Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 850
  • 757
  •   2
Отговори
# 645
Дани, има корнизи за лед ленти, за тавана и за пода. XPS с канали за лед лентите. С варианти да свети нагоре, надолу. По-дискретно от окачените тавани е, според мен, макар че има и кичозни корнизи или поне по-пищни, които не са точно по моя вкус. Като обрамчиш цялото помещение с такива корнизи, ще се получи много приятно приглушено осветление, за гледане на ТВ и подобни занимания (примерно ровене в лаптоп), за които не искаш силна и директна светлина.

# 646
От мен едно голямо НЕ на всички разновидности окачени тавани, освен ако се налага в краен случай да скрием нещо. Не слагам ни окачени тавани, ни обрамчвам тавана с лед пури, ленти и подобни. Минималистично, изчистено и без детайли ми допада повече, по-лесно е за поддръжка и с по-ниска себестойност.

# 647
По повод на окачените тавани, ние все още си живеем с това:

Така го купихме от предните собственици, нямам идея през коя година е правено и кога е било модерно, но не ни дразни толкова, че да го махаме. И още не сме си развалили елхата🙂

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 18:02 от loreiny

# 648
Кет,

Не да разменя снимките, а да направи нормални. Тези са "отбий номера". Контражур, бледи, безвкусни и пр.
Много се дразня на такива брокери.
Адвокат съм, но като продавах апартамент на близка, купих със свои пари и сложих неща, подбрани с вкус, за снимките и огледите, а после си ги взех.
 Не всеки има въображение, усет, стил, а и да има, често кандидатите са уморени, разконцентрирани и пр. и с малко усет и внимание може да се постигне по-благоприятна представа за помещението и кандидат-наемателите, да се почувстват по-добре в него.
Работата се върши с мерак.

# 649
От мен едно голямо НЕ на всички разновидности окачени тавани, освен ако се налага в краен случай да скрием нещо. Не слагам ни окачени тавани, ни обрамчвам тавана с лед пури, ленти и подобни. Минималистично, изчистено и без детайли ми допада повече, по-лесно е за поддръжка и с по-ниска себестойност.
Eх, то и всеки знае да му е лесно и евтино.
Дайте обявите, дето има без окачени тавани на най-високите цени, Примерно 2ст на 1000Е. Иначе не вярвам, каквото и да си баем.
И моите са без окачени тавани, ама си признавам без бой, защото е по-евтино и по-бързо.
В 99% от случаите, споменатите "лентови осветления" и те се вграждат в окачени тавани.

# 650
https://ues.bg/bg/bgr/sofia-lozenets/dvustaen-apartament-pod-naem-28510

https://ues.bg/bg/bgr/sofia-downtown/dvustaen-apartament-pod-naem-26390

красно село за 800 https://ues.bg/bg/bgr/sofia-krasno-selo/dvustaen-apartament-pod-naem-27989

парадайс https://ues.bg/bg/bgr/sofia-lozenets/dvustaen-apartament-pod-naem-25080

so home - 1200. айде тоя има облицован таван, но не и окачен https://ues.bg/bg/bgr/sofia-krastova-vada/dvustaen-apartament-pod-naem-28292

Произволни и съвсем случайни, и по нагоре писах - визията не идва от окачения таван. Разгледай и ще видиш че повечето обяви нямат окачени тавани, не само тези.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 23:38 от second

# 651
https://ues.bg/bg/bgr/sofia-lozenets/dvustaen-apartament-pod-naem-28510

https://ues.bg/bg/bgr/sofia-downtown/dvustaen-apartament-pod-naem-26390

красно село за 800 https://ues.bg/bg/bgr/sofia-krasno-selo/dvustaen-apartament-pod-naem-27989

парадайс https://ues.bg/bg/bgr/sofia-lozenets/dvustaen-apartament-pod-naem-25080

so home - 1200. айде тоя има облицован таван, но не и окачен https://ues.bg/bg/bgr/sofia-krastova-vada/dvustaen-apartament-pod-naem-28292

Произволни и съвсем случайни, и по нагоре писах - визията не идва от окачения таван. Разгледай и ще видиш че повечето обяви нямат окачени тавани, не само тези.
Хващаш агенцията с най-надутите цени и направените апартаменти, юник естейтс. От тях избираш само тези, без окачен таван и наричаш това "произволно подбрани". Като въпросните апартаменти дължат цената си, защото са в най-скъпите затворени комплекси от типа со-хоум, а не заради обзавеждането.
Не знам защо ми е изтрит коментара, но ожесточеното твърдене в 100 поста, че без окачен таван и вградено осветление е всъщност по-скъпо и модерно е чист газ-лайт.
Сега очакваме и оферти с окачен таван, по 300Е на апартамент.

# 652
Ха, точно обявата за Красно село е с тези корнизи (в случая за пердетата), които са с вградени канали за лед ленти.

Иначе като цяло, обърнете внимание на първите 2 обяви на Секънд - в (долни) Лозенец и Центъра (Операта) са на ет. 5/5, което означава без асансьор.

