Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 162
  • 799
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Годишната инфлация за 2024 спрямо 2023 е 2,4% по официални данни на НСИ, а за 2025 спрямо 2024 е към 5,2%. Все още не е изведена окончателната годишна стойност, но според публикуваните месечни данни това е числото. Какви 10 - 12% обмисля питащата?? С толкова няма право да актуализира, не и законно по силата на договора ѝ. Аз ако съм ѝ наемателка, ще си тръгна, освен ако не съм на много подпазарен наем.

Ако иска и с 40% да вдига, ама да изчака договорът да изтече.

# 436
  • София
loreiny, при подписан 2 годишен договор - ако напуснат преди края му не дължиш връщане на депозита. А и от него имаш възможност да удържиш сума за ремонт до първоначалния вид на помещенията. Също и ако наеметелите се омъглят трябва да се платат сметките за последния месец.

# 437
Аз не обмислям никакви 10-12%, 5.2% е годишната инфлация по последни данни

# 438
И те така са писали. Но се чудят кой процент да вземат.
5.2 %  е вероятно за декември спрямо дек.2024г..
И аз трудно се ориентирам, но по тв казаха че за 2025 колко е ще излезе в края на месеца. Нали и за това от февруари и след февруари индексират и мобилните.

# 439
  • Варна
loreiny, при подписан 2 годишен договор - ако напуснат преди края му не дължиш връщане на депозита. А и от него имаш възможност да удържиш сума за ремонт до първоначалния вид на помещенията. Също и ако наеметелите се омъглят трябва да се платат сметките за последния месец.
Аиша, прочете им договора ли? Това, че е за 2 години не значи автоматично, че депозитът се губи ако си тръгнат на 23тия месец. Може да се губи само до първата година. Нашият договор във ВТ е за 1 година, а депозитът губим ако си тръгнем преди шестия месец! Не сме го искали или коментирали, така са си го решили наемодателите ни.

Няма какво да се чудиш, имаш го в договора. Индексирай с 10-12%.
...
Лъки го е предложила. Напълно безпочвено.

# 440
  • София
Не съм запозната с договора, но така бих го написала и спазвала аз.

# 441
Значи вдигаш с 5%, и реално си на загуба защото инфлацията е друга. Wink

# 442
  • Варна
Който не иска да се ограничава до размера на официалната инфлация, не подписва многогодишни договори.

# 443
Това ми показва Гугъл:

Цитат
според Националния статистически институт (НСИ):

За 2024 г.: 2.4% (средногодишна за януари - декември 2024).

Към ноември 2025 г.: 4.4% (средногодишна, декември 2024 - ноември 2025)
Т.е. 500Е става 522Е

Като за автоматична индексация си е прилично.

# 444
Да, съгласна съм, че действителната инфлация е различна от официално отчетената от НСИ по ред причини, но това е друга тема🙂 За целите на индексирането на наеми или каквито и да е други договори обаче трябва да се придържаме към официалната статистика, така е редно, иначе всеки има различни възприятия за инфлацията, да не говорим, че потребителската кошница на всеки от нас съвсем не съвпада с тази, използвана за целите на статистиката😇

# 445
Скрит текст:
Да, съгласна съм, че действителната инфлация е различна от официално отчетената от НСИ по ред причини, но това е друга тема🙂 За целите на индексирането на наеми или каквито и да е други договори обаче трябва да се придържаме към официалната статистика, така е редно, иначе всеки има различни възприятия за инфлацията, да не говорим, че потребителската кошница на всеки от нас съвсем не съвпада с тази, използвана за целите на статистиката😇
Така е. Може би за това не са популярни договори с по дълъг от едногодишен срок.

# 446
Loreiny, ние този двугодишен договор не бяхме ли го обсъждали? По-точно фактът, че наземната цена е доста под пазарната?
Ако е така, не виждам защо спокойно да не се възползваш от клаузата е договора за индексация. Нещо в духа на:  Здравейе, пиша, за да Ви да напомня, че по договор след първата година наемът се индексира след първата година. За изминалите 12 месеца  според НСИ официалната годишната инфлация е 5.2%, така че новият наем в размер на   Х евро влиза в сила от дата У.
Аз лично предпочитам такива неща да изговарям лично, за да усетя реакцията на отсрещната страна, но, ако се притесняваш, може да им пуснеш и съобщение по вайбър/мейл.

# 447
Да, подпазарен е. И ако договорът беше едногодишен, най-вероятно щях да го вдигна повече. Но от друга страна хората са много свестни и всеки път, когато трябва да вдигам имам страшни угризения на съвестта, още повече че хората са с деца, много сладки и симпатични и все си мисля, че по този начин ощетявам тях, абе будала. Не съм наемодател за подражание, прекалено много го гледам от другата страна и се поставям в техните обувки - цитат от песен на Depeche mode🙂 Трябва да съм по-коравосърдечна и да го гледам като бизнес, но не ми се получава особено. Здраве да е!

# 448
Ами, щом пък това ти носи мир на душата, оставяш наема така и те ще си мислят колко си готина.
За себе си трябва да решиш дали искаш "да ти капе" или да се възползваш разумно от имота си.
Неактуализирането на наема води до загуба, която се натрупва и актуализацията става все по-трудна. Най-накрая добрите наематели, възползвали се от ниския наем дълго, се изнасят и се оказва, че сте си купували спокойствие на доста висока цена.
Имах много симпатична наемателка, на която така държах дълго време наема подпазарен. След като леко го актуализирах,  се изнесе.
След тази случка за себе си реших, че актуализациите е хубаво да се случван навреме, с малко стъпки, но редовно.

# 449
  • Бургас
ЧНГ на всички! Наеми в евро да си пожелаем, няма какво да си играем с 10-15%, направо цената в лева = цената в евро Simple Smile

Ами, щом пък това ти носи мир на душата, оставяш наема така и те ще си мислят колко си готина.

А може въобще да не я мислят за готина, може да я мислят за загубена, а себе си -  за големи тарикати.
Но понеже я знам, че е мека душа и не искам да я обидя - по-скоро мислят, че имат голям късмет.

Аз също смятам да актуализирам с малко, но редовно, по метода на сваряване на жабата. На около две години го правя. Вече няма да допускам грешки да държа с години подпазарен наем, щото цените на ремонтите после са си баш надпазарни.

Общи условия

Активация на акаунт