Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 665
  • 757
  •   2
Отговори
# 660
Абсолютно съм съгласна!

Ако сравните наема на 2-стаен до Операта и Катедралата във Варна и 2-стаен до Операта  и 2-стаен до Операта и Александър Невски в София (в линка на Секънд), все висок етаж без асансьор, има разлика в наемите на аналогични жилища между двата града.

За мен въпросът е следният - ако жилището има някакви минуси (например етаж без асансьор), но има добра локация и е в добро (или поне прилично) състояние, наемът ще е конкурентен или дори по-висок от жилище без тези минуси, в аналогично състояние, но на различна (не толкова престижна, ако може така да се каже) локация. От гледна точка на атрактивност за наемателите, за наемодателите би трябвало да е важно как ще "издокарат" оптиммално едно жилище с определени минуси, за да привлекат достатъчно търсене и съответно наем. И не е задължително "издокарването" да струва чували с пари и година и повече ремонт.

Ето, пуснах на търсачка жилище до 350 евро в София, поне първите 2-3 страници са с обяви на прилично обзаведени жилища - кухня, баня и хол/стая, предимно с ремонт/обзавеждане от последните 10-ина години. Според мен все по-малко жилища под наем са от времето на соца, като ремонт и обзавеждане. Т.е. конкуренцията между офертите ще е повече откъм дизайн.

# 661
Според мен, при липса на обратна връзка от брокер, съответно и клиенти, човек трябва да обмисли всички детайли по апартамента си, за да се състави план за бъдещо действие. Дали ще е промяна, допълнителна дограма, дали ще е промяна в цената, промяна на брокера, и тн.
Ние, като форум, трябва да ги изговорим тия неща. А дали може и има желание за промяна, дали е късно, рано и тн, това не е релевантно.
Аз имам 2ст апартамент на супер микро-локация, който съм бил принуден да отдавам с 12% по-малко от сходен, на доста по-лоша локация, по-лошо разпределение, само защото единият е 1ет и частичен свер (запад-север-изток), а другият е юг (изток-юг-запад).
Като разликата покриваше тока и отоплението за цялата година на уязвимия апартамент, че и артисваше. Но кандидатите не искат "котка в торба" и залагат на сигурното.
Та локацията не е всичко.

Също, ако се позволяват животни, това вдига цената също с едни 12-15%. Няма как да има паралел между такива.

Всяко нещо е от значение, затова се влиза в детайли, искат се снимки. Иначе, ако е за "потупване по рамото", може и без снимки.

# 662
  • Варна
Някой се е оплакал и админ е измел. Имаше нужда, признавам. Важното е, че който трябваше, успя да прочете.

По въпроса с баните - тези с плочки имитация на мрамор и дърво както бързо нашумяха, така и много бързо вече слизат от "сцената". След време ще е супер лесно човек като види снимка на жилище с такава баня, на категоризира с точност до +/- 2 - 3 години кога е ремонтирано. Съветът ми към тези, на които им предстои да правят бани, е да не се водят сляпо по модата, а да изберат нещо класическо и изчистено. Нещо възможно най-универсално, което винаги ще изглежда стилно с добро осветление, комплект качествени непластмасови аксесоари и нови цветни кърпи.
Ако трябва да се доверя на строител за дизайна, ще искам първо да видя завършени обекти, и второ - да ми се даде достатъчен избор от няколко серии и цветове плочки. По принцип и с най-скъпите плочки могат да се получат нелепи недоразумения, ако фаянсаджията няма грам усет за подредба.

https://www.imot.bg/obiava-2c175344650586573-dava-pod-naem-dvust … rad-varna-tsentar
Нарочно показвам най-скъпата обява за двустаен в центъра на Варна. Обърнете внимание на (неокачените) тавани и осветлението. И на банята.

Каквото и да си показваме, ясно е, че няма как да се хареса на всички. Не сме и в дизайнерската тема все пак.

# 663
Не слагам кърпи в баните.
Те протекторите на матраците и деко възглавничките от столовете изчезват...изобщо всякви текстили дребни си ги припознават, моите поне..

