Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 986
  • 799
  •   1
Отговори
# 540
  • Бургас
Да си кажа, че ако трябва всеки ден да катеря четири етажа, че и с пазарски чанти, гледката на светещата катедрала ще е последното, което ме вълнува.
Голям проблем е липсата на асансьор за 90% от наемателите.
Празничните месеци и умрелият януари са другият.
Брокерката ако е читава, няма да разчита само на имот.бг. Да кажем, може и да подбере нормални наематели. Но управлението от разстояние си остава проблем.
Аз специално плащам на брокерката си да наглежда отвреме-навреме.

# 541
Пак казвам освен кофтия тайминг - цената дали е адекватна зависи и от обзавеждането/ стила му - дали е "адекватен" за таргетната група.

Сори Дани, ама на мен наемите за твоите апартаменти в Студенски град ми се виждат мега надценени , ама каква съм аз бивша варненска студентка в София,  че да обсъждам при положение че ги търгуваш като топъл хляб. И аз нямам опитност в отдаването в столицата.
Да, де, но аз в силен сезон отдавам моите за минути, а сега по празниците ми отне 1 ден.
Т.е. само изглеждат надпазарни, реално такова е търсенето и го има реално.

1 месец и 8 дни празен апартамент за мен си е катастрофа. И в никакъв случай не бих нарекъл цената нормална при това положение. Ако ще и да имат вина и празници и агенция. Изобщо не са били всички дни празнични. В момента продължават да ми звънят за отдадения по празниците апартамент. И се активизираха от началото на работните дни. Т.е. кандидатите са много.
____
Не бих нарекъл с термина "кофти тайминг", когато е извън сезон. Цените варират спрямо сезона. Факт. Т.е. не е само "кофти тайминг", ами си е баш "кофти формирана цена за конкретния сезон".
____
Загложди ме любопитството и листнах апартаментите в имот.бг.
Излезе ми и въпросният. Не е нещо особено. Холът е отворен откъм супер широка тераса, обхващаща 2 стаи. Това означава кошмарен студ.
И то точно май се пада посока север, катедралата би трябвало да е в тази посока.
Диванът е вероятно стар, семпъл и с метнато одеало отгоре. Вместо секция има едно дървено шкафче, с липсващ телевизор.
Т.е. холът е направо зле. А за такъв тип апартамент трябва да е "лицето" на офертата.

Хладилникът е маломерен, 1/2 от размера, който слагам във всичките си апартаменти, дори и най-малките. Миялна липсва. Пералнята е в банята.
Всичко останало, спалня и тн се квалифицира (за мен) в състояние "прилично", но в никакъв случай "нов лукс след ремонт".
Има мноого други апартаменти, обявени, на цени на 2/3 от тази, които са криво-ляво сходни на този и като обзавеждане и като локация.

Та, хубаво е да се подкрепяме морално, но аз обичам пък нещата да са казвани точно както са, без напудряне.

# 542
  • Варна
Стана ми любопитно и аз също потърсих обявата. Много е приятен апартаментът, но снимките са покъртително зле!!! Имам чувство, че са снимани с телефон с vga камера от 2009-та. Това ли са професионалните снимки на професионалист, който това работи и се очаква да вземе 600€ комисиона?!? Нямам думи!
Всичко изглежда много мрачно и вехто, а съм сигурна, че наживо не е така. Съвсем сериозно ви предлагам аз да ви снимам апартамента. Със стар айфон 11 про и снимки в слънчев ден със сигурност ще ви направя 20 пъти по-добри снимки. Снимките продават!

И още два коментара имам.
Първо - матракът изглежда деформиран и това отблъсква.
Второ и най-важно - в обявата не е упоменато, че е на четвърти етаж без асансьор! Типично по брокерски - дай да си губим времето и да си набираме телефонни номера на клиенти. Може ли такова нещо?!? С това трябва да се започне.