Дани, моля те, не се обиждай, но обърни внимание и на баните - няма такива с дизайн на плочките с Кай Виола (различни цветове). На един от сайтовете на магазин за плочки, като пуснах Кай да ми ги подреди по дата (низходящо), най-отгоре, т.е. най-старите модели са точно тези серии. А като пуснах по цена възходящо, вече не бяха най-евтините. Т.е. не е нужно плочките да са скъпи, за да са с актуален дизайн. А банята е помещението, което отнема голяма част от бюджета за основен ремонт, включително и като време, и при текущи ремонти и освежаване само чистиш, не сменяш поне 10 години напред. Ако днес сложиш плочки, които са серия (дизайн) отпреди 20 години, това неминуемо променя  цялостната визия на жилището, но не в положителна посока. Мебели се сменят, дори настилки (ламинат) се сменят, кухни се сменят, но плочките в банята не се къртят при текуща поддръжка.

# 653
  • в пералнята
Според мен са много подходящи примерите, очевидно цената не се влияе от окачени тавани толкова, колкото от локацията и общия дизайн на апартамента Wink

# 654

Дайте обявите, дето има без окачени тавани на най-високите цени, Примерно 2ст на 1000Е. Иначе не вярвам, каквото и да си баем.

Ти ги поиска скъпите, не аз. И не са търсени с триста зора а са преобладаващия вид. Има и по евтини разбира се, но искаше скъпите. Има ли - има. Други условия като местоположение не си искал.
Ся ако ми кажеш дай в студентски едностайка за 1000 - ясно е че няма да има какво да ти покажа. Но обърни внимание на общия изглед, който ни най-малко се влошава от липсата на таван.

И докато писах- ето ти и един най-случаен в ОК - 860е
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 10:27 от second

# 655
Ха, точно обявата за Красно село е с тези корнизи (в случая за пердетата), които са с вградени канали за лед ленти.

Иначе като цяло, обърнете внимание на първите 2 обяви на Секънд - в (долни) Лозенец и Центъра (Операта) са на ет. 5/5, което означава без асансьор.

Дани, моля те, не се обиждай, но обърни внимание и на баните - няма такива с дизайн на плочките с Кай Виола (различни цветове). На един от сайтовете на магазин за плочки, като пуснах Кай да ми ги подреди по дата (низходящо), най-отгоре, т.е. най-старите модели са точно тези серии. А като пуснах по цена възходящо, вече не бяха най-евтините. Т.е. не е нужно плочките да са скъпи, за да са с актуален дизайн. А банята е помещението, което отнема голяма част от бюджета за основен ремонт, включително и като време, и при текущи ремонти и освежаване само чистиш, не сменяш поне 10 години напред. Ако днес сложиш плочки, които са серия (дизайн) отпреди 20 години, това неминуемо променя  цялостната визия на жилището, но не в положителна посока. Мебели се сменят, дори настилки (ламинат) се сменят, кухни се сменят, но плочките в банята не се къртят при текуща поддръжка.
Да, мерси, мисля го това. Не сме мислили още баните как ще правим. Принципно може да ги делегираме на строителя, а те са спецове в дизайните и сигурно ще предложат директно готови решения.

# 656
Прочетох последните страници и не разбирам за какво точно е разговора....
Отдавaнето пад наем е бизнес, а не състезание за Top Home Design of the Year.

От имот.бг, София, център, двустаен

400+ Евро

600+ Евро

800+ Евро

1000+ Евро

Обмисляме покупка на едностайни жилища, за отдаване под наем и днес, на сегашния пазар, ще ги направя с КАИ плочки, тапети, Икеа диван,  висящи от тавана лампи, столове, легла, корнизи и т.н. включително и ел.уреди.

# 657
Да, мерси, мисля го това. Не сме мислили още баните как ще правим. Принципно може да ги делегираме на строителя, а те са спецове в дизайните и сигурно ще предложат директно готови решения.

Дани, не разчитай толкова безкритично на "дизайнерските" умения на строителите. Те гледат печалбата си и лесното. Виждала съм на живо баня от известен строител за обезщетени собственици, не беше ОК като дизайн (и като изпълнение също). Беше онова типично бежово-жълтеникаво с посрано кафяво, кафявото до средата на стената, фриз и над него бежово-жълтеникавото. Предполагам, че предлагат 2-3 варианта на плочки/дизайни в рамките на бюджета за довършване, можеш винаги  да се консултираш с алчните хазяйки Laughing кой/какъв вариант на дизайн би бил оптимален (най-добър) в рамките на бюджета.

Допълвам - по снимките на Ал Георгиева - първата снимка е на жилище без сменена дограма, със старата двукатна дограма, пердетата ми изглеждат на "дантелените" от времето на соц-а, при това изглеждат захабени, поопушени, дето и с пране не могат да блеснат. Диваните, масичката и лампата са очевидно от онези времена. За сравнително малко пари биха могли да "освежат" визията - евтини бели и чисти пердета от Икея/Юск, от Тему онези шалтета за диваните, вместо остарялата като дизайн масичка (знам ги тези, много са здрави и удобни, но просто изглеждат демоде) - пак някоя от Икея/Юск, нова лампа с по-съвременен дизайн. Само дограмата няма как да сменят евтино, но леките корекции по мебелите, пердетата и лампата биха направили жилището по-атрактивно, т.е. биха  се намерили повече кандидат-наематели, които да го видят на живо.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 11:20 от man_darin_ka

# 658
Аз следя с интерес разговора последните страници и честно, локацията ми се струва по-голям фактор от обзавеждането (сравнете център до метро с панелка в люлин 5, едното демоде (в центъра) и хипер лукс в люлин 5, все ще са на една цена наем,а желаещите ще са повече за центъра).
Слагам снимка на последната баня, която  направих с каи. Ще стане демоде след някоя година със сигурност.

# 659
Мандаринка говореше за такъв тип демоде.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт