Всякакви въпроси за пералнята - тема 22

• 9 511
  • 284
  •   1
Отговори
# 90
За мен отделни уреди са за предпочитане, категорично бих отхвърлила втора употреба, все пак и те не се дават без пари, а същевременно рискът е висок. После новите ще излязат по-скъпи, като се включи и цената за старите, а за тази разлика бихте могли да вземете и модел с повече екстри, на които държите или по-висок клас уред. Покупката на изплащане е удачна в случай, че бюджетът го изисква, а с нов уред рискът от дефект е несравнимо по-нисък и при това има (както вече е казано) и уреди с доста дълга гаранция.

# 91
  • София
Djordja - страшно ти благодаря, че се включваш по темата с толкова полезни съвети:
  • Реално за нас габаритите са много важни, тъй като пералнята и сушилнята ще стоят в килер, който има предна плъзгаща врата. В момента разстоянието от стената до вратата е точно 62.5 см, но можем да го увеличим спокойно и до 65-66 см. Затова и измерванията са с включен люк, за да сме сигурни, че уредите ще се поберат.
  • Страшно добър съвет относно капацитета. Моето притеснение беше, че при по-голям капацитет, реално доста често пералнята ще е празна и нефективна. Определено ще се насочим към 8 кг (в краен случаи 9 кг).
  • Относно оборите си напълно права. Още се колебая между 1400 (абсолютният минимум) и 1600 (за предпочитане) оборота, но тук всичко ще зависи от цената.
  • Относно уредите втора ръка съм страшно разколебан и затова и попитах. Прочетох доста мнения и в тази и предишните теми за "Всякакви въпроси за пералнята", както и отделни такива специално за "Перални втора ръка". Много полезна информация.
  • Относно взимането на изплащане без оскъпяване - за момента това не е вариант при нас и няма да се възползваме.
  • Бюджетът ни не е супер точен и още се ориентираме, но като цяло за пералня и сушилня не ни се иска да надхвърляме 2200-2500 лв. (засега това е таванът). И за жалост нови Miele-та изглежда, че не са вариант.
Страшно благодаря за всичката тази информация.

etty775 - благодаря за полезното инфо. Както описах и по-горе, определено се насочваме към капацитет 8 кг (или 9 кг в краен случай) и за момента сякаш везните се накланят повече към нови, а не втора ръка.

Vilemina - толкова много информация и толкова полезна. Веднага си записвам всичките съвети и ето и малко коментари по тях:
  • Основно сме се насочили към това двете машини да са една върху друга, защото с плот захванат към стената, малко или много се задължаваме следващия модел пералня да се побере точно във вече определената височина, което малко или много те ограничава. Но пък такъв плот дава много предимства при проблеми с пералнята, които биха се отстранили много по-лесно, защото сушилнята няма да има нужда да се мърда. Ще обсъдим и с майстора двата варианта - една върху друга или да сложим плот, захванат за стената.
  • Това е много добър съвет относно сравнението между сушилня и пералня. Със сигурност инвестицията в сушилнята е доста важно, защото с времето се пробвали доста варианти и понякога или свиват прането, или не го сушат достатъчно добре, или е страшно намачкано, или пък много бързо си губи цвета и какво ли още не. Така че определено сушилнята държим да е доста добра (ама отново и според бюджета ни).
  • Автоматичното дозиране за мен е страхотна опция, но пък и доста покачва цената на уреда. Реално отиваме до около 1500 лв. Все повече си мисля, че това може би е опция, която не е задължителна, а е просто удобство и ако вложим в хубава сушилня, спокойно можем да го пропуснем.
  • Мисля, че без тази опция, спокойно има няколко Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв. Определено това са страшно добра опция, която отговоря на огромна част от изискванията.
    Много ти благодаря за този коментар, страшно полезен и доста насочващ към какво можем да се ориентираме.