П. П. Кой подяволите слага за начална снимка на обява - коридорът. Наистина много зле представен имот. Повечето хора дори няма да кликнат на обявата, камо ли да разберат къде е, каква гледка има и за възможността за абонамент за синя зона. И огледалото е с ретро рамка. И погрешно е избран район Център, което е твърде общо. Има си конкретна опция “Опера”, която ясно обозначава конкретно най-престижното каре”.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:20 от Didi168

# 543
Да така е от разстояние не е лесно,но не невъзможно,преди да купим този апартамент,продадохме 2 двустаен в София,който също беше под наем 5 години и от разстояние го движихме ..смениха се 3 ма наематели все млади хора и нямахме проблеми , може би е късмет,но тук също залагам на млади (най вече заради липсата на асансьор)работещи хора,които искат вечер да си излизат пеша по заведения и т.н.,квартала на ж.п.гарата е доста под нас,ние сме на 50 метра от градинката  с операта така че си е баш в центъра,за паркиране ще имат абонамент за синя зона и там се намира лесно място( мъжът ми 7 месеца прави ремонт и паркира без проблем даже и през лятото) интернета е в цената,както и разходите за блока..депозит 1 месец..50,% ком.за брокерката..Диди мерси че дадохте информация за даването за нощувки,защото се двоумихме кое е по добре,но в крайна сметка преценихме че постоянният наем е по сигурно и то се потвърждава и от вас....а що се касае до някакви проблеми( винаги могат да възникнат) през пролетта и лятото сме много често в Балчик..с две думи не винаги ще е просто,но се намира решение.....Диди съгласна съм че снимките продават,за съжаление е снимала в мрачен ден( нали е зима по рядко има слънчеви дни ..)леглото с матрака са нови,( деформацията е от пренасянето..ще и кажа да го оправи) както и повечето неща.в действителност е по хубаво наистина,благодаря за предложението за снимките,но няма как да стане.. само тя има ключ...

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:33 от Catwoman12

# 544
Казвайте ги тия неща, как да се даде адекватен съвет, без да я има цялата информация?! Най-добре със снимки, за да е ясно какво е постигнато след ремонта - някои успяват и с малко да докарат приличен вид.

Заради липсата ма асансьор изключвам и варианта за АирБнб. Предтавете си някой, дето е мъкнал куфарите на жена си до 4-ти етаж, какъв отзив ще остави!

И, брокерката не е читава. Явно си гони продажбите, а наемите са й за ако остане време. Не може за толкова време да не даде обратна връзка, съвет или каквото и да е. Дали сте й възможност да си изкара комисион, тя ви задържа апартамента, търпите загуби и никакви взети мерки - дори и само да ви посъветва за намалявяне на  цената.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:29 от krasimilo

# 545
За мен най сериозния минус е че хола е тераса. Това нещо няма стопляне.

# 546
  • Варна
Да не си дописвам коментара за трети път - да си бяхте и изчистили душ паравана поне за снимките. Също прави лошо впечатление. Недопустимо е да си представяте имота в такава светлина, при положение, че го таргетирате като луксозен и се целите в горната граница на наемите.

Преди да видя снимките, си представях нещо такова:
https://m.imot.bg/obiava-2c176234257477703-dava-pod-naem-dvustae … rad-varna-operata

# 547
Аз реших че паравана е с някаква картинка.

Но факт че има имоти в района и за по-добри цени при сходни параметри.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:42 от second

# 548
  • Варна
За мен най сериозния минус е че хола е тераса. Това нещо няма стопляне.
Наистина кофти решение. За 80 см по-дълъг хол са си осакатили цялото жилище. Може и за е заварено положение от предишните собственици, но са правили цялостен ремонт - имали са възможност да коригират тази нелепица.

# 549
"Да не си дописвам коментара за трети път - да си бяхте и изчистили душ паравана поне за снимките. Също прави лошо впечатление. Недопустимо е да си представяте имота в такава светлина, при положение, че го таргетирате като луксозен и се целите в горната граница на наемите"

Диди, паравана е чист това е от това че е матиран и с фигурки фабрично ,просто не е прозрачен...да ние увеличихме хола с 1.20м  на дължина,първо защото беше къс и трудно може да се вкара кухненски бокс,канапе и маса за хранене,пък и тази гледка( катедралата) сега се вижда отвсякъде терасата е изолирана,остъкляването е двойно, не е по различно от холове с големи плъзгащи прозорци...,нямахме време,но в последствие ще преградни терасата с стъклопакет врата,за да може да се обособи тераса( остъклена) от стаята и от хола..

