. За такъв имот нисък наем не е подпазарен, а пазарен, съобразен с лошото му състояние. Нали не е бил пуснат на 200 лв?

Пазарните наеми за чисто нови луксозни жилища са едни, за ремонтирани стари - други, за задоволителни - трети, за тотал щета - четвърти.

# 292
Имала съм и котка, и куче, от котката никакви поразии, но си имаше косми навсякъде, колкото и да чистех. Кучето докато беше бебе и енергично беше страшно…после вече не.
Затова не бих взела наематели с животно и аз, колкото и да обичам животни.

Може ли някой да си спомни и да пусне линк за едни трансформиращи се мебели - диван в спалня - такъв тип, пускал е някой тук линк преди, сега обаче не мога да намеря точно това. Има сайтове, но онези мебели бяха много яки, точно тях не намирам.

Нещо такова? https://www.mebeliarena.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3% … D0%BA%D0%B0-38064

# 293
Ако става дума за апартамента в Банишора, който не е ремонтиран (отдавна) и се даваше за 1 година, след която предстои основен ремонт, той определено не беше в лошо (окаяно) състояние.

# 294
  • София
Да, за него.
Е, чак окаяно не, просто стар и старо обзавеждане.

# 295
И обзавеждането на стаята/хола не беше чак толкова старо. Като кажем старо, обикновено имаме предвид сбирщайн мебели от социализма.

# 296
Ново от групите 🙃.

# 297
  • Бургас
То само за огледи три месеца не стигат Simple Smile

# 298
Цитат
като цяло наемателите които са наясно че наема който плащат е подпазарен, не създават проблеми на хазаите.
На мен са ми нагляли, опити за пазарлъци въпреки подпазарният наем.Принципно  не мислех да отдавам под наем, но една позната им ходатайства.По онова време беше добре да има някой в жилището.Писала съм преди.Не били похарчили толкова вода, водомерите са си  наред.Ние сме ходили да се къпем докато ги няма. Open Mouth Нямам никаква търпимост към такива  и казах да се омитат до 1 седмица.Настояваха да останат, но в крайна сметка се изнесоха в срок на много по-висок наем в по-малко жилище и по-лоша локация.

# 299
  • Варна
second, това ще да е кукичка на някой пишман брокер, който се има за голям хитрец - да си напълни базата данни...

Общи условия

Активация на акаунт