So Lucky - много благодаря за коментара и се радвам, че има и малко по-крайни такива, защото това ми е от страхотна полза да се ориентирам къде се намираме и като желания и като бюджет, защото доста често нещата на хартия са едни, ама в реалност - абсолютно различни.
  • Все още наистина много се колебая дали уреда да е втора ръка или не и след всички ваши мнения, това да се вземе нов уред в този бюджет, изглежда като много по-доброто решение. Със сигурност ще проуча още по-детайлно тази тема.
  • Със сигурност бюджета ни е ограничен и не стига за висок клас уреди и затова и ще се насочим нещо в средния клас, което да можем да си позволим. Автодозирането не очаквах, че качва толкова много цената и почти сигурно това ще е нещото, което да преосмислим.
  • За жалост за мен все още базово Miele или среден клас AEG са ми страшно подобни (и донякъде тъмна индия). Не бих казал, че държа на AEG толкова, колкото че срещах доста позитивни мнения на няколко места във форума, както и други места в Интернет. Със сигурност основната коментирана марка е Bosch и може би и затова натам основно се насочих. AEG със сигурност също са ми в полезрението и ако някой има опит от първа ръка, ще ми е страшно полезно.
  • Гледайки нещата на Bosch, ето тези изглежда, че са доста близки до това, което търсим като изисквания и бюджет: Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв.
    Благодаря ти за мнението - супер полезно ми е Simple Smile

Дамасцена - благодаря ти за включването и ето малко по-подробни детайли за параметрите по нашето търсене:
  • Бюджетът ни е около 2200-2500 лв. (максимално) за момента за пералнята и сушилнята и базирайки се на предходните коментари, може би се насочваме към среден клас пералня и малко по-качествена сушилня. Някак си това ми изглежда като по-доброто решение, тъй като екстри като автодозирането са опционални, но добро и качествено сушене - задължителни.
  • Комбинираният уред не е вариант за нас и определно държим да са два отделни. Многократно сме си говорили по тази тема и тъй като имаме мястото, за нас две отделни машини са предпочитаният вариант.
  • Bosch е може би най-желаната марка за момента, и както горе споделих има доста добри варианти в средния клас -  Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв.
  • AEG е една от марките, за които има доста добри отзиви, но за жалост доста по-рядко се коментира и не съм много запознат. Така че всякакви съвети от първа ръка са повече от добре дошли.
  • Miele се колебаехме само ако уреда е втора ръка, тъй като нови са от 1500 лв нагоре дори и за базовия клас. Но от всички мнения досега, по-скоро започвам силно да се разколебавам за този вариант.

Кубратова - това е и най-голямото ми притеснение, че може да вземем уреди втора ръка, и накрая евтиното да стане скъпо. Особено говорейки за пералня и сушилня, които се използват ежедневно/ежеседмично.
  • За момента предпочитаме да не е на изплащане, като това си е лично наше предпочитание (напълно осъзнавайки плюсовете и минусите му).
  • Притесненията от дефекти са едно от основните неща и имайки предвид, че в последните 7-8 години масово качеството падна, шансът уред втора ръка да има проблеми, изобщо не е малък.

Благодаря на всички за страхотната информация. Определено за момента горе-долу си поизчистих към какво можем да се насочим от Bosch.
  •   Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв.
    Следва да разгледам опциите и за AEG (отново среден клас), както и за Miele (базов клас) и да видя от избраните варианти кое би било най-добрата опция за нас.

Всякакви мнения, заебелжки, дори и критики и то от първа ръка, за мен са страшно полезни и дори бих казал безценни.
    Благодаря ви от сърце и с пожелание за много хубава вечер.

# 92

So Lucky - много благодаря за коментара и се радвам, че има и малко по-крайни такива, защото това ми е от страхотна полза да се ориентирам къде се намираме и като желания и като бюджет, защото доста често нещата на хартия са едни, ама в реалност - абсолютно различни.
  • Все още наистина много се колебая дали уреда да е втора ръка или не и след всички ваши мнения, това да се вземе нов уред в този бюджет, изглежда като много по-доброто решение. Със сигурност ще проуча още по-детайлно тази тема.
  • Със сигурност бюджета ни е ограничен и не стига за висок клас уреди и затова и ще се насочим нещо в средния клас, което да можем да си позволим. Автодозирането не очаквах, че качва толкова много цената и почти сигурно това ще е нещото, което да преосмислим.
  • За жалост за мен все още базово Miele или среден клас AEG са ми страшно подобни (и донякъде тъмна индия). Не бих казал, че държа на AEG толкова, колкото че срещах доста позитивни мнения на няколко места във форума, както и други места в Интернет. Със сигурност основната коментирана марка е Bosch и може би и затова натам основно се насочих. AEG със сигурност също са ми в полезрението и ако някой има опит от първа ръка, ще ми е страшно полезно.
  • Гледайки нещата на Bosch, ето тези изглежда, че са доста близки до това, което търсим като изисквания и бюджет: Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв.
    Благодаря ти за мнението - супер полезно ми е Simple Smile

