Всякакви въпроси за пералнята - тема 22

• 9 598
  • 284
  •   3
Отговори
# 105
Здравейте на всички! Предстои ни обзавеждане на ново жилище и купуване на всички уреди от нулата. Прочетеното в тази и предишните теми определено доста ми помогна за много неща и успях да приоритизирам изискванията си.

Тъй като ни предстоят много покупки наведнъж (ще си вземем сушилня отделно, хладилник и т.н.), сме определили бюджет за пералнята от около 1000 лв.

След ровене из сайтовете, сведох избора до тези два модела, които в момента намирам на еднаква цена (999 лв.) и се колебая:

1. Bosch WGG244Z5BY (Серия 6): https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … G244Z5BY/p/652644
2. AEG LFR61944BE (Серия 6000): https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-lfr61944be

Ще бъда много благодарна, ако ми дадете съвет коя от двете е по-разумният избор като здравина и качество на изпиране? Струва ли си единият модел повече от другия или да гледам нещо коренно различно в този бюджет?

Благодаря предварително!

# 106

• Miele се колебаехме само ако уреда е втора ръка, тъй като нови са от 1500 лв нагоре дори и за базовия клас. Но от всички мнения досега, по-скоро започвам силно да се разколебавам за този вариант.

Aко 1500 лева гарантират безпроблемна работа с години, те се избиват с времето. Въпроса не е в това колко пари ще дадеш за даден уред, а да служи вярно. Купих скъп телевизор за времето си, но още работи и не съжалявам за парите които дадох тогава.

Аз също съм решил следващия път да заложа на Миле. От всичко което прочетох за тях, може би са най-малкото зло

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 03:26 от dsfds

# 107
  • София
Здравейте, до скоро бях убедена, че ще си взема комбиниран уред, но за съжаление моделите, които бях набелязала, не се събират в мястото под плота на кухнята и в момента избирам пералня и сушилня, като за пералнята имам ограничение в дълбочина - до 55/56 см (за 56 даже не съм сигурна, защото до ръба на тръбата за нея е 57 см:rolling_eyes:). Бюджетът ми е до около 2000 лв за двете, но може да мръдна малко. Дали някой може да изкаже мнение за тези два модела или да препоръча друг с това ограничение за дълбочина:

https://zora.bg/product/fxt8-125t-dg-1200-obmin-800-kg-b-silver
https://zora.bg/product/es-nfb814awna

# 108
В същата ситуация съм!

Здравейте, до скоро бях убедена, че ще си взема комбиниран уред, но за съжаление моделите, които бях набелязала, не се събират в мястото под плота на кухнята и в момента избирам пералня и сушилня, като за пералнята имам ограничение в дълбочина - до 55/56 см (за 56 даже не съм сигурна, защото до ръба на тръбата за нея е 57 см:rolling_eyes:). Бюджетът ми е до около 2000 лв за двете, но може да мръдна малко. Дали някой може да изкаже мнение за тези два модела или да препоръча друг с това ограничение за дълбочина:

https://zora.bg/product/fxt8-125t-dg-1200-obmin-800-kg-b-silver
https://zora.bg/product/es-nfb814awna

Финлукс не бих и погледнала засега Smirk  Не ми е от фаворитите като марка. Sharp ме впечатлява повече. Определено ми допада, защото покрива основните ми изисквания за дълбочина и обороти. Преди  5 години в търсене на съдомиялна и предпочитания за Бош, един консултант в Зора ни направи паралелно сравнение на високия клас Бош и съдомиялна Шарп. Еми - имаше пълно съвпадение на това, което покриваше претенциите ни. Дано и при пералните е така Thinking  Определено ще ги разгледам в детайли.

# 109
  • София
Аз се загледах по тях заради сушилните, които похвалиха в темата за сушилни. 😁

# 110
  • София
Между другото,  Miele до скоро се славеха като единствена марка, която все още прави пералните си с иноксов казан. (Някой да не го сбърка с барабан;). Това, наред и с други фактори, разбира се, е и причина за здравината на пералните и по-дългия им живот. Докато търсехме пералня по магазините, попитахме кои перални са с иноксов казан по препоръка на пералния ни техник. Оказа се, че го има само при моделите им над 3000 -3500 лв., а при по-бюджетните Miele-та материалът е същия като при останалите марки. Консултантът в магазина ни ги показа. Това го казвам, за да го имате предвид, ако ви е водещ фактор при избор на “здрава” пералня. Питайте на място, но би трябвало да го пише и в документацията.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 00:20 от Skiorche

