Рецепти за щастие със "София Мел": брашното, което носи вкус, традиция и празнична атмосфера

  • 3 289
  • 160
  •   3
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 301
Лимонов сладкиш с боровинки и глазура

Необходими продукти:
110 г масло
2 големи яйца (XL)
3/4 ч.ч. високомаслено прясно мляко
мазнина за формата
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.ч. захар
1 средно голям лимон
3/4 ч.л. сол
около 1 ч.ч. боровинки (измити и подсушени)
За глазурата: около 100 г масло, 2 ч.ч.пудра захар, 3 с.л. лимонов сок, щипка сол, 1/2 ч.л. ванилов екстракт

# 151
  • плевен
  • Мнения: 597
мини щолени
125 гр. крема сирене,100 гр. масло /меко/@President,1 яйце,60 гр. захар
270 гр. Брашно,3 ч.л. бакпулвер,1 ч.л. ванилия,  сушени плодове микс, 70 гр. смлени ядки
50 гр. млечен шоколад-аз използвах бял шоколад, начупен на парченча.
В купа сложих маслото, крема сиренето, захарта и ванилията. Разбиваме ги с миксер на крем .
Добавя се яйцето и се  разбърква за кратко. Добавя се  пресятото с бакпулвера брашно, микса от сушени плодове и шоколада. От тестото  се късат малки парченца, които превръщах в топчета. Подредих ги на разстояние едно от друго и сложих да се пекат в загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути.
Когато изстинаха , намазах мини щолените от всякъде с течното масло. Веднага ги овалях в пудра захар смесена с ванилия.

# 152
  • Мнения: 83
Обожавам ,когато стане това време от годината, защото клоним повече към печивата...дали солени, или сладки. Зелник, баница, баклава са сред любимците мии!
Правя всякакви изкушения, но любима ми стана рецепта с точени кори за сладка баница,а именно вид "тиквеник", в който обаче има освен тиквата, ябълки, локум и орехи..разбира се масло и захар. Страхотно попадение, препоръчвам с две ръце!♥

# 153
  • София
  • Мнения: 1 705
Пухкава баница

Продукти:
400-500 гр. кори за баница
5-6 яйца
400-500 гр. кисело мляко – 2%
1 чаена лъжичка хлебна сода
100-150 мл. олио
300-400 гр сирене
1/2 ч. чаша газирана вода или прясно мляко

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко и хлебната сода, като отново се разбива добре получената смес. Към сместа се прибавят олиото и ако имам налични в хладилника, добавям прясно мляко и/или газирана вода (става и без тях). Последно се добавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори (една до друга, а не една върху друга), като те трябва да стоят рошави, нагънати на неравномерни вълнички.

Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

# 154
  • Мнения: 189
Любимата ми рецепта е за баклава, но също и за тиквеник с много орехи.

# 155
  • София
  • Мнения: 216
Любимите ми коледни курабии:
250 г масло (на стайна температура)
150 г захар
2 яйца
1 ч.л. ванилия
400 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
Разбивам маслото и захарта до пухкав крем, добавям яйцата и ванилията, след това и пресятото брашно с бакпулвера, солта и подправките.
Омесвам тестото и го
Разточвам на дебелина около 5 мм и изрязвам фигурки с формички.
Пека в предварително загрята фурна на 180°C за около 10-12 минути.

# 156
  • Мнения: 1 663
Питка Слънце за щастие
брашно - около 500 грама София мел класик
яйца - 2 яйца и 1 жълтък за намазване
олио - 50 мл
прясно мляко - 200 мл
прясна мая - 1/2 кубче
сол - 1 ч. л.
захар - 2 ч. л.

# 157
  • Плевен
  • Мнения: 1 117
Здравейте,

Пиша една от любимите ми рецепти, взета е от настолен календар на София Мел преди доста години, и бързо стана любима на семейството ни.

Дърпана баница с яйца

Продукти:
3 яйца
1 чаена лъжичка сол
600 грама брашно
1 супена лъжица олио за тестото
1 супена лъжица оцет
250 мл топла вода
200 мл олио за отпускане на питките
250-300 г сирене
Приготвянето- дълго, но резултата си заслужаваше...
Две от яйцата разбивам с вилица и към тях добавям водата, солта, оцета и супената лъжица олио. Пресявам брашното, и в него изливам разбитата смес. Започвам да меся, като добавям по малко от брашното.Готовото тесто разделям на 6-8 приблизително топчета. Оформят се добре. В подходяща тава наливам 200мл олио и подреждам в нея топките за дърпаната баница, като ги притискам, за да се сплескат и покрият с мазнината,Покривам ги с фолио и ги оставям да почиват така 30минути. След като си починат, вземам една от питките и започвам да раздърпвам топката като за мекици.Постилам на масата една стара покривка,слагам кората в средата на кърпата и започвам да дърпам нежно дебелите краища на тестото, за да я изтъня. Когато кората стане тънка и прозрачна и равномерно издърпана от всички страни, слагам върху кората от натрошеното сирене.Навива се  кората на охлюв и се подрежда в тавата.Раздърпват се по същия начин и останалите кори.Пече се около 25минути на 180 градуса до прекрасен златист цвят. След изпичане може да се поръси с малко студена вода и да се покрие с кърпа за 10 минути, а ние обичаме да е хрупкава, затова не я завиваме, и не и даваме да изстива....
Прилагам и снимки на баницата от неделя!
Опитайте!

# 158
  • София
  • Мнения: 1 074
Джинджифилови сладки
Необходими съставки:
брашно Софиямел 2 1/2 чаена чаша
яйца 1 брой
краве масло 1/2 чаена чаша
мед 2/3 чаена чаша
хлебна сода 1/2 чаена лъжица
джинджифил 1 чаена лъжица
канела 1/2 чаена лъжица
бакпулвер 1 чаена лъжица

Пекат се за 10 минутки на 180°.

# 159
  • София
  • Мнения: 427
Любимите ми коледни рецепти са за колевдни сладки, баклава, питка.

# 160
  • София
  • Мнения: 15 550
Това е един от любимите ми сладкиши от детството, който понякога правя на празници:

Агнеси

150 г масло,4 бр. белтъци,1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
200 г орехови ядки
За глазурата:
4 бр. жълтъци
1 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. коняк
1 прах ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маслото се разбива със захарта. Добавят се смлените орехи, брашното и белтъците на сняг. Разбърква се добре. Пече се в намазана с масло и наръсена с брашно форма до порозовяване. Още горещо се залива с глазурата, която се приготвя по следния начин: жълтъците и захарта се бият до побеляване, след което се прибавят ванилията и коняка. Яде се след 1-2 дни.
При сервиране сладкишът може да се нареже на тънки ленти, които наподобяват клавиши.

Общи условия

Активация на акаунт