Моля. Ако търсиш директен и честен отговор, аз съм човека. Laughing

Този Бош изглежда много прилично за парите си, и имаш един палец от мен. Няма дозиране, но им пара и други екстри.
Минус е само, че не е от най най тихите, но ако си е в отделно помещение това не е от значение.

# 93
  • София
Ние наскоро минахме през избора на пералня и сушилня за ново жилище и много четох и тази тема, и темата за сушилните. В сегашния апартамент пералнята и сушилнята са ми Миле, купени втора употреба през 2010. Тогава бяха 350-400 лв. бройката. За тези 16 години ползване съм викала техник от фирмата, от която ги купих, 2-3 пъти за пералнята и един път за сушилнята, като за ремонти на уредите в този период от 16 години съм дала около 300 лв. общо. Доволна съм от тях (нямат електронни дисплеи, автоматично дозиране и т.н.), но си вършат работата много добре. Сега за новото жилище обаче реших, че няма да взимам втора ръка Миле, защото цените им са като на среден клас нови уреди. Избрах по-базова пералня - Бош, серия 6, 9 кг., 1200 оборота за 950 лв. на промоция, без автоматично дозиране, с добри отзиви за модела. Автоматичното дозиране лично за мен не е плюс, тъй като пера само с прахообразни препарати и реално не би ми вършило работа. Сушилня си взех базов модел Миле за 1800 лв. на промоция. Гледах сушилните Бош от 6-та серия като по-бюджетен вариант в сравнение с Милето, но много неща в тях не ме изкефиха - самопочистващите се кондензатори на Бош, които водят до периодична профилактика и почистване на машината в сервиз (на сегашната ми дърта сушилня Миле нямам идея къде е кондензаторът, не го почиствам и нямам проблеми с него), модели, които не вървят фабрично с маркучите за свързване към канал, модели които нямат осветление вътре?? (100-годишната ми сегашна сушилня има осветление вътре в барабана), изключително дълго време на сушене, нисък % кондензация. При Миле, дори и в най-базовите модели, тези неща са решени по-добре.
Тъй като купихме пералня и сушилня от различни марки, не знам дали биха съвпаднали като размери, за да им търся свързващ кит от някоя от двете марки или универсален такъв, освен това вариантът свързващ кит или директно поставяне едно върху друго прави трудно изваждането само на пералнята, ако се наложи някакъв ремонт в бъдеще. Ще сложим рафт в мокрото помещение, така че да отделим двата уреда и да може по-лесно да се обслужи пералнята при нужда. Иначе Бош в момента предлагат безплатно свързващ кит, ако си купиш тяхна сушилня (след регистрация на покупката в сайта им).

# 94
Работата е там, че при уредите втора употреба личният (позитивен или негативен) опит на един потребител по никакъв начин не ориентира друг бъдещ потребител - зависи от конкретния уред и неговото състояние, не от марка и модел, както е при новите уреди.
Т.е. сравняват се на практика несравними неща.

# 95
  • София
So Lucky - нямаш си и идея колко обичам директната обратна връзка и я оценявам страшно много.
  • Автодозирането определено е опцията, от която се отказахме в къщи дори без да го мислим. Просто никога това не ни е било силен критерии, а разликата в парите просто го оправда много бързо.
  • Пралнята и сушилнята ще са в килера до входната врата, което е максимално далеч от двете спални (има коридор до едната и коридор и хол до другата). Мисля, че 72 dB ниво на шум е повече от идеално за това разположение.
Благодаря ти от сърце наистина - страшно полезни коментари и забележки изключително на място.