# 111
Не е вярно, че само при моделите от 3000+ лв. казанът е инокс. Просто трябва да се гледа — дръпва се леко маншонът в долната част (например), и ако се покаже бяло, значи е пластмаса.
Явно във въпросния магазин не е имало междинни ценови модели

# 112
  • Другата България
Между АЕГ и Бош /говоря за марки/, коя е по-добрия избор за пералня?

# 113
Между другото,  Miele до скоро се славеха като единствена марка, която все още прави пералните си с иноксов казан. (Някой да не го сбърка с барабан;). Това, наред и с други фактори, разбира се, е и причина за здравината на пералните и по-дългия им живот. Докато търсехме пералня по магазините, попитахме кои перални са с иноксов казан по препоръка на пералния ни техник. Оказа се, че го има само при моделите им над 3000 -3500 лв., а при по-бюджетните Miele-та материалът е същия като при останалите марки. Консултантът в магазина ни ги показа. Това го казвам, за да го имате предвид, ако ви е водещ фактор при избор на “здрава” пералня. Питайте на място, но би трябвало да го пише и в документацията.
Това, което съм болднала, съвсем не е вярно. Нито едното от двете неща не е вярно.

Между АЕГ и Бош /говоря за марки/, коя е по-добрия избор за пералня?
Изобщо не може да се говори за марки като цяло. Може да се говори за добри и недобри модели на съответната серия от  марката и да се сравнят със сходни модели от другата марка.

# 114
  • София
Не е вярно, че само при моделите от 3000+ лв. казанът е инокс. Просто трябва да се гледа — дръпва се леко маншонът в долната част (например), и ако се покаже бяло, значи е пластмаса.

Ами попитахме в Технополис на Околовръстното. Консултантът ни каза, че по-евтините модели на марката вече не се правят  с инокс. Отвори няколко вратички на перални и им дръпна маншоните за демонстрация. Повечето бяха бели, както ги описвате. Само на двете перални, които стояха най-отпред отделни от всички останали и респектираха с цените си, казаните бяха от инокс.
Може би пише и в документацията, както съм написала по-горе и не е нужно да се дърпат маншоните наред. Радвам се, че има такива и на “междинни цени”. Не съм се ровила да търся, след споделеното от консултанта. Така или иначе се бяхме спрели на АЕГ.
Petia, 🤗

# 115
  • Другата България
Ок.
Тогава да питам за този модел някой, който има - мнения?
https://zora.bg/product/lf5z48be-1400-obmin-800-kg-a-bial
Или някой, който разбира?

# 116

Ами попитахме в Технополис на Околовръстното. Консултантът ни каза, че по-евтините модели на марката вече не се правят  с инокс. Отвори няколко вратички на перални и им дръпна маншоните за демонстрация. Повечето бяха бели, както ги описвате. Само на двете перални, които стояха най-отпред отделни от всички останали и респектираха с цените си, казаните бяха от инокс.
Може би пише и в документацията, както съм написала по-горе и не е нужно да се дърпат маншоните наред. Радвам се, че има такива и на “междинни цени”. Не съм се ровила да търся, след споделеното от консултанта. Така или иначе се бяхме спрели на АЕГ.
Petia, 🤗
Нямам никаква идея какви наличности има в “Технополис на Околовръстното”, а и не ме интересува.
Голяма ровене трябва да падне, за да се открие в документацията материалът на казана. Преди година и половина ми се наложи да търся точно това и установих, че е надълбоко скрито. Вече тази информация не се открива толкова лесно, колкото преди. Най-лесният вариант е с поглеждането зад маншона.

# 117
Ок.
Тогава да питам за този модел някой, който има - мнения?
https://zora.bg/product/lf5z48be-1400-obmin-800-kg-a-bial
Или някой, който разбира?
Много базов и  ненадежден модел. От всичко му е спестено. Възможно най-най-нискък клас за марката. И още по-лошо е, че моделът е от сравнително скоро на пазара и е трудно да се обобщят кои точно са най-слабите места.

Ако можеш да отделиш повече средства, виж това:
https://zora.bg/product/ew7f2482e-1400-obmin-800-kg-a

# 118
  • София
Като най-голям магазин на Технополис в София, имаше 10-12 модела на марката. Цените започваха от 1900 лв. и стигаха до 5100 лв.Simple Smile . В моите представи за “междинни цени” за Miele до около 2500 лв. не видях модел с иноксов казан - сигурно въпрос на късмет.Simple Smile
Нищо де, предполагам, че не това е най-важно, за да функционира добре пералнята. Просто го споделих, като съвет, който получихме от пералния техник. Нямаше как да се съобразим ценово с тази препоръка:).

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 23:19 от Skiorche

# 119
  • Другата България
Благодаря ти.

Общи условия

Активация на акаунт