# 664
  • Варна
Естествено, и аз не слагам. Това са си лични вещи. Не сме в хотел. Но наемателите ще си сложат. Ще отива на всякакви вкусове.

# 665
  • в пералнята
Абсолютно съгласна съм за баните - съвсем изчистени и по-малко фризове, цветове  и акценти, защото трендовете се задържат по един сезон. Аз даже никъде не дупча за аксесоари - лепя ги.

# 666
Е това вече е център на Варна!
Знаят обаче как да си направят снимки, леглото е застлано, а не опаковано с найлони както честo се вижда по обявите, всички уреди в кухнята са показани..

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 20:49 от second

# 667
  • Варна
И пак не е перфектен апартаментът. Има колона по средата на дневната. Няма секция! ( Joy ). Гардеробът в спалнята е малък. Таваните са ниски, в спалнята дори е наклонен. Който иска, винаги ще намери кусури. Няма имот без недостатъци.
Освен частно паркомясто, в наемната цена е включено и почистване веднъж седмично - нещо интересно, което скоро обсъждахме. Квартирата определено е за хора, които искат и могат да си угаждат. И да, вноската за същия имот вероятно ще е по-малка от наема, но има всякакви случаи на хора като мен, които си имат жилище (жилища), но им се налага известно време да живеят другаде.

п.п. Последен етаж е! Отгоре е директно плосък покрив.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 21:25 от Didi168

# 668
  • София
Много е хубав апартамента, меки цветове, тонове и светлини, ненатрапчив, прекрасен! Някак нищо не дразни.

# 669
Да дам и аз  два цента за окачените тавани и наемните жилища.
 Само по себе си не слагаш окачен таван да вдигаш цената, а да прикриеш дефекти и да си улесниш работата на мебелисти, ел кабели, осветление , шумо и топло изолация. 
В двата апартамента по които работих това лято на единият сложихме окачен таван в кухнята , а другият няма. И в двата целта беше висок клас довършителни работи и искаш кухненски шкафове догоре. Разликата в плочата на тавана беше между 1.5 до 2.3 сантиметра.
По мое мнение , този с окаченият таван е по-хубав, но се отдаде втори защото е с 2 квадрата по-малък и няма техническо помещение  . В апартамента  без окачен таван шкафовете са на 10 сантиметра и има бленда , която обира разликата и визуално пак са до тавана.
Ако пак правя апартамент висок клас , пак ще сложа окачен таван, но до края на стаята да имам ниша за корниз. В пъти по -лесно е за кабели и изолация .

# 670
Някой се е оплакал и админ е измел. Имаше нужда, признавам. Важното е, че който трябваше, успя да прочете.

Пак съм изпуснала.

# 671
  • Варна
Окачен таван - изчистен и равен, монтиран поради технически съображения, разбирам. Но по-рано се дадоха примери за едновремешните 3D окачени тавани, боядисани в няколко цвята и с разни овални форми. За тях казваме, че са демоде.

# 672
Синята баня ми харесва.
Делфините ми идват повече, но иначе е чудесна.
не я намирам демоде.

Спешъл апартамента във Варна е много хубав, но и наемната му цена е сериозна

# 673
Да , всяка модерна изгъзица като , летвички, тухлички , мъх , ламинат на тавана, дървесни плочки в душа ще се се свързват с Ковид ремонти. Същото е като апартаментите с ред плочки с цветя, розови плочки , изпънати тавани, окачени тип офис с плочи  или фигурки по средата на банята или плетени на една кука покривчица са свързвани с ремонт от 2007-2010.

# 674
Тухлички има активно от 2013-4. А дървесни плочки имаше във всеки магазин поне 2-3 години преди ковида:-) мъх исках да си слагам през 2016, но се отказах защото дизайнерката не можа да ми го вмъкне в интериора по начин, който да ми допадне. Виж летвите и “шарения” мрамор действително дойдоха сега ковидно.

Общи условия

Активация на акаунт