*Lorena* - просто си невероятна и само едно огромно БЛАГОДАРЯ и на тебе. Толкова много и полезна информация - просто прекрасно.
  • Едно е сигурно - пералнята на 100% ще е нова. Сушилнята тепърва ще я проучвам - за какво става въпрос, кои са плюсовете, кои са минусите и т.н. Все още имам едно малко колебание за сушилнята, че може и да е на старо и така да се каже да тествам късмета си. Идеята в къщи ни е, че без пералня не можем, но без сушилня - справяли сме се 30+ години, ще оцелеем някой друг месец Grinning Разбира се в кръга на шегата, но тепърва ще започна да чета по темата и да видя към какво да се насоча.
  • Ние също сме на мнението, че искаме да добавим рафт в помещението точно заради обслужването на пералнята и това да не води до демонтаж на сушилнята. Така че това е страхотна идея и се радвам, че и други хора споделят това мнение.
  • За момента не знам дали сушилнята ще е на Bosch, така че... този малък подарък звучи невероятно, НО... да видим дали ще се възползваме и от него Grinning Благодаря за информацията!

Кубратова - абсолютно си права относно това и винаги го сравнявам с купуването на кола на старо. Шансът също играе огромна роля, както и още много други фактори. Напълно вярно!

След като разгледах всякакви опции на AEG и на Electrolux, определено моделите на Boch най-много прилягат на нуждите ни.

Като цяло се спрях на моделите от този линк -  Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв. Странното е, че буквално и 4-те са ми напълно еднакви освен малката визуална разлика на вратичката:
  • WAN28170BY | Серия 4 – Перална машина 8 kg,1400 rpm: 999 лв.
  • WAN28266BY | Серия 4 – Перална машина 8 kg, 1400 rpm: 1059 лв.
  • WAN28164BY | Серия 4 – Перална машина 8 kg, 1400 rpm: 999 лв.
  • WAN28270BY | Серия 4 – Перална машина 8 kg, 1400 rpm: 1059 лв.

И тъй като това за нас това няма никакво значение, решихме, че всичко ще опре до най-ниската цена, която можем да намерим за тези уреди. И интересното е, че до днес има една промоция в eMag за една от тях:
  • Пералня Bosch WAN28270BY, 1400 RPM, 8 кг, клас А: 889 лв.
    Какво мислите - дали си заслужава като цена от тези 4-те? И изобщо на база на всичко написано, тъй като от всичко прочетено последните дни и всичко изписано по темата днес, това ми се струва като най-добрият ни избор.
    Благодаря ви предварително!

# 96
  • София
Ако сте прочел темата и назад, аз имам Bosch serie 4. Много съм доволна от всичките й функции и програми, както и от изпирането и изплакването. Само проблемът е, че къса вълнени дрехи, но това явно си е неин дефект, а не масово явление. За подобен проблем прочетох тук и за машина Bosch serie 6, както и за AEG serie 6. Аз се спрях на АЕГ серия 7, пък дано да не съм изтеглила пак къса клечка:). Не ме интересува WiFi, нито автоматичното дозиране или капсулите. Аз не ползвам и омекотител (една химия по-малко;)).
Сушилня имам от над  година и реших да се пробвам с втора употреба, защото я използвам само за бельо (пране на 60 градуса) и пухени якета.
Взехме отново Bosch Serie 4 Exclusive за 450 лв. от София (тази си е немска) с две години гаранция. изглеждаше като да не е използвана изобщо.  Търговецът е приятел на приятел;) и това ни даде известно спокойствие. За сега нямам оплаквания, работи тихо, ползва се 2 пъти в седмицата само през зимния период, защото имаме и голяма слънчева тераса с открита и покрита част, където предпочитам да простирам през останалата част от годината. (дългичко суши, около 2 часа и 1/2 до 3 часа, но нямам база за сравнение). На вилата имам пералня AEG Lavamat  и миялна машина АЕГ, втора употреба, произведени през 2013, а закупени от мен преди 6-7 години от магазин в малко градче в Северозапада:). Те виждат страшна екплоатация при много варовита вода. Е, не са мръднали до сега.
Но такъв е моят късмет, както е споменато по-горе от Кубратова. Моите второупотребни уреди държат, а новите (пералня и хладилник) ми създават проблеми. Но не те агитирам за втора употреба, защото е въпрос на късмет очевидно. За пералнята изобщо спор няма - нова си вземи. Аз за сушилнята не съжалявам, че взех втора ръка, защото е уредът, който най-рядко използвам вкъщи.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 23:48 от Skiorche