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:49 от Catwoman12

# 550
Продължих да разглеждам обявите за 2стайни в центъра на Варна.
Това, което ми направи (шокиращо) впечатление, че офертите са безкрайни. Към 8 страници, все 2стайни и все център. Има много свободни апартаменти. Изобщо не може да се сравни със София.

Ето и някои примери от оферти, които са интересни за сравнение:

И аз.

# 551
  • Варна
Това са фалшиви обяви. Няма такива жилища с такова състояние, на такава локация, на такива цени. Също много хора пишат Център, а той апартаментът - на майната си.

# 552
И аз видях обявата. Да, снимките са с покъртително ниско качество.
Не е проблема в цената, а в представянето на имота.
Също съм съгласна, че има топлозагуби след преустройството. Сметките за ток ще са високи.

# 553
Да, де, но аз в силен сезон отдавам моите за минути, а сега по празниците ми отне 1 ден.
Скрит текст:
Т.е. само изглеждат надпазарни, реално такова е търсенето и го има реално.

1 месец и 8 дни празен апартамент за мен си е катастрофа. И в никакъв случай не бих нарекъл цената нормална при това положение. Ако ще и да имат вина и празници и агенция. Изобщо не са били всички дни празнични. В момента продължават да ми звънят за отдадения по празниците апартамент. И се активизираха от началото на работните дни. Т.е. кандидатите са много.
____
Не бих нарекъл с термина "кофти тайминг", когато е извън сезон. Цените варират спрямо сезона. Факт. Т.е. не е само "кофти тайминг", ами си е баш "кофти формирана цена за конкретния сезон".
____
Загложди ме любопитството и листнах апартаментите в имот.бг.
Излезе ми и въпросният.
Всичко останало, спалня и тн се квалифицира (за мен) в състояние "прилично", но в никакъв случай "нов лукс след ремонт".

Та, хубаво е да се подкрепяме морално, но аз обичам пък нещата да са казвани точно както са, без напудряне.
Аз не казвам, че твоите са надпазарни - щом ги отдаваш бързо и има търсене, значи всичко е наред. Имах предвид че не знаеш ситуацията във Варна, както аз не знам е настоящето в София.

ДА СЕ ВЪРНА НА ОБЯВАТА:
Но в случая не е лош тайминг  - много лошо представяне на имота
1во - отвратителни снимки - не е до мрачен ден - все едно е снимала с нокия 3110 брокерката. Изглежда старо на снимките, а не че е след ремонт. Направо ми идва да и звънна за оглед и направя нови снимки. Ако матрака е вече слегнал ( като са били на руло изисква поне седмица за някой модели да се отпусне ) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направи нови на спалнята
Тотално непозната агенция, няма име на брокера дори - това прави лошо впечатление.

Сладурско е жилището, но наистина по вашето описание по скоро си представях нещо такова https://www.imot.bg/obiava-2c171085288775957-dava-pod-naem-dvust … rad-varna-tsentar
а не съм почитател точно на този стил, а на "вашия"

Диди е права - повечето от обявите са фалшиви , не съдете по тях.

# 554
Проследи какво се пише преди моите коментари, какво след тях и пак си помисли колко точно не съм наясно с пазара във Варна.
Май се оказа рязко, че трябва да се смъкне от 600 на 550, а силно подозирам, че няма да е достатъчно.

Жилището е много далеч от лукс, сладурско ми е силно казано и снимките изобщо не са единственият проблем.
Няма ни един окачен таван, няма модерно осветление, няма изолация на тавана, вероятно няма и на терасата, вероятно и на пода няма, вероятно ще е влага, студ, мухъл и липса на слънце, тъй като подозирам, че и 2те стаи са северни.
Единственият гардероб в спалнята е маломерен и прилича на Виденов.
Матракът изобщо не е огънат от завиването на руло, ами изобщо не си пасва с протектора и дано само това да му е проблемът, защото ми изглежда от най-евтините възможни тип дунапрен.
Кухнята е супер маломерна с много малки шкафчета.
Също и таванът изглежда доста ниско, вероятно маломерна височина.

Добре, повечето от обявите са фалшиви, но аз вече се плаша, че в София и Бургас давам на безценица и ме обзема паника. Чак толкова Варна да е настигнала София, странно ми е.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 17:22 от dany1

Общи условия

Активация на акаунт