# 97
zdravko. nestorov, ако позволите един приятелски съвет, ще кажа, че сушилня втора употреба изобщо не е  добра идея. Ако трябва да съм честна, сушилнята с термопомпа е капризно нещо. Тремопомапта е скъпа за ремонти и при един пробив в системата и "изфирясал" охлаждащ агент, то цената за ремонт е сериозна сума, а понякога ремонтът просто не се получава.
Помислете още за сушилнята. Вложете повече пари в нея отколкото в пералнята.

# 98
  • София
Skiorche - благодаря, че се включвате и то с толкова безценна информация.
  • Това с вълната го забелязах на няколко места, но никъде не беше свързано към марка или модел, а просто в някои конкретни уреди. Много съжалявам, че точно вашия се е уцелил да е такъв...
  • AEG 7-ма серия са също страхотни и отговарят отново на всичките ни условия, но за жалост дори и на промоция отиват към 1300 лева, което е малко извън бюджета ми - Перални AEG, Серия 7000, ProSteam®, 1400 обр/мин, 8 кг. Със сигурност те са другата потенциална опция, ако излезе някоя приятна Коледна промоция.
  • Наистина си е и до късмет... поразрових на доста места в Интернет относно електроуреди 2-ра ръка и мненията са тотално противоположни. И е напълно нормално, както споменавате и вие Simple Smile
Страшно благодаря за коментара от първа ръка. Безкрайно полезен ми е и определено ми затвърди мнението, че изборът ми е между:
  • Bosch, Серия 4, 8 kg, 1400 rpm на цена от 999 лв до 1059 лв.
  • AEG, Серия 7000, ProSteam®, 1400 обр/мин, 8 кг на цена от 1300++ лв.
    А на вас ви пожелавам да сте извадили голям късмет и да нямате никакви проблеми с новите електроуреди. Блаодаря ви от сърце!

petiaivanov - много ви благодаря за страхотния съвет. Тепърва започва да проучвам сушилните и след като събера повече информация, веднага ще се включа в съответната тема. Информацията ви е повече от страхотна и си записвам, за да го имам в предвид.
    Цитат
    Определено ще помисля много добре върху това, тъй като това е следващото нещо в списъка за новия дом.

Благодаря на всички - невероятни сте!

# 99
И още един непоискан съвет: не взимайте нещо за 1000лв само защото това ви е бюджет, по скоро купете уреда за 1300лв който сте набелязали и отговаря на всички лични предпочитания. Пералня не се купува всеки месец, помислете после да не ви е яд. Аз всеки път в който съм искала да мина тънко с ел.уред, съм сгрешила. Пък и пералнята е нещо много важно без което в наши дни не можем, по важна от сушилнята.

По отношение на уредите от 2010 та втора ръка. Те са произвеждани по стари страндарти с по устойчиви материали, ако сте забелязали са по тежки от новите. Те са правени да изкарат 30+ години. Такива уреди вече не се произвеждат, на сегашните им залагат предполагаеми цикли на живот, а колко оправдават заложбите не е ясно.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 03:52 от So Lucky*

# 100
  • В небето
Skiorche - благодаря, че се включвате и то с толкова безценна информация.
  • Това с вълната го забелязах на няколко места, но никъде не беше свързано към марка или модел, а просто в някои конкретни уреди. Много съжалявам, че точно вашия се е уцелил да е такъв...
  • AEG 7-ма серия са също страхотни и отговарят отново на всичките ни условия, но за жалост дори и на промоция отиват към 1300 лева, което е малко извън бюджета ми - Перални AEG, Серия 7000, ProSteam®, 1400 обр/мин, 8 кг. Със сигурност те са другата потенциална опция, ако излезе някоя приятна Коледна промоция.
  • Наистина си е и до късмет... поразрових на доста места в Интернет относно електроуреди 2-ра ръка и мненията са тотално противоположни. И е напълно нормално, както споменавате и вие Simple Smile
Страшно благодаря за коментара от първа ръка. Безкрайно полезен ми е и определено ми затвърди мнението, че изборът ми е между:
    А на вас ви пожелавам да сте извадили голям късмет и да нямате никакви проблеми с новите електроуреди. Блаодаря ви от сърце!

petiaivanov - много ви благодаря за страхотния съвет. Тепърва започва да проучвам сушилните и след като събера повече информация, веднага ще се включа в съответната тема. Информацията ви е повече от страхотна и си записвам, за да го имам в предвид.
    Цитат
    Определено ще помисля много добре върху това, тъй като това е следващото нещо в списъка за новия дом.

Благодаря на всички - невероятни сте!
Здравко, у дома сме с пералня AEG 7-ма серия. Вече над 5 години ни служи добре, като имате предвид, че през цялото време не беше нивелирана добре и подскачаше и се местеше. Въпреки това няма поражения по механиката. За пералните Bosch не мога да кажа нищо. При всички случаи, която и марка да изберете, имате 5 г. гаранция.
Сега купихме и сушилня от същата марка и уредите са поставени направо един върху друг. Скоро обаче ще повикам моят мебелист, за да изработи плот с изтеглящ се плот, върху който ще поставим сушилнята и други мебели. Апартаментът ни не е голям и гледаме да оптимизираме всяко пространство. Но, в случай че нямате налични свободни средства за подобна мебелировка, никакъв проблем не е сушилнята да стои директно върху пералнята, а с парите за свързващия кит можете да се почерпите добре за новите придобивки.
Поздрави.

# 101
И аз не бих гледала на бюджета като абсолютна сума, а приблизителна, защото за 300-500 лв може да се берат ядове. Ако трябва, веднага ще отрежа от пердетата на жената Simple Smile(не на дължина, джанъм!), ще чакам повече за диван, ще ям на холна маса или ще спя на матрак на пода, но точно от тези два уреда (пералня и сушилня) няма да спестя. С моя мебелист, когато обсъждахме кухнята и умувахме от какво може да се спести, накрая решихме, че ще спестим от вазичките Simple Smile  и това се оказа правилно решение. Повече от 5 години по-късно ми трябва втори шкаф за вазички и свещници, обаче кухнята си е като нова, както и нямам повод за недоволство от нито един уред, при все ежедневната експлоатация, че и по два-три пъти дневно (визирам пералня, сушилня и съдомиялна). Дай Боже още да държат, но и скоро някой да поиска подмяна, ще го разбера - за календарни 5 години експлоатацията им съответства на почти двойно повече време като цикли на работа.

# 102
  • София
So Lucky* - напълно съм съгласен с всяка написана дума.
  • Определено бюджета ни не е фиксиран напълно, но идеята е все пак да се поберем в някаква сума. След всичко прочетено, както и съветите в тази тема, се спряхме в къщи на тези два въпроса - кои неща (функции) са ни задължителни и кои - са страхотна екстра, но бихме ли я ползвали. Задължителните неща са налични и в средния и във високия клас. Но екстрите... НЕ. Затова и след доста дискусии в къщи, една камара изгледани ревюта на такива перални и разбира се всички ваши коментари, решихме, че за нас автодозирането не е нещо MUST и спокойно бихме го пропуснали. И така в крайна сметка избора ни остана между средния клас на Bosch и AEG:
    Като цени са страшно близки, като функционалности - също и тук вече ще е по-скоро и малко като предпочитание (и разбира се ако излезе някоя приятна промоция).
    Поне за момента така си го представям в моята глава. И много благодаря на всички, които ми помогнахте да се ориентираме в обстановката Simple Smile
  • Тъй като няколко пъти ходихме и до магазини за електроуреди втора ръка и поразпитахме и там - напълно си права за всичко. Наистина уредите от преди 10-15 години са правени по друг стандарт и например доста от Миле пералните бяха по 120-130 кг (в сравнение тези, които гледаме сега са около 71-72 кг). Относно живота им - със сигурност зависи от това как и кой ги е ползвал, но тук идва и дозата късмет (или пък наистина да разбираш какво да гледаш, ама не мисля, че спадам към тази група).
Благодаря за пореден път, че се включваш по темата Simple Smile

mordohai - много благодаря за споделената информация.
  • AEG 7-ма серия ни е също в полезрението. Малко е по-скъпа, както коментирах, но коментарите и за там са страшно добри, както и за Bosch. Определено някоя от двете марки ще е нашият избор. Стискам палци да ви издържи още 25 години Simple Smile
  • Едно от основните неща при нас е гаранцията и това, че има 5 години (2+3 или 5 нацяло). Определено за такъв тип електроуред моето мнение е, че 2 години са твърде малко, а говорейки с познати, доста често веднага след изтичането на 24 месеца и уредът сдава багажа...
  • Все още обмисляме как точно да поставим сушилнята над пералнята. За момента идеята с допълнителен плот, върху който да стъпи изобщо не е лоша, но това ще го консултирам и с нашия майстор, за да видим с какви опции разполагаме. Мястото ни е доста ограничено и на нас и буквално в килера има място за пералня, сушилня - една върху друга, които заемат цялото място от стената до предната врата и един бойлер. И килера е пълен. И поради тази причина ми се иска все пак да може всеки електроуред да е независим спряло останалите.
И да не спестя от кита... след всичките страшно полезни съвети, които ми давате, просто почерпката е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!! Благодаря ви!

Кубратова - напълно съгласен! Определено се опитваме да влизаме в някакъв бюджет, ама да нямаме страшно точни граници, но няма как и да няма някакви. Със сигурност се опитваме за максимално качество (или поне така си мислим), нормална цена Simple Smile Ще ви държа в течение накрая на какво сме се спряли. Мисля, че днес вече ще поръчаме пералнята и да минаваме към следващите неща Simple Smile

Благодаря на всички от сърце.
Хубав и спокоен петък!

# 103
  • В небето
So Lucky* - напълно съм съгласен с всяка написана дума.
  • Определено бюджета ни не е фиксиран напълно, но идеята е все пак да се поберем в някаква сума. След всичко прочетено, както и съветите в тази тема, се спряхме в къщи на тези два въпроса - кои неща (функции) са ни задължителни и кои - са страхотна екстра, но бихме ли я ползвали. Задължителните неща са налични и в средния и във високия клас. Но екстрите... НЕ. Затова и след доста дискусии в къщи, една камара изгледани ревюта на такива перални и разбира се всички ваши коментари, решихме, че за нас автодозирането не е нещо MUST и спокойно бихме го пропуснали. И така в крайна сметка избора ни остана между средния клас на Bosch и AEG:
    Като цени са страшно близки, като функционалности - също и тук вече ще е по-скоро и малко като предпочитание (и разбира се ако излезе някоя приятна промоция).
    Поне за момента така си го представям в моята глава. И много благодаря на всички, които ми помогнахте да се ориентираме в обстановката Simple Smile
  • Тъй като няколко пъти ходихме и до магазини за електроуреди втора ръка и поразпитахме и там - напълно си права за всичко. Наистина уредите от преди 10-15 години са правени по друг стандарт и например доста от Миле пералните бяха по 120-130 кг (в сравнение тези, които гледаме сега са около 71-72 кг). Относно живота им - със сигурност зависи от това как и кой ги е ползвал, но тук идва и дозата късмет (или пък наистина да разбираш какво да гледаш, ама не мисля, че спадам към тази група).
Благодаря за пореден път, че се включваш по темата Simple Smile

mordohai - много благодаря за споделената информация.
  • AEG 7-ма серия ни е също в полезрението. Малко е по-скъпа, както коментирах, но коментарите и за там са страшно добри, както и за Bosch. Определено някоя от двете марки ще е нашият избор. Стискам палци да ви издържи още 25 години Simple Smile
  • Едно от основните неща при нас е гаранцията и това, че има 5 години (2+3 или 5 нацяло). Определено за такъв тип електроуред моето мнение е, че 2 години са твърде малко, а говорейки с познати, доста често веднага след изтичането на 24 месеца и уредът сдава багажа...
  • Все още обмисляме как точно да поставим сушилнята над пералнята. За момента идеята с допълнителен плот, върху който да стъпи изобщо не е лоша, но това ще го консултирам и с нашия майстор, за да видим с какви опции разполагаме. Мястото ни е доста ограничено и на нас и буквално в килера има място за пералня, сушилня - една върху друга, които заемат цялото място от стената до предната врата и един бойлер. И килера е пълен. И поради тази причина ми се иска все пак да може всеки електроуред да е независим спряло останалите.
И да не спестя от кита... след всичките страшно полезни съвети, които ми давате, просто почерпката е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!! Благодаря ви!

Кубратова - напълно съгласен! Определено се опитваме да влизаме в някакъв бюджет, ама да нямаме страшно точни граници, но няма как и да няма някакви. Със сигурност се опитваме за максимално качество (или поне така си мислим), нормална цена Simple Smile Ще ви държа в течение накрая на какво сме се спряли. Мисля, че днес вече ще поръчаме пералнята и да минаваме към следващите неща Simple Smile

Благодаря на всички от сърце.
Хубав и спокоен петък!
Здравко, не сте ме разбрал. В случай, че нямате в момента средства за плот, върху който да поставите сушилнята (предимството е, че при евентуален проблем с пералнята, можете директно да я издърпате, без да се налага да вдигате сушилнята), няма проблем да поставите сушилнята директно върху пералнята, без кит за свързване. Той е абсолютно излишен (в момента аз съм на този вариант) и лично за мене представлява излишни 150-200 лв.
Що касае гаранцията - тя дава едно спокойствие на потребителя, но "не гарантира", че уреда няма да дефектира. Моята пералня купувах през януари преди повече от 5 години и нямаше 5 години гаранция, а само стандартните 2 години. Грешката ми, че не съм я нивелирал през цялото това време не се отрази на отличното ѝ функциониране (обикновено лашкането и мърдането води до износване на лагери и амортисьори най-малкото).
И в заключение - изберете си пералня (и сушилня) в определения от Вас бюджет за функциите, които държите да има (килограми, програми и т.н.). Знайте, че доста от нещата (предимствата, които посочват производителите) са ала-бала и целят повече продажби. Така например, сушилнята, която купих е с кондензационна ефективност 86% и е с обикновен, а не инверторен двигател. Това води до извода, че е по-нисък клас, но досега не е имало случай, в който да извадя влажно пране. В крайна сметка това са вещи, които трябва да служат на хората, а не хората да служат на тях.
Поздрави.

# 104
zdravko.nestorov,  виждам, че  посочените Бош имат важна/за мен/ функция SpeedPerfect.  За АЕГ не съм проверявала. Синът ми има някакъв модел АЕГ и се оплаква от много дълги програми. Не съм сигурна дали при него има опция за намаляване на времето. Иначе казано - важно е да сравниш времетраенето на основните програми, например за Памук. На Бош 6-та серия, която имаме, при съкратено време на памук/и по-малко кг пране/ стартира с време 1,31 ч., Милето - 1,24 ч.
 И уреди втора употреба също съм имала, а и все още ползвам пералня Сименс за пране на маратонки. На външен вид е напълно запазена и си пере идеално от доста години и за парите си /около 200 лв./. Все още имаме  също и  сушилня Сименс втора употреба, която ползвам паралелно с Миле при повече пране. Без забележки е. Обаче една сушилня АЕГ втора употреба едва я изтраях докато я разкараме. Сушеше по 4 часа - беше си явно за ремонт. 
И все пак новите уреди са за предпочитане. На Бош взехме уредите с 5 години гаранция, а на Миле - с 10 г.
И в момента пералните на Миле са по 100 кг. За сушилните не се притеснявай- не тежат толкова. И без свързващ кит или плот, свалянето става по-лесно, ако се наложи.
В момента сушилнята е върху старото Миле без кит

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 10:04 от Мари-ана

Общи условия

Активация